Wadden-eilandhoppen in Nederland: een dagje vakantie op Ameland

Redactie - 14 mei 2017

Wadden-eilandhoppen in Nederland: een dagje vakantie op Ameland

Redactie - 14 mei 2017

Voor een leuke (zomer)vakantie-bestemming of een dagje uit, hoef je niet ver te zoeken. Heb jij al ontdekt hoe leuk de Waddeneilanden zijn? Vandaag nemen we je digitaal mee op reis naar het vierde eiland in de rij: Ameland. Perfect voor een dagje fietsen, wandelen, frisse lucht, groene bossen, verlaten strand en bijzondere activiteiten. Check onze tips!

Paardenreddingsboot Ameland

Beeld: VVV Ameland

Tien stoere paarden en de reddingsboot

Een reddingsboot met paarden? Dat moet je zien! Maar liefst tien stoere paarden trekken de reddingsboot dwars over het strand en de branding richting zee. Net als vroeger toen er een drenkeling of schip in nood was. Tegenwoordig hebben ze daar natuurlijk een supersnelle boot voor die vanuit de haven vetrekt.

De demonstratie vanaf het water meemaken maakt het nog specialer. Stap dan aan boord bij De Zeehond bijvoorbeeld.

Waar? Start bij het boothuis bij het Maritiem centrum Abraham Fock in HollumWanneer? Voornamelijk op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag.

Sportief vakantie vieren

De fietspaden door de duinen zijn ideaal voor een avontuurlijke mountainbiketocht, maar als je het liever rustig aan doet op de tandem zijn er voor jou ook genoeg adembenemende fietsroutes. En wil je daarna toch wat meer uitdaging? Probeer eens te skimmen op de rand van het strand en de zee met een skimboard of boek een blokart- of kitelesje.

Voor wie het liever hogerop zoekt, mag een rondvlucht of parachutesprong op Ameland niet ontbreken. Dat kan vanaf Ameland Airport, dat vlakbij het dorpje Ballum ligt.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/dagje-uit/wadden-eilandhoppen-in-nederland-dagje-vlieland/”]

Robbentocht Ameland

Beeld: Ameland Events

Op robbentocht

Tussen Ameland en Terschelling vind je de Robbenbank. Een zandplaat die droogvalt bij laag water en dan de favoriete chillplek is van de meeste zeehonden. Spring in de haven van Nes op de boot en spot deze schattige diertjes tijdens een robbentocht. De meeste excursies brengen ook een bezoek aan de Schelpenbank, en als liefhebber van verse oesters kun je daar je geluk niet op niet op.

Nobeltje Ameland

Beeld: nobeltje.nl

Nippen van een Nobeltje

Wat ons betreft is geen enkele vakantie compleet zonder een goed lokaal verhaal. En daar is het Nobel-likeurtje. Een heftig drankje met 32% alcohol dat vroeger hartstikke illegaal werd gestookt op het eiland.

Het begon allemaal in 1902 toen het wad tijdens een strenge winter was dichtgevroren. Op de terugweg van een arresleewedstrijd eindigden een aantal Amelanders in de kroeg van Willem Barend in Ballum. Op hun vraag of er nog drank was, mixte Willem wat restjes. En dat werd uiteindelijk het Nobeltje. Een drankje dat je dus zeker wilt bestellen in dat café in Ballum.

Na tachtig jaar illegaal stoken moet de familie voorkomen en is het proces gelegaliseerd, maar wel in Schiedam. Officieel wordt het drankje dus niet meer op het eiland gemaakt.

Overnachtingstip: Camping Roosdunen.

’s Avonds de vuurtoren van Hollum beklimmen

Voor €8,- word je ’s avonds mee op pad genomen door het bos, over het strand, met als hoogtepunt het beklimmen van de vuurtoren van Hollum. Je gaat tijdens deze tour op zoek naar avonddieren en nachtgeluiden in het Hollumerbos voordat je de gietijzeren toren uit 1880 op klautert. Spannend! Ook leuk voor kinderen vanaf 5 jaar. Iedere woensdag – zaterdag kun je de toren ook ’s avonds tot 21 uur op eigen houtje bezoeken.

Accommodatietip: Vakantiepark Roompot Boomhiemke.

Het dorpje Hollum op Ameland

Ook de volgende bezienswaardigheden en activiteiten zijn de moeite waard:

  • Het Brunotti Beach Camp voor jongeren vanaf 10 jaar (in de vakanties);
  • Het Landbouw en Juttersmuseum ‘Swartwoude’;
  • Het Zeeaquarium (zie hier een dwarsdoorsnede van het leven onder zee);
  • Rondkijken op de filmset van Penny’s Shadow (voor paardenliefhebbers);
  • Recreatiegebied De Vleyen (mét speeleiland met een kasteel).

Heb jij tips voor een dagje Ameland? Schrijf een review of deel je tips in een reactie.