7x gevaarlijke vliegvelden

Redactie - 27 maart 2018

7x gevaarlijke vliegvelden

Redactie - 27 maart 2018

Moet je ook altijd zuchten wanneer vakantiegangers beginnen te klappen nadat een piloot het vliegtuig weer veilig aan de grond heeft gebracht? Voor deze vliegvelden maak je graag een uitzondering. Ze worden namelijk bestempeld als de gevaarlijkste ter wereld. Durf jij het aan?

Beeld: Madeira Island News

1. Manoeuvreren op Madeira

Nee, de gevaarlijkste vliegvelden komen niet enkel voor in onherbergzame gebieden en op afgelegen plekken. In Europa vormt de luchthaven van Funchal op Madeira een uitdaging waar alleen piloten met speciale training mogen landen. Het meest uitdagende moment is kort voor de landing, waarbij de piloot opeens een scherpe bocht naar rechts moet maken. Onvoorspelbare windvlagen liggen altijd op de loer.  De oorspronkelijke landingsbaan is sinds een aantal jaar met ruim een kilometer verlengd. Wel zo prettig. Bijkomen van de vlucht doe je in Hotel Cliff Bay.

Beeld: Summit Post

2. Snelheid maken op Saba

Wanneer onder je het schilderachtige Saba opdoemt, valt je oog op de niet al te lange landingsbaan. Je fronst je wenkbrauwen. Moeten we daar landen? Het antwoord: ja. Maar de moeilijkheid zit hem niet eens in de lengte van de baan, maar meer in de onverwachte rukwinden die het vliegtuig vlak bij het eiland kan treffen. Wanneer je beseft dat de luchthaven zich tussen rotsen bevindt en je aan het einde van de landingsbaan zo’n zestig meter de diepte in kijkt, zal het je niet verbazen dat piloten speciaal worden geïnstrueerd. Eenmaal geland kan je heerlijke zonvakantie echt beginnen!

3. Nét boven de grond: vliegveld Skiathos

Bij laag overvliegende vliegtuigen denken we vaak aan St. Maarten, maar de luchthaven van het Griekse eiland Skiathos blaast eerdergenoemde letterlijk omver. Net als de bezoekers van het strand overigens, die soms met handdoek en al een stukje worden opgeschoven. Overdreven? Bekijk de video en oordeel zelf. Skiathos staat in ieder geval wel garant voor een ‘avontuurlijke’ vakantie. Hoe zou jij dit vinden?

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/toplijstje/10-mooiste-vliegvelden-wereld/”]

4. Lucky in Lukla?

De luchthaven van Lukla, gelegen in het gelijknamige plaatsje in Oost-Nepal, heeft de twijfelachtige eer om zich misschien wel het meest extreme en gevaarlijke vliegveld ter wereld te noemen. Even wat statistieken: de startbaan is slechts 460 meter lang met een hellingspercentage van 12%. En dan nu het leukste: aan het einde van de startbaan bevindt zich een ruim 700 meter diep ravijn. Het vliegveld heeft een ideale ligging ten opzichte van de voet van Mount Everest, maar het avontuur begint dus al vóórdat je bent begonnen met klimmen!

5. Remmen moet snel bij Airport Courchevel

Met een landingsbaan van krap 500 meter met aan het einde een heuvel die toch wel erg dichtbij begint te komen, moet je als vliegtuig snel stil komen te staan. Dat is echter nog niet zo eenvoudig! De luchthaven, gelegen in een diep dal, mag dan ook alleen door speciaal gediplomeerde piloten worden aangedaan. Er is namelijk geen standaard stijg- of landingsprocedure. Komt de setting van dit Franse vliegveld je bekend voor? Dat zou kunnen, want diverse scenes van de James Bondfilm Tomorrow never dies zijn hier opgenomen. Dat zegt eigenlijk al genoeg…

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/algemeen/al-tekens-op-landingsbaan-zochten/”]

Beeld: www.rebrn.com

6. Past net: de luchthaven van Gibraltar

Bij een onafhankelijke staat hoort natuurlijk ook een eigen vliegveld, ook al vormt een gebrek aan oppervlakte een uitdaging. Praktisch is het zeker niet. De startbaan kruist namelijk met de hoofdweg, Winston Churchill Avenue. Wanneer een vliegtuig opstijgt of aan de landing gaat beginnen, wordt de weg afgesloten met slagbomen. Als klap op de vuurpijl heeft Gibraltar ook nog eens te maken met onvoorspelbare weersomstandigheden. Kortom: have a nice flight! Na een veilige landing plof je opgelucht neer op je bed in Hotel Ocallaghan Eliott.

7. Lastig landen op Lesotho

De ultieme attractie van het Afrikaanse land Lesotho is eigenlijk het vliegveld zelf! Want zeg nu zelf: een startbaan die opeens ophoudt waardoor je een stukje in een 600-meter diep ravijn valt alvorens écht op te stijgen: menig attractiepark zal er jaloers op zijn. Er is dus eigenlijk maar één tactiek: zoveel mogelijk vaart maken op die paar honderd meter onverharde startbaan.

Heb jij weleens je adem ingehouden bij een spannende start of landing? Laat het ons weten in de comments!