Leuke steden om Koningsdag te vieren

Redactie - 24 april 2017

Leuke steden om Koningsdag te vieren

Redactie - 24 april 2017

Haal je oranje boa en vlaggetjeschmink maar van zolder, het is bijna Koningsdag! Weet jij waar je dit jaar gaat feesten, varen of verkopen? Wij weten waar je moet zijn! Wij tippen deze leuke steden om de vijftigste verjaardag van Willem-Alexander te vieren, waaronder jullie eigen top drie. Weer of geen weer, feesten maar!

Beeld: alkmaarcentraal.nl

Dé leukste stad voor Koningsdag: Alkmaar

Alkmaar is volgens jullie dé plek om Koningsdag te vieren! Met een enorme meerderheid komt deze stad in Noord-Holland als winnaar uit onze poll. Het centrum van Alkmaar, en net daarbuiten, is van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat één groot Oranjefeest.

Aan de Laat, de Langestraat, de Koorstraat, het Ritsevoort en het Kennemerpark kun je op de Vrijmarkt heerlijk snuffelen tussen tweedehands spulletjes. Ben je met kinderen? Ga dan naar het park op het Clarissenbolwerk. Daar is een kindervrijmarkt, theater, schminken, gratis popcorn en nog veel meer. Op het kerkplein bij de Grote Kerk is een speciale kermis voor de kids.

Je kunt door de hele stad feestvieren. Zo is het Waagplein omgetoverd tot Koningsplein en is het ‘Gramdioze’ Koningsfeest op de Paardenmarkt, met een line-up vol internationale toppers, nationale helden en aanstormend talent.

Liever buiten het centrum feesten? Bij het AFAS Stadion is Slam! Koningsdag groter dan ooit. Het feest barst los met onder meer Kris Kross Amsterdam, Lucas & Steve, Oliver Heldens, Tinie Tempah en Jebroer. Nog geen kaartje? Dan heb je helaas pech, want alle 30.000 tickets zijn verkocht. Gelukkig zijn er in het centrum genoeg feesten waar je gratis en zonder toegangsbewijs de hele dag kunt dansen en feesten. Let’s Party!

Na een hele dag los gaan, ben je vast niet meer in staat om naar huis te rijden. Boek lekker een overnachting in één van deze leuke hotels.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/dagje-uit/uit-met-kinderen-gave-dagtrips/”]

Beeld: radioactive.blog.nl

Radio538 en de vlaggenparade in Breda

De nummer twee van onze poll gaat met veertien procent van de stemmen naar de Oranje-Nassaustad Breda. En net als in Alkmaar is ook hier een groot dancefeest. Radio 538 gaat al een paar jaar helemaal los op het Chasséveld. Dit jaar feest zo’n 40.000 man tijdens optredens van toppers als André Hazes jr, Diggy Dex, Kensington, Dua Lipa, Miss Montreal en Sunnery James & Ryan Marciano.

In het Bredase centrum zijn dit jaar geen grote buitenfeesten, doordat er geen veiligheidsvergunningen zijn afgegeven. Op de Grote Markt, Havermarkt en Haven zijn dus geen podia, maar dat betekent niet dat het geen feest is! De horeca organiseert gezellige binnenevenementen en bij de gevelbars mag gewoon muziek gedraaid worden.

In het park Valkenberg is de traditionele kindervrijmarkt. Voorafgaand is er op de Nederlandse Defensie Academie een bijzondere vlaggenparade. Toegankelijk voor iedereen, zolang je maar een geldig identiteitsbewijs kunt laten zien aan de poort. Deze bijzondere ceremonie begint om 9.40 uur.

 

Bootje varen in Amsterdam

Nummer drie in de lijst met leukste steden voor aanstaande donderdag is natuurlijk Amsterdam. De Amsterdamse grachten zijn op Koningsdag the place to be in onze hoofdstad. Iedereen wil wel op een bootje, dus zorg dat je op tijd een sloep reserveert. Dit kan bijvoorbeeld hier.

Een paar tips:

  • Heel veel Amsterdammers stellen hun huis voor een paar euro open voor een wc-bezoek, handig! Neem dus zeker wat losgeld mee.
  • Als je echt middenin het feestgedruis wilt zijn, zorg dan voor een kleine sloep. Met een boot tot tien meter lang mag je de Prinsengracht op.
  • Heb je een wat kleiner budget? Ga dan in de ochtend of aan het einde van de middag varen. Je betaalt dan een stuk minder voor de huur van een boot.

Muziek in Utrecht

Ook in Utrecht is het donderdag tijd om te dansen en feesten. Zing mee met bekende artiesten op de Neude. Dans je gek bij de twee dj-podia op Janskerkhof. Of ga naar het ‘Kingshouse Festival’ in de Jaarbeurs (wel even kaartjes kopen voor je gaat). Strand Oog in Al is de perfecte plek voor een ontspannen feestdag. Neem je kleedje mee en geniet in de zon van de allergrootste hits uit de jaren ‘90. De toegang is gratis!

Vier je Koningsdag met je kids? Neem ze mee naar De Stadstuin. De tuin ligt net iets buiten het centrum, ideaal om de drukte van de binnenstad te vermijden. Voor de allerkleinsten is er een groot springkasteel. Kun jij in alle rust een dansje wagen!

Heb je een oranjebitter te veel op? Hotel Apollo City Centre ligt midden in de binnenstad van Utrecht. Hier rol je zo naar binnen! Caprioni64 schrijft in zijn review: ‘Het is een ideale uitvalsbasis om Utrecht te bezoeken. Midden in het centrum en toch erg rustige kamers.’

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/dagje-uit/10-leukste-dagjes-nederland/”]

Koningskermis in Rotterdam

Wil je Koningsdag eens op een hele originele manier vieren? Ga naar de Koningskermis in Rotterdam! Perfect voor een actief dagje uit voor jong en oud.  Botsauto’s, schietspellen, poffertjeskraam, achtbaan, eigenlijk alles wat je verwacht bij een echte kermis. En dat allemaal in Oranjesferen. Je vindt de kermis aan de Schiehaven bij de Euromast. ’s Avonds wordt de dag feestelijk afgesloten met een spetterende vuurwerkshow boven de Maas.

Je kunt hier trouwens ook op een andere dag naar toe. De kermis is geopend van 15 april t/m 7 mei.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/toplijstje/tip-voor-de-meivakantie-5x-leukste-stadsstranden-van-nederland/”]

 

Wat vind jij de leukste stad om Koningsdag te vieren? Laat je tips achter in de reacties!