De Grote Vijf Op De Wadden: De Zeehond

Redactie - 18 november 2016

De Grote Vijf Op De Wadden: De Zeehond

Redactie - 18 november 2016

Fun fact: Nederland kent zijn eigen Big Five! Staatsbosbeheer noemt ze “De Grote Vijf van Nederland” en organiseert spannende tochten om de wilde dieren te ontdekken. Eerder kon je al lezen over hoe en waar je het grootste dier van de Hollandse big five kon spotten: het edelhert. Deze week deel 2: de zeehond.

staatsbosbeheer zeehond

Met de boswachter op pad

De Grote Vijf zijn door heel Nederland te vinden. Van de Oostvaardersplassen tot de Veluwse bossen. Zeehonden spot je rondom de Waddeneilanden. Nu kun je natuurlijk zelf met een bootje te water gaan of vanaf het strand naar de zee turen. Maar dan weet je nooit zeker of je de zeehonden ook echt tegen gaat komen. Ga daarom op pad met een boswachter op Terschelling!

Startpunt van de tour is Restaurant De Heeren van der Schelling. De excursie begint om 10:00uur, 14:00uur of 16:00uur,  maar wij raden je zeker aan wat eerder bij het restaurant aanwezig te zijn voor een lekker kopje koffie of een heerlijke lunch.  Met een stoere strandbus rijd je over het strand richting de Boschplaat. De boswachter vertelt je ondertussen alles over de zeehonden. Je hoeft nu nog maar een kleine vijftien minuten te lopen om de bijzondere dieren in het echt te zien.

[article href=”http://weblog.zoover.nl/dagje-uit/de-grote-vijf-op-de-veluwe/”]

landal west terschelling

Overnachten op Terschelling

Een safari naar zeehonden is de perfecte kans om een weekendje Terschelling te boeken. Geniet van de prachtige stranden en de uitgestrekte natuur en je komt zeker helemaal tot rust. Ga je met je kinderen naar het Waddeneiland? Dan is Vakantiepark Landal een echte aanrader. Het vriendelijke personeel, de luxe appartementen en de prachtige omgeving maken het park tot de ideale plek om heerlijk te ontspannen. Bovendien ben je met de fiets zo op het strand of in het bruisende centrum van West Terschelling. Vakantiegangers beoordelen de kindvriendelijkheid van deze accommodatie zelfs met een 8,3 op Zoover.nl.

Heb jij wel eens een overnachting op Terschelling geboekt? Laat een review achter op Zoover.nl en inspireer andere vakantiegangers!

zeehonden wadden

Tips om de zeehond te spotten

In de zee rondom Terschelling is het niet moeilijk om zeehonden te vinden. Door de mooie natuur, het schone water en de rustige omgeving is het de ideale plek voor de dieren om te leven.

Bij het spotten van zeehonden is een ding heel belangrijk: houd afstand! Met een goede verrekijker kun je de dieren ook van veraf zeker goed zien.

Zeehonden voelen zich redelijk op hun gemak wanneer ze niet te dichtbij mensen komen. Soms zie je een zeehond midden in de zee, of ze zwemmen vrolijk met een boot mee. Op de zandplaten rusten ze en zogen ze hun jongen. Juist daarom is het belangrijk om afstand te houden. Het gebeurt wel eens dat watersporters naar de zandbanken met zeehonden varen. Dit is niet alleen gevaarlijk voor de dieren, maar ook nog eens verboden. De boswachter zorgt er tijdens de safari uiteraard voor dat jullie op gepaste afstand blijven.

[article href=”http://weblog.zoover.nl/bijzonder/drie-geweldige-plekken-om-herfst-zien/”]

wadlopen zeehonden

Praktische zaken

Staatsbosbeheer organiseert van begin oktober tot eind december regelmatig excursies vanaf Terschelling waarbij je op zoek gaan naar de zeehond. De safari’s zijn geschikt om te maken met kinderen vanaf zeven jaar oud. Ga dus vooral met het hele gezin naar de Waddeneilanden. Een excursie naar de zeehonden is de perfecte manier voor je kinderen om op een speelse manier van alles te leren over de natuur. Volwassenen betalen € 22,50 voor een tour met de boswachter. Voor kinderen tot twaalf jaar oud betaal je € 19,00.

In de wintermaanden kan het best koud zijn langs de kust. Zorg daarom voor warme kleding. Tijdens de tocht is de kans groot dat je natte voeten krijgt. Trek dus zeker goede schoenen of laarzen aan. Voor een verrekijker hoef je niet zelf te zorgen. De boswachter neemt er voor iedereen een mee.

de grote vijf nederland

Spot ook de andere van de Grote Vijf van Nederland

Naast het edelhert en de zeehond, bestaat “De Grote Vijf” uit de ree, het everzwijn en de bever. Bij Staatsbosbeheer boek je verschillende safari’s om alle wilde dieren te spotten. Elke tour is inclusief vervoer en een hapje en drankje tussendoor.

Kijk op de website van Staatsbosbeheer om direct een tour te reserveren. Na iedere safari krijg je een stempel in je ‘Grote Vijf-paspoort’. Verzamel ze allemaal!

Heb jij wel eens een van de wilde dieren van De Grote Vijf gespot? Laat het ons weten in de reacties!