Wadden-eilandhoppen in Nederland: dagje uit op Vlieland

Redactie - 16 maart 2017

Wadden-eilandhoppen in Nederland: dagje uit op Vlieland

Redactie - 16 maart 2017

Een druk bestaan vraagt om een regelmatige uitwaaisessie in de natuur. Het liefst inclusief strandwandeling en verplichte fietstocht om het hoofd leeg te maken. Onze ‘eigen’ Waddeneilanden zijn ideaal voor een relaxt dagje uit. Wind in je hoofd wordt hier hoofd in de wind. We nemen je mee naar Vlieland!

Zonsondergang Vlieland

Ontspannen op Vlieland

Texel en Terschelling gooien we nog weleens door elkaar, want tja, welke T was nou welk eiland in TV-TAS? Maar over Vlieland kan nooit onduidelijkheid bestaan. Het naast Texel gelegen Waddeneiland is de tweede in de rij. Het is het verste eiland van de kust en ook het kleinste. Daarbij staat het bekend als één van de rustigste. Ontspannen to the max dus. Dat het Waddeneiland autovrij is, draagt daar natuurlijk aan bij. Vlieland is puur natuur met haar uitgestrekte stranden, hoge duinen, helder zeewater en meerdere bossen. Keuzestress zul je er niet hebben, want Vlieland heeft maar één dorp: Oost-Vlieland. Dus je weet direct waar je een leuke B&B moet boeken.

Hoe kom je op Vlieland?

Je dagje (of weekendje natuurlijk) Vlieland begint in Harlingen. Daar stap je op de boot van Rederij Doeksen. Met ongeveer anderhalf uur varen over de Noordzee en de Waddenzee ben je er. Gaat de reguliere veerdienst je nou niet snel genoeg? Boek dan de sneldienst (45 minuten) of een watertaxi. De veerboot vertrekt minimaal drie keer per dag, zeven dagen per week. De prijs van een retourtje is afhankelijk van de winter of zomer en of je in dal- of spitsuren reist, maar gemiddeld betaal je zo’n € 25,00 voor volwassenen en € 12,00 voor kinderen tot en met twaalf jaar. Kleintjes tot drie jaar varen voor nop mee.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/dagje-uit/wadden-eilandhoppen-nederland-dagje-texel/”]

Wat is er te doen op Vlieland?

Vlieland mag dan het kleinste eiland zijn van de Wadden, er is écht genoeg te doen om je er meerdere dagen te vermaken. Waarschijnlijk wil je na de eerste dag niet eens meer weg. Heerlijk, die rust en eilandsfeer.

Dompel je onder in de wereld van de strandjutters

Vroeger zochten mensen, uit pure armoede, op het strand naar aangespoelde spullen. Zo ontstond het strandjutten. Maar in Vlieland is het inmiddels een ware hobby én voor sommigen zelfs een vak! Trek een strandjutter aan zijn jasje en ga eens een dagje mee op pad. Geen jutter kunnen vinden? Het kleine juttersmuseum is ook erg leuk! Het zal je verbazen wat er allemaal op het strand gevonden wordt en de bijbehorende verhalen zijn minstens zo mooi!

Oesters rapen op Vlieland

Oesters rapen

In een goed restaurant leg je al snel een euro of vier per schelp neer, maar aan de Vlielandse kust liggen ze gewoon voor het oprapen. En zoals je weet: oesters zijn een afrodisiacum, dus dat wordt een romantisch weekendje weg!

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/toplijstje/10-topbestemmingen-op-2017-lijstje/”]

Natuurinformatiecentrum De Noordwester

Vlieland is puur natuur. En zoals ze op Vlieland zeggen: ‘Je kunt beter de boot missen dan De Noordwester.’ Het informatiecentrum is een échte must. Hier vind je de grootste zandverzameling van Nederland, een roggenbak, zeestraat, een skelet van een potvis en zelfs een jutterszolder. De kleintjes zijn vooral fan van het kabouterbos.

Tip van medevakantieliefhebber wmf2: De Vliehors Expres

Een (avond)rit met de Vliehors Expres is een echt avontuur, waarbij je op een enorme zandvlakte een unieke belevenis ervaart: de horizon kunnen zien in alle mogelijke richtingen tegelijk. Ook is er een grote kans zeehonden te zien. Let ook eens op de gedichten die deze truck met z’n wielen in het zand drukt!’

Waddeneiland Vlieland

Fietsen of wandelen naar de Oude Kooi

Tip van de boswachter: fiets of wandel vooral eens naar de Oude Kooi. Eén van de oudste stukken bos op het waddeneiland. Dit bos werd ooit in 1898 samen met de eendenkooi aangelegd. Wat gebeurde daar? De naam zegt het al, tot de Tweede Wereldoorlog werden hier eenden gevangen. Hoe vind je de Oude Eendenkooi? Dat wordt tellen! Het is het derde bos vanaf het dorp gezien. Eén van de vangarmen is een aantal jaar geleden gerestaureerd, waardoor je zo mooi een beeld kunt krijgen hoe het vangen van die eenden dan in zijn werk ging.

Vlieland heeft nog zoveel meer te bieden! Van singer-songwriter-optredens van rasechte eilanders tot een Dokter Deen-tour voor de serieliefhebbers, een kaasbunker en zeenhondentochten. We zeiden je toch dat je waarschijnlijk niet meer weg wilde?!

Ben jij eerder op Vlieland geweest? Laat jouw tips achter voor medevakantiegangers.