Ga deze pareltjes zien tijdens Open Monumentendag!

Redactie - 7 september 2018

Ga deze pareltjes zien tijdens Open Monumentendag!

Redactie - 7 september 2018

Je loopt ongetwijfeld vaak langs monumenten waarvan je niet eens wist dat het een monument is. In het weekend van 8 en 9 september kun je meer dan vierduizend monumenten in Nederland gratis of goedkoper bezoeken. Van onbekende pareltjes, tot de beroemste monumenten. Een aantal aanraders.

Beeld: Wiki Commons | Sisyfus.

De Eerste en Tweede Kamer – Den Haag

We trappen af met een hele bijzondere! Zeg nou zelf: de Eerste en Tweede kamer zie je waarschijnlijk normaal alleen op tv of in de krant. Of je nu politieke ambities hebt of niet, iedereen is stiekem wel nieuwsgierig toch? En je mag niet alleen ‘de kamers’ in, maar kunt ook de kelders van de Ridderzaal en de bibliotheek bezoeken.

Beeld: Wiki Commons | Ninane.

Kasteel Ammersoyen – Maasdriel

Ga terug naar de 14e eeuw in Kasteel Ammersoyen, met haar vier dikke ronde torens en de indrukwekkende ridderzaal.

Beeld: Wiki Commons | GVR.

Fort bij ’t Hemeltje – regio Utrecht

Fort ’t Hemeltje ligt tussen Utrecht en Houten en stamt uit 1877. Oud! Het is het laatst gebouwde fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en verdedigde vroeger de spoorlijn ’s-Hertogenbosch-Utrecht en een strook grond die niet onder water te zetten was. Je kunt rondom het fort wandelen en voor de kids is er een superspannende spionnenroute. Tijdens de Open Monumentendagen mag je zelfs het fort in.

Beeld: Wiki Commons | Ekki01.

Kasteel Heeswijk – Heeswijk-Dinther

Pas sinds vorig jaar is dit kasteel, dat van een enkele toren uitgroeide tot een heus kasteel, pas een rijksmonument. Maar dat maakt het niet minder mooi.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/algemeen/dagje-trein-wandelen-station-naar-station/”]

Beeld: Wiki Commons | Amsterdam Municipal Department for the Preservation and Restoration of Historic Buildings and Sites (bMA).

Koninklijke wachtkamer – Amsterdam Centraal

Niet vaak opent de Koninklijke wachtkamer van Amsterdam Centraal haar deuren, dus daar kun je maar beter van profiteren! Vooral als je iedere dag onderweg naar werk bijvoorbeeld over dit station loopt, sta je vast te popelen om te zien wat er zich achter die deuren bevindt. Een tipje van de sluier: een bijzonder gedecoreerde wachtruimte met muurschilderingen.

Beeld: Wiki Commons | G.Lanting.

Het oudste huis van Breda

Niet alleen het oudste huis van Breda, Huis van Brecht, opent 8 en 9 september haar deuren, maar ook ruim 30 andere monumenten. Denk aan de Grote Kerk, het Begijnhof Museum, de Koepelgevangenis, het stadhuis en Kasteel Bouvigne.

Beeld: Wiki Commons | Bert.

Open Monumentendag in Amersfoort

Ik ben sowieso van plan om mijn nieuwe hometown Amersfoort verder te ontdekken. Zo staan de Prodentfabriek bij mij om de hoek, de Koppelpoort, de Mannenzaal en de Onze Lieve Vrouwetoren op mijn programma. En onlangs zijn er tijdens archeologisch onderzoek restanten uit oorlogstijd teruggevonden bij de Kamp. Ook die kun je bekijken tijdens Open Monumentendag.

#bontekoe #leiden

A post shared by Jan (@prentenbaard) on

Café De Bonte Koe – Leiden

Dit café werd rond 1900 bedacht als slagerij, maar dat werd het nooit. Je kunt nog goed zien dat het bedoeld is als slagerij aan de tegeltjes met koeien en andere bijzondere details. Gaat dat zien! En neem een lekker drankje natuurlijk. Of trakteer jezelf en je vrienden of het gezin op een weekendje Leiden. Logeer bijvoorbeeld bij Hotel Huys van Leyden of awardwinnaar Bed and Breakfast Het Vogelhuis.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/6-van-de-leukste-zomermarkten-voor-een-uitstapje-in-nederland/”]

Beeld: Wiki Commons | Quistnix.

Het Witte Huis – Rotterdam

Wist je dat het Witte Huis de eerste ‘wolkenkrabber’ van Rotterdam was? Het was zelfs een tijd lang het hoogste kantoorgebouw van Europa! Het heeft de bombardementen tijdens de oorlog overleefd en is vandaag de dag in de oorspronkelijke staat te bewonderen.

Beeld: Wiki Commons | China_Crisis.

Zendstation Radio Kootwijk – Radio Kootwijk

Vroeger was dit zendstation in het hart van de Veluwe een technisch wonder waar gecommuniceerd werd met Nederlands-Indië. En het gebouw zelf, dat heeft wel wat weg van een sfinx of tempel!

Beeld: Wiki Commons | F. Eveleens.

Van Nellefabriek – Rotterdam

Ook de Van Nellefabriek is nieuw op de UNESCO werelderfgoedlijst. De innovatieve fabriek waar het vroeger allemaal draaide om koffie, thee en tabak is een must see.

Wat zijn jouw tips voor Open Monumentendag? Deel ze in een reactie!

Bron headerbeeld: fotomateriaal Open Monumentendag.