De Vijf Mooiste Havens Van Nederland

Redactie - 19 september 2016

De Vijf Mooiste Havens Van Nederland

Redactie - 19 september 2016

Nederland, waterland. Bestand tegen de zee, land van dijken. Maar ook een land van schepen, vaarten en dus ook havens. Misschien is het bezoeken van een haven niet het eerste waar je aan denkt als je een dagje uit gaat plannen, maar na het lezen van dit artikel over de vijf mooiste havens van Nederland ga je gegarandeerd overstag.

Vijf mooiste havens

Vlissingen – vissersstad bij uitstek

Vlissingen is al sinds jaar en dag een havenstad en ademt dit door ieder straatje en steegje. De smalle weggetjes getuigen ervan dat de binnenstad niet berekend is op zwaar verkeer en is daarom ook deels autoluw. Voor zowel voor het schepen spotten in de jachthaven, het bewonderen van de maar liefst 283 rijksmonumenten of relaxt op een terrasje zitten, zit je goed in Vlissingen. Met de watertaxi of de zonnetrein kom je het snelst in de oude binnenstad. Neem je de watertaxi, dan stap je op bij het station van Vlissingen en kom je aan in Het Dok. Hier kijk je meteen op het Dokje Van Perry, het oudste bewaard gebleven droogdok van Nederland. Het stamt al uit de zeventiende eeuw en werd in 2013 gerestaureerd. Vanaf hier loop je zo de oude binnenstad in, in de richting van de jachthaven. Tijdens deze wandeling loop je door de oude binnenstad en kom je ook langs bijvoorbeeld de Sint-Jacobskerk. Als je in de Vissershaven bent aangekomen, kijk je uit over de jachthaven en het Arsenaal, een maritiem museum.

Vijf mooiste havens

Rotterdam – de grootste haven van Europa

Heel anders dan de haven van Vlissingen, is de haven van Rotterdam. Europa’s grootste haven met een goederenoverslag van bijna 445 miljoen ton. Dat zijn bijna negen miljoen volgeladen vrachtwagens, ieder jaar. Naar de Rotterdamse haven ga je dan ook niet om de monumenten te aanschouwen, maar juist om de haven zelf te bekijken met een cruise. Maar natuurlijk is er nog veel meer te doen in Rotterdam. Vanuit Hotel New York vaart een langzame veerdienst met klassieke boten naar verschillende locaties, zoals de historische Veerhaven en de Leuvehaven waar je het Maritiem Museum Rotterdam vindt. De andere watertaxi’s van Rotterdam zijn herkenbaar aan hun zwart-gele lak en aan hun snelheid. Deze taxi’s moet je een dag van tevoren reserveren, en brengen je naar zo’n vijftig locaties langs de Maas in Rotterdam en daarbuiten. De taxi’s stoppen onder andere in Delfshaven, bij de Euromast, het stoomschip ss Rotterdam, maar ook helemaal van Spijkenisse naar de molens van Kinderdijk. Wil je je laten imponeren door de gigantische omvang van de Rotterdamse haven? Dan moet je beslist de fiets pakken en één van de routes fietsen in het tachtig kilometer lange fietsknooppuntennetwerk dat strekt van het centrum van Rotterdam tot aan de tweede Maasvlakte. Op deze route zie je de grote schepen, de stapels zeecontainers, de immense kranen en de opslagsilo’s.

[article href=”http://weblog.zoover.nl/dagje-uit/gratis-dagjes-uit-in-nederland/”]

Vijf mooiste havens

Terschelling – genieten van de natuur

We doen weer eens wat anders: Terschelling. We laten het pittoreske Vlissingen en het gigantische Rotterdam achter ons en varen noordwaarts naar de Wadden. Om in de haven te komen moet je rekening houden met eb en vloed. Bovendien moet je manoeuvreren tussen de verschillende platen door. Grote schepen zul je hier dus niet zoveel zien. Je komt aan in West-Terschelling en loopt dan eigenlijk meteen door de smalle steegjes van het dorp. Loop je tegen de klok in, sta je al snel op het zuidelijke strand van Terschelling. Neem je de bus naar het oosten, kom je onder andere uit in Midsland, een klein eilanddorpje op Terschelling. Maar naar de Wadden ga je natuurlijk niet alleen voor de dorpjes. Op het eiland kun je heerlijk uitwaaien en als je in juni gaat, kun je het tien dagen durende Oerol festival meepikken. Verspreid over het hele eiland, van de stranden tot de straten, vind je theatervoorstellingen, dansopvoeringen, beeldende kunst, muziek en nog veel meer. Pak je de fiets, dan fiets je in nog geen drie uur van de haven, naar het meest westelijke puntje van het eiland, en weer terug.

Vijf mooiste havens

Dordrecht – bijna 800 jaar stadshistorie

Dordrecht kreeg in 1220 stadsrechten van de Hollandse graaf Willem de Eerste. In de binnenstad vind je letterlijk honderden rijksmonumenten en nog eens honderden gemeentelijke monumenten. Samen goed voor ruim 1500 monumenten. Via één van de havens van Dordrecht, kom je al snel in de historische binnenstad, waar je je kunt vergapen aan alle bewaard gebleven bouwwerken zoals de Groothoofdspoort, de Grote Kerk en het stadhuis, dat over de oude binnenhaven ligt. In de stad vind je ook verschillende musea voor meer culturele uitstapjes. Het Dordrechts Museum is één van de oudste musea van Nederland en je vindt er kunst uit de Gouden Eeuw, maar ook kunst van nu. In het Huis Van Gijn vind je de collectie van verzamelaar Simon van Gijn die tot 1922 in Dordrecht leefde. Dit museum is nog in de stijl van honderd jaar geleden ingericht.

Vijf mooiste havens

Harlingen – dé havenstad van Friesland

Ook Harlingen is een stad die al eeuwen oud is. De Friese stad is de vierde grootste van de provincie, maar heeft veruit de belangrijkste haven van waaruit ook Scandinavische vrachtschepen worden ontvangen en mag daarom ook niet ontbreken in het rijtje met vijf mooiste havens van Nederland. Harlingen wordt gekenmerkt door haar kleine ophaalbruggen en door haar grachten. In de stad vind je nog veel steegjes terug die de grachten met elkaar verbinden. Op de smalle straatgedeeltes werd vroeger de handel van de over het water binnengekomen handelswaar gedreven. In sommige steegjes gebeurt dat nog steeds. Veel van de pakhuizen, die nu een andere functie hebben, zijn gerenoveerd en staan nu op de lijst van rijksmonumenten. Het Hannemahuis is het gemeentemuseum van Harlingen. Dit is een gebouw dat al in 1744 werd gebouwd. In dit museum vind je een kunstverzameling die vertelt over de geschiedenis en de kunstgeschiedenis van Harlingen. Op de Zeedijk vind je het standbeeld van de Stenen Man, het oudste standbeeld in het dorp. In 1570 werd Harlingen getroffen door een watersnoodramp die een groot deel van de dijken beschadigde. De dijk werd in vijf jaar tijd hersteld en daarvoor werd in 1576 het monument van de Stenen Man opgericht.

Welke van deze vijf mooiste havens spreekt jou het meeste aan? Laat het ons weten in de reacties.