NL Uitgelicht: idyllisch dagje uit in Giethoorn

Redactie - 22 juni 2017

NL Uitgelicht: idyllisch dagje uit in Giethoorn

Redactie - 22 juni 2017

Het Venetië van het Noorden: dat is Giethoorn, misschien wel het meest idyllische plaatsje van Nederland. Voor buitenlandse toeristen is het dé reden om naar Nederland te komen, dus hoog tijd om zelf ook een dagje uit in Giethoorn te plannen!

Eén blik op Giethoorn en je snapt waarom talloze buitenlandse toeristen dit plaatsje móeten zien. De sfeervolle, smalle grachten en kanalen, eilanden die met 170 bruggen aan elkaar verbonden zijn, oude boerderijen… het is het Nederland uit de boekjes. Giethoorn is natuurlijk op z’n mooist vanaf het water. Bij Restaurant De Witte Hoeve kun je fluisterbootjes huren en daarmee het hele dorp rond varen. Liever iets actiefs? Je huurt hier ook kajaks, een leuke optie voor een dagje uit in Giethoorn. Het hippe stand up paddling (SUP) heeft Giethoorn trouwens ook veroverd. Zo combineer je een paar uurtjes sightseeing met een pittige work-out!

Scheepswerf bezoeken

Hét vervoersmiddel van Giethoorn is de traditionele punter. Leuk om een tochtje mee te maken, maar het is ook bijzonder om te zien hoe deze boten gemaakt worden. Dat kan bijvoorbeeld bij de scheepswerf van Punterbouw Schreur.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/dagje-uit/nl-uitgelicht-mini-gids-dagje-zaanse-schans/”]

Kindvriendelijk museum Giethoorn

In Giethoorn is het niet moeilijk om je voor te stellen hoe het leven er hier vroeger uitzag. Voor een nog beter kijkje in het verleden is een bezoek aan Museumboerderij ’t Olde Maat Uus een aanrader. Het museum wordt gerund door enthousiaste vrijwilligers, die Giethoorn door en door kennen. Ze vertellen graag over de historie van het dorp, de boerderijen, de turfwinning en andere typisch Giethoornse gebruiken. Je kunt bovendien een traditionele boerderij van binnen bekijken, net als een oud vissershuisje en het botenhuis. Extra leuk als je een dagje uit bent met kinderen!

Actief in het nationale park

Wil je lekker actief bezig zijn, bezoek dan Nationaal Park Weerribben-Wieden, de groene achtertuin van Giethoorn. Dit nationale park is het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa en je kunt hier verschillende leuke activiteiten doen. Zo kun je er prachtig fietsen en wandelen en er zijn ook boot- en kanotochten beschikbaar. De landschappen van dit natuurgebied zijn heel afwisselend: van moerasbos en rietlanden tot open water. Bovendien kun je hier allerlei dieren spotten: vogels, reptielen en met veel geluk zelfs otters. Bovendien vind je bij het park karakteristieke vervenershuisjes en oude molens. Perfect voor het echte Holland-gevoel!

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/dagje-uit/10-leukste-dagjes-nederland/”]

Weekendje Giethoorn

Eigenlijk is het zonde om maar een dag in Giethoorn te blijven. Wil je het dorp zonder alle dagjesmensen zien, blijf dan een nachtje slapen en ga de volgende ochtend al vroeg op pad. Dan beleef je idyllisch Giethoorn op z’n best. ’s Avonds kun je eerst lekker eten in één van de vele restaurants, zoals Ristorante Fratelli, ’t Vonder Café-Restaurant en De Otterskooi. Kies je voor een overnachting? Dan is Vakantiepark Giethoorn een prima keuze. Dit park ligt midden in Giethoorn en heeft mooie, moderne huisjes. Van jullie krijgt het park een 9. Liever een fijn hotel? Kijk dan eens naar Hotel De Harmonie, dat jullie een 8,6 geven. ‘Mooie uitvalsbasis voor uw bezoek aan Giethoorn per fiets, boot of lopend’, aldus reviewer Willem de Jonge.

Heb jij leuke tips voor Giethoorn? Laat het ons weten via de comments of via Facebook!