Tien gratis festivals in Nederland

- 16 maart 2011

Tien gratis festivals in Nederland

- 16 maart 2011

’s Ochtends uit het raam kijken en beslissen dat deze zonnige dag hét moment is voor een dagje met je zonnebril op in het gras bij een festival. Of besluiten toch niet te gaan dansen en springen vanwege het slechte weer, dit zonder dat je baalt omdat je al een ticket had gekocht. Genieten van muziek, theater of andere cultuurvormen op het moment dat het jou uitkomt, de mening van je portemonnee doet er niet meer toe. Nederland telt tal van gratis festivals. Deze tien festivals zijn zeker het bezoeken waard. Zet ze alvast in je agenda.

Appelpop

Pop/Rock
Op de Tielse Waalkade vindt jaarlijks dit gratis tweedaagse festival plaats. Appelpop kenmerkt zich door de diverse programmering. Over drie podia verspreid vind je hier de top van de Nederlandse muziekwereld, highlighters uit het popzaaltjescircuit en regionaal talent. Voor deze podia stonden tijdens de afgelopen edities steeds ruim 150.000 mensen mee te zingen en dansen.

In 2011 vindt de 20ste editie van Appelpop plaats op 9 en 10 september 2011.

Tweetakt

Theater/Jeugd
Twaalf dagen lang staat Utrecht in het teken van jeugdtheater. Een theaterfestival voor jong en oud, gericht op kinderen, maar toch ook bijzonder leerzaam voor volwassenen. Kinderen kunnen op verschillende locaties voorstellingen bekijken. Ook lopen er tijdens dit festival twee grote educatieprojecten, één  voor het basisonderwijs en één voor het middelbaar onderwijs. Kinderen komen daar, door zelf veel te doen, in aanraking met theater.

Het Tweetakt Festival verandert Utrecht in een jeugdtheaterstad van 16 tot en met 27 maart.

Parkpop

Pop/Rock/Urban/Hiphop/Worldmusic
Op de laatste zondag van juni staat het Zuiderpark in Den Haag op zijn kop. Daar vindt dan het muziekfestival Parkpop plaats. Over het Zuiderpark verspreid staan 3 podia met ieder een eigen dagpresentator. Een absoluut pluspunt van Parkpop: Al jaren achtereen is het deze laatste zondag van juni schitterend weer.

Zondag 26 juni vindt de 2011-editie van Parkpop plaats.

Deventer op stelten

Theater/Jong&Oud
Drie dagen per jaar is Deventer het decor van het internationale theaterfestival ‘Deventer op Stelten’. In de historische binnenstad staan deze dagen ruim 140 gratis toegankelijke voorstellingen uit Frankrijk, Spanje, Engeland, Oostenrijk, Colombia en Nederland op het programma. Het gaat vooral om openluchtvoorstellingen hoog boven het publiek, bijvoorbeeld op stelten.

Wil je Deventer letterlijk en figuurlijk op stelten zien? Dit gratis spektakel vindt plaats van vrijdag 1 tot en met zondag 3 juli 2011.

De Bevrijdingsfestivals

Iedereen
Op 14 plekken in het land, één stad per provincie en Amsterdam en Den Haag daar extra bij, wordt ieder jaar de bevrijding uitbundig gevierd. Bij elkaar vormen zij het grootst eendaagse culturele evenement in Nederland. Ieder jaar zijn de Bevrijdingsfestivals goed voor meer dan 750.000 bezoekers, ruim 250 bands en 40 podia.

Dat de Bevrijdingsfestivals op 5 mei plaatsvinden ligt voor de hand. In de volgende steden is het op 5 mei feest: Groningen, Leeuwarden, Assen, Zwolle, Almere, Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Wageningen, Den Haag, Rotterdam, Den Bosch, Vlissingen en Roermond.

Free festival/Art of Dance

Dance/Electronic/Hardstyle
Ieder jaar organiseert Art of Dance voor de dancemuziekliefhebber een gratis festival  in Almere. Het is uitgegroeid tot het grootste gratis dance festival van Nederland waar (opkomende) dj’s hun talenten tonen aan het publiek. Door de enorme drukte ieder jaar is het festival, ook al is het gratis, “uitverkocht”. Via online ticketservices kun je kaarten kopen voor 10 euro. Deze kun je bij de ingang inwisselen voor 4 consumpties.

Het Free Festival weekend vindt dit jaar plaats op zaterdag 16- en zondag 17 juli.

Breda Barst

Pop/Rock/Dance/Hiphop/Metal
De afsluiter van het festivalseizoen is ‘Breda Barst’, een festival met enkele geboekte hoofdacts en een heleboel regionale bands. Pop- en rockmuziek voeren de boventoon, ook is er ruimte voor dancemuziek. Een gratis openluchtfestival waar je vooral geniet van regionaal talent, maar zeker ook van goed gescoute hoofdacts.

Dit festival kun je beleven op 17 en 18 september 2011.

Koninginnenacht- en dag

Voor ieder wat wils
Vierentwintig uur waarin Nederland oranje kleurt en de nationale feestdag massaal gevierd word. Tijdens de Koninginnenacht pakken de steden Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Den Haag flink uit met grats optredens verspreid over verschillende pleinen. Vooral de Haagse Koninginne’nach’ is een fenomeem geworden. Ook overdag staat Nederland in het teken van feest. Amsterdam heeft op ieder plein een podium met de hele dag optredens, Utrecht is met een combinatie van vrijmarkten, optredens en activiteiten de stad met voor ieder wat wils. Ook in de andere grote steden in Nederland kun je terecht voor Koninginnedagfeesten. Waar in Nederland je ook bent, het is er Koninginnedag.

Op 30 april barst deze nationale feestdag los.

Stereo Sunday

Dance
Als opvolger van het gestopte FreeFunkfestival is daar Stereo Sunday. In 2011 zal Stereo Sunday voor de tweede keer worden georganiseerd in het zuiden van Nederland. Dit festival richt zich op de danceliefhebber.

2 en 3 juli 2011 is het kazerneterrein in Venlo the place to be voor de danceliefhebber.

Vierdaagse Feesten

Kunst/Theater/Muziek
Muziek voor wie het maar horen wil. Optredens van nationale en internationale artiesten op grote en kleine podia. Met, speciaal te noemen, het legendarische gevelconcert op de Grote Markt op zondag en het vuurwerk bij de Waal op dinsdag. Tel daar tal van activiteiten op het gebied van kunst en theater bij op en je hebt de ‘Vierdaagse Feesten’.

Deze festiviteiten vinden plaats rondom de Nijmeegse Vierdaagse van zaterdag 16 juli t/m vrijdag 22 juli 2011.