5x De Leukste En Mooiste Kerststallen In Nederland

Redactie - 28 november 2016

5x De Leukste En Mooiste Kerststallen In Nederland

Redactie - 28 november 2016

In Zuid-Italië struikel je in december over de levende kerststallen en in Catalonië vind je vrijwel geen kerststal zonder ‘Caganer’, een mannetje dat met de broek naar beneden aan het poepen is. Ook ons land doet leuk mee op het gebied van kerststallen: wij hebben de mooiste en leukste Nederlandse kerststallen alvast voor je verzameld.

Mooiste en leukste kerststallen in Nederland

1. Gigantische kerstkijkdoos in Leeuwarden

Voor één van de grootste kerststallen van Nederland reis je dit jaar af naar het noorden van ons kikkerlandje. Daar vind je in het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden in december een enorme kerststal.

In 2015 stond het kerstdiorama in Deventer. Daar was het een overweldigend succes. Daarom wordt deze zelfde kijkkast komende kerstperiode in een nieuw jasje weer opgebouwd in het Natuurmuseum. Van vrijdag 9 december 2016 tot en met zondag 8 januari 2017 is het bijzondere kerstdiorama hier te zien.

Wat kun je verwachten? Zie het als een gigantische kijkdoos van maar liefst 100m2 groot. Je kunt er helemaal omheen lopen en het leven in Bethlehem én omgeving van alle kanten bekijken.

Leuk met kinderen

Het museum is volgens velen sowieso een bezoek waard. Zeker met kids. Het Natuurmuseum werd in 2015 namelijk uitgeroepen tot het beste Kidsproof Museum van Friesland. En in datzelfde jaar werd het museum ook door de ANWB gekozen tot het leukste uitje van Friesland. Dat zegt genoeg, toch?

Mooiste en leukste kerststallen in Nederland

2. De bekendste kerststal in Nederland – Den Bosch

De kerstmarkten in Nederland zijn niet op één, twee of drie handen te tellen. Maar de kerstmarkt in Den Bosch, die is speciaal genoeg om met kop en schouders boven de rest uit te steken. Daar – in de Sint-Janskathedraal – vind je namelijk één van de bekendste, levensgrote kerststallen van ons land. En in de kathedraal vind je niet alleen die grote kerststal, ook het complete verhaal van de geboorte van Jezus wordt hier nagespeeld. Op een groot veld vlakbij de kerststal zul je een heleboel herders tegenkomen. Juist, die herders die de goddelijke boodschap kregen. Ook kan de optocht van mensen die onderweg zijn naar de stal je niet ontgaan.

Wanneer is de kerststal geopend?

De kerststal in de Sint-Janskathedraal is ruim een week voor kerst te bezoeken. Je bent van maandag tot en met zaterdag welkom tussen 10:00 uur en 16:30 uur. Op zondag openen de deuren om 13:00 uur en zorg je dat je voor 16:30 uur geweest bent. Zelfs op 1e en 2e Kerstdag is de kerststal geopend, alleen later. Er vindt – logischerwijs – eerst een viering plaats in de Sint-Jan.

Tip: wees er vroeg bij. 2e Kerstdag en de weekenden zijn enorm populair. Je staat dan ongetwijfeld in een lange rij. Ga daarom ’s ochtends. Dan is het vaak een stuk rustiger en kun je zelfs je auto nog kwijt in de buurt van de kathedraal.

Voor de ultieme kerstsfeer moet je dus naar Den Bosch. Ga je toch richting deze gezellige, Brabantse stad? Combineer deze winter dan een bezoek aan de levensechte kerststal met het Bosch Winterparadijs.

[article href=”http://weblog.zoover.nl/stedentrips/shertogenbosch-de-meest-gastvrije-stad/”]

Mooiste en leukste kerststallen in Nederland

3. Is de kerststal in Soest de mooiste van Nederland?

Ook in het Utrechtse Soest pakken ze uit met kerst. Zo is er niet alleen een gezellige kerstmarkt op touw gezet, maar kun je ook hier van een prachtige kerststal genieten. Ook de Soestse kerststal wordt één van de mooiste van Nederland genoemd. Wij zijn heel benieuwd of jij dit ook vindt.

In de kerststal in Soest is het een grote beestenboel. Je vindt er diverse soorten vee, maar ook kuikens, konijnen en kippen waar kindjes – wel onder toezicht – lekker mee kunnen knuffelen. Een bezoek aan de kerstmarkt (en de kerststal) van dit stadje in Midden-Nederland is dan ook zeker een leuk uitstapje met kinderen.

Mooiste en leukste kerststallen in Nederland

4. De hoogste levende kerststal van Nederland en nog muzikaal ook – Noordwijk

Voor het zoveelste jaar op rij vindt in Noordwijk de levende kerststal plaats. De Oude Jeroenstoren is waar je moet zijn. Dit is niet alleen de hoogste levende kerststal (de toren is 40 meter hoog en telt 110 treden), maar zover wij weten ook de meest muzikale.

Onder begeleiding van een herder word je als bezoeker door de Oude Toren geleid. Uiteraard aan de hand van het Kerstverhaal. De toren wordt bewaakt door soldaten en je kunt je warmen aan het vuur. Op elke verdieping word je verrast door een muzikale vertolking van een passage uit het kerstverhaal. En rara, wie vind je op de top?

Elke 20 minuten kun je aansluiten en je bent ongeveer een minuut of 40 onderweg. Een kaartje kost €4.

Mooiste en leukste kerststallen in Nederland

5. Grootste levende kerststal van Nederland staat in Zwolle

In 2016 is de eer aan Zwolle om de grootste, levende kerststal van Nederland op het Grote Kerkplein in de binnenstad te herbergen. Op 17 december kun je lama’s, kamelen en schapen verwachten die lekker staan te grazen in de stallen met stro op het Kerkplein. De kerststal vormt samen met de Grote Kerk de centrale locatie van een event vol kerstverhalen voor jong en oud, gehouden op diverse locaties in de binnenstad. Ook zullen je oren de hele dag verblijd worden met optredens van verschillende koren. Het lopende koor, waaraan verschillende koren deelnemen, zal om 16:00 uur op het Grote Kerkplein eindigen voor de grote finale.

[article href=”http://weblog.zoover.nl/dagje-uit/kerstmarkten-net-over-de-grens/”]

Waar in Nederland vind je wat jou betreft de leukste of mooiste kerststal? Laat het ons weten in een reactie. Vergeet natuurlijk niet om op Zoover.nl een review achter te laten van de plaats in kerstsferen die jij bezocht.