Een Dagje Pretpark: De Ultieme Overlevingsgids Voor Jonge Ouders

Redactie - 14 maart 2016

Een Dagje Pretpark: De Ultieme Overlevingsgids Voor Jonge Ouders

Redactie - 14 maart 2016

Een dagje pretpark is stikgezellig. Maar totaal onvoorbereid aan zo’n dag beginnen, is vragen om onhandige situaties. Van het vergeten waar je auto geparkeerd stond tot en met de beste attractie over het hoofd zien. Wist je dat je op voorhand een heleboel prangende pretparkvragen al kunt beantwoorden? Zo zijn er verschillende manieren om aan goedkopere entreekaarten te komen, zal het jou niet overkomen dat je te vroeg of te laat komt en weet jij precies die ene toffe picknickplek te vinden.

Toch? Om jouw pretparkdag niet leuk maar helemaal fantastisch te maken, hebben wij de beste tips voor je verzameld. Lees deze door voordat je aan je pretparkbelevenis begint en je beleeft een dag om nooit meer te vergeten, zelfs als het regent…

Laten we beginnen met de economische tips. Je hoort mensen vaak zeggen, dat ‘een dagje uit niet meer te betalen is’. Gelukkig zijn er manieren om te besparen op een dagje naar een pretpark of dierentuin. En zeg nou zelf, een dagje pretpark met korting geeft je een extra goed gevoel. Doe er je voordeel mee!

Ticket Pretpark

Kortingsbonnen

Als je goed zoekt, hoef je nergens de volle mep te betalen. Er zijn veel kortingsbonnen en –acties in omloop. De meest gemakkelijke manier om aan een kortingsbon te komen: vraag hem aan via de pagina van het pretpark. Neem de bonnen mee en ontvang je korting aan de kassa. Overigens is het vaak nóg voordeliger als je je kaartjes online koopt.

Kortingspas

Ben je een fervent pretparkbezoeker of dagjes uit liefhebber, dan is een kortingspas voor jouw lievelingspretpark een idee. Vaak haal je na 2 bezoeken het abonnementsgeld er al uit. Ook een algehele kortingspas, zoals de NapPas is een optie. Deze NapPas geeft je korting op meer dan 200 dagjes uit, zoals attractieparken, speeltuinen en dierentuinen. Voor de jongeren onder ons is de CJP-pas nog een aanrader. Met de CJP-pas krijg je korting op veel dingen, zoals kleding, je krant, de trein, verzekeringen, reizen en dus ook dagjes uit.

Vrouw tablet

Veilingsites

Er zijn verschillende veilingsites waar je extra goedkope kaartjes voor leuke dagjes uit kunt krijgen. De truc zit ‘em in op de juiste dag en het juiste moment te bieden. Het vergt wat tijd en geduld van je, maar dan kun je ook een mooie deal sluiten.

Je vindt het op Marktplaats

Tja, wat vind je niet op deze koopjessite? Er zijn genoeg mensen die pretparkkaartjes kopen of winnen, maar verhinderd zijn of een andere reden hebben waarom ze er geen gebruik van maken. Surf er eens rond en tik jouw pretpark naar keuze in. Wie weet kan zelfs een buurtgenoot je helpen aan kaartjes die jij mag overnemen met een flinke korting. Wie niet waagt, die niet wint!

Pretpark China

Tip voor de pretparkbezoeker in het buitenland

Ben je van plan één van de pretparken in bijvoorbeeld China of een dierentuin in Europa te bezoeken? Een pretparkbezoek in het buitenland kan flink duurder uitpakken. Check van tevoren of je te maken hebt met tolwegen en ga na waar je goedkoper kunt tanken. Ook voor korting op kaartjes voor een pretpark in het buitenland is een veilingsite een geschikte vindplek.

We gaan!

Dé dag is aangebroken. Je wordt veel te vroeg wakker gemaakt en de kinderen willen het liefst NU gaan, maar jij laat je niet gek maken want je bent supergoed voorbereid. Zo weet jij precies hoe laat het pretpark opengaat en wat de entreeprijs is en of er wegwerkzaamheden gepland staan…toch? Om allerlei teleurstellingen te voorkomen, scroll dan even door onderstaande tips en niets staat jou en je gezin in de weg om er een topdag van te maken.

Tip 1
Check de openingstijden. Toch zonde als jullie er te vroeg zijn of juist later vertrekken omdat het park ‘toch tot 22.00 open is’, maar juist deze dag om 18.00 sluit…Oh, en als je dan toch bezig bent: verzeker jezelf er dan ook van of de lievelingsattractie van je zoon of dochter wel open is…

Tip 2
Dat entreegeld wordt ieder jaar verhoogd. Er kan sprake zijn van een prijsverschil als je in het hoogseizoen gaat of juist in het laagseizoen. Kinderen en senioren profiteren vaak van een gereduceerd tarief, maar misschien denkt het pretpark van jouw keuze hier anders over? Wil je op voorhand allerlei entreeperikelen voorkomen, bestel je tickets online en neem deze uitgeprint mee. Dat scheelt ook weer wachttijd. Dat zullen je kinderen leuk vinden!

Tip 3
Hebben je kinderen een studiedag op een verloren dag in april? Dan zou dat een uitgekiende dag zijn om een pretpark te bezoeken. Check vooraf of jullie geplande bezoek niet toevallig in een drukke week van een schoolvakantie in een ander deel van het land of in het buitenland valt. In de regel is de vrijdag de meest rustige dag in een pretpark, gevolgd door de maandag en de dinsdag.

Tip 4
Moe en voldaan lopen jullie naar de uitgang. Op naar de auto en dan nog even thuis bijkomen op de bank. De auto…waar stond die ook alweer? Om ellenlange zoektochten te voorkomen, schrijf je natuurlijk het nummer van de rij of de naam van het parkeervak op. Als schrijven niet lukt vanwege die pen die je nooit kunt vinden in je tas, dan hebben we gelukkig de mobiele telefoon nog.

Drukte pretpark

Tip 5
Pretparken en wachtrijen zijn inherent met elkaar verbonden. Wil de drukte zoveel mogelijk vermijden? Sta (nog) vroeger op en blijf zo lang mogelijk. ’s Morgensvroeg en een uur voor sluitingstijd is het park nog relatief rustig. Of begin achteraan in het park en ‘werk’ zo naar voren. Loop de meute niet achterna, maar sla linksaf waar iedereen rechtsaf gaat en andersom. Tegenwoordig zijn er overigens ook de zogenaamde ‘single riders line’ zodat de losse zitplaatsen ook worden opgevuld. Deze speciale rij scheelt enorm in wachttijd. Slim denken dus!

Tip 6
Kwamen we net van rechts? En waar ligt die ene coole achtbaan ook alweer? Oh, ik moet zo nodig, waar is hier een toilet? Al dit gedenk en gezoek kost je veel tijd. Zorg bij binnenkomst dat je een plattegrond krijgt en download de app van het pretpark als deze er één heeft. Zo weet je precies waar al je favoriete attracties en eetgelegenheden liggen en welke wachttijden erbij horen.

Tip 7

Natuurlijk zien die espadrilles met dunne enkelbandjes er schattig uit onder je nieuwe zomerjurk, maar kun je er ook kilometers op afleggen? En door die naaldhakken ben je inderdaad algauw een paar centimeters langer, maar of dat makkelijk achter je kinderen aan holt…Trek je meest comfortabele schoenen aan. Gemakkelijk en esthetisch verantwoord kan tegenwoordig prima samen! Goed zoeken…

Meeting point

Tip 8

Het zal je maar gebeuren: je kind kwijt in een pretpark. Met klotsende oksels en overslaande stem zoek je je een ongeluk. Nergens voor nodig als je een ontmoetingspunt afspreekt. Sommige parken hebben officiële ontmoetingspunten en anders bedenk je er samen één. Sowieso is het raadzaam om je kinderen een armbandje of een ketting te laten dragen met hun naam en telefoonnummer erop.

Tip 9
Tussen twaalf en twee krijgen de meeste mensen honger. Als je slim bent, eet je wat van tevoren of erna. Zo maak jij mooi gebruik van de rust in het park en eet je eerder of later in een minder volle eettent.

Tip 10
Alles kopen in een pretpark is een dure aangelegenheid en helemaal niet nodig. Kijk eens bij jouw pretpark naar keuze of er een picknickplaats is. Smeer thuis die lekkere broodjes (je staat toch veel te vroeg naast je bed:) en neem pakjes drinken en flesjes water mee. Smakelijk!

Tip 11
Op de weg naar buiten doorkruis je eerst een souvenirwinkel. Als je de drukte aan het eind van de dag wil vermijden, koop je souvenirs dan eerder. Wil je vervolgens niet de rest van de dag met je souvenirs rondlopen, huur dan een kluisje of leg ze alvast in je auto. Sommige parken bieden een ‘souvenir express’ aan. Je koopt je aandenkens voor drie uur en je haalt ze aan het eind van de dag af bij de uitgang.

Tip 12
Je kind wil dolgraag in een attractie. Jij kunt zijn of haar smeekbedes niet weerstaan en sluit achteraan in de rij. Bij het toegangspoortje aangekomen, krijg je te horen dat je kind nog te klein is. Let op de waarschuwingsborden voordat je in de rij gaat staan. Ze geven aan hoe groot kinderen minimaal moeten zijn en welke bezoekers een attractie beter kunnen overslaan. Dat scheelt een hoop tranen.

Tip 13
Pretparken presenteren vaak op gezette tijden grote shows. Wil je een goed plaatsje hebben, sta dan extra vroeg voor het hek/de poort/in de wachtrij. De meest gunstige show is de vroege show. Veel mensen besteden de ochtend aan het bezoeken van een aantal attracties. Nog een voordeel van shows: gedurende een show is het iets rustiger in het park.

Tip 14
Met je kinderen naar een pretpark is een magische gebeurtenis, maar wel jammer dat je alle spannende attracties moet skippen. Check van tevoren of een attractie de zogenaamde ‘baby switch’ regel kent. Eerst gaat de ene ouder/volwassene in de attractie, terwijl de ander in het opstapstation bij het kind blijft. Vervolgens ruilen de ouders/volwassenen.

Kinderen in de regen

De pannetjes worden nat…

Stel je bent met vlag en wimpel geslaagd voor je voorbereidingsexamen. Je plant het bezoek aan het pretpark op een doordeweekse dag buiten de vakanties om, de tas met eten staat klaar, de tickets zijn uitgeprint, de nametags hangen om de nekjes van je kinderen, de plattegrond zit in je binnenzak (inclusief pen om alle attracties weg te strepen die je al hebt gehad!) en je instrueert iedereen waar hij of zij naartoe moet als je elkaar uit het oog verliest, kortom: er kan jullie niets gebeuren. Het wordt fantastisch! En dan trek je de gordijnen open…druppels slaan tegen het raam. Dat ene waar je uitgerekend geen invloed op hebt, zit tegen. Het altijd veranderlijke weer. En nu?

Lekker binnen

Veel attracties zijn overdekt. Dat wordt vooral binnen vertier dus. Ook de restaurants en winkeltjes zijn droog en warm. Maar stel dat het de héle dag regent? Dan zit er maar één ding op: regenjassen en laarzen aan, paraplu’s mee en accepteren dat nat worden vandaag een vast onderdeel van de planning is. Wie rent er hardst naar de volgende attractie?

Heb jij nog goede tips voor een dagje pretpark? Laat een reactie achter via het formulier hieronder.