Vakantie vieren met de beste cocktails

Redactie - 14 maart 2021

Vakantie vieren met de beste cocktails

Redactie - 14 maart 2021

De dagen worden steeds langer en de temperatuur begint te stijgen: de zomer is in aantocht! Na een jaar lang werken heb jij een heerlijke ontspannen vakantie verdiend. Helaas duurt het na het boeken voor je gevoel vaak lang tot je uiteindelijk vertrekt. Hoe dichter bij de zomer je komt, hoe langer het lijkt te duren. Om alvast in de tropische sferen te komen heeft Zoover een lijstje gemaakt van een aantal heerlijke cocktails, die je eenvoudig zelf maakt. Deze 15 cocktails zijn ideaal voor wie wat vakantie voorpret wil beleven, of voor wie thuis van een lekker tropisch drankje wil genieten. We tippen je ook direct een aantal van onze top accommodaties met all inclusive verzorging, waar bij de bar verschillende lekkere drankjes te verkrijgen zijn. Door thuis alvast wat cocktails te proberen, weet je precies welk drankje je op vakantie aan de bar moet bestellen!

1. Mojito

Zelf cocktails maken: mojito

De mojito is natuurlijk de ultieme vakantiecocktail. Waarschijnlijk heb je hem al eens geproefd. Dan weet je als geen ander hoe verfrissend deze zomerse cocktail kan zijn als het buiten warm is. Tijdens je all-in vakantie smaakt een mojito heerlijk aan het zwembad, maar ook thuis in de tuin is dit drankje een echte verwennerij.

Een mojito maken is makkelijker dan je denkt. In een longdrinkglas doe je ongeveer 8 verse muntblaadjes, twee theelepels rietsuiker en het sap van één limoen (de limoenpartjes bewaren!). Met een stamper plet je de munt en roer je de suiker door het limoensap heen, totdat deze is opgelost. Doe de partjes in het glas, giet er een beetje bruiswater bij (of Spa Marie Henriëtte als je geen bruiswater kunt vinden), en vul het glas dan met crushed ice, oftewel ijsklontjes die je in stukjes hebt gebroken. Giet er 40 milliliter witte rum in, en vul het glas verder aan met bruiswater. Nog een muntblaadje er bovenop als versiering, rietje erin en klaar is je heerlijke mojito!

2. Frozen strawberry daiquiri

Zelf cocktails maken: strawberry daiquiri

Aardbeien zijn het lekkerst in de zomer, dus daar kan je bij deze cocktail mooi gebruik van maken. Doordat je in dit recept schaafijs gebruikt, krijg je een heerlijk ijskoud drankje. Perfect voor op die warme zomerdag in de tuin!

Deze variant kun je gewoon in de blender doen, dus dat is lekker makkelijk voor thuis. Doe 35 milliliter witte rum, 20 milliliter limoensap, één theelepel suiker en 4 flinke aardbeien in de blender. Een handvol geschaafd ijs erbovenop, even mixen en je frisse zomerse cocktail is klaar voordat je er erg in hebt. Een aardbei op de rand als garnering maakt het geheel helemaal af.

3. Margarita

Zelf cocktails maken: margarita

De margarita is vooral in Amerika heel erg populair op feestjes. Begrijpelijk, want je hebt hem zó gemaakt en je kan er makkelijk grote hoeveelheden in één keer van maken, zodat je er zonder al te veel moeite te hoeven doen. Dat wordt lekker genieten met zijn allen!

In één margarita gaan 35 milliliter tequila, 20 milliliter Cointreau en 15 milliliter limoensap. Deze ingrediënten giet je in een cocktail shaker en je schudt het geheel goed door elkaar. Zoals je ziet op de foto wordt een margarita on the rocks geserveerd, met ijs dus. Op de rand van het cocktailglas hoort zout te zitten. Om dit te laten plakken wrijf je eerst met een halve limoen even langs de rand. Zorg er wel voor dat het zout niet in het drankje terecht komt! Ook bij deze cocktail kan je een handje schaafijs in de blender doen, zodat je een frozen margarita. Zo is het drankje extra verfrissend.

Riu Touareg
RIU Touareg

RUI Touareg is een luxe vijf sterren hotel op het Kaapverdische eiland Boa Vista. Met verschillende bars en restaurants haal je hier ongetwijfeld lekkere drankjes! Met een gemiddelde score van een 7.9 zijn andere vakantiegangers in elk geval enthousiast.

Bekijk hotel

4. Caipirinha

Zelf cocktails maken: caipirinha

Als je naar de ingrediënten kijkt, heeft de caipirinha veel weg van een mojito. Maar in tegenstelling tot in de mojito zit er in de caipirinha geen bruiswater. Ook hoort er eigenlijk geen munt in te zitten (hoewel het vaak wel wordt toegevoegd). De alcoholische drank die de basis van de caipirinha vormt is niet rum maar cachaça, een sterke drank uit Brazilië die gemaakt wordt van het sap uit suikerriet.

Snij eerst een limoen in vier partjes. Doe deze samen met twee theelepels suiker (dit mag gewone suiker zijn, maar rietsuiker of bruine suiker is ook lekker) in een glas en meng het limoensap en de suiker samen met een stamper (als je die niet hebt werkt de achterkant van een mes ook prima). Vul het glas met crushed ice en voeg als laatste 5o milliliter cachaça toe. Hierna kan het genieten beginnen!

5. Long Island Iced Tea

Zelf cocktails maken: long island iced tea

Laat je door de naam van deze cocktail niet misleiden, er zit namelijk welgeteld 0 milliliter ijsthee in. De cocktail heeft deze naam gekregen omdat hij er hetzelfde uitziet als een glas ijsthee. Hij smaakt er zelfs een beetje naar, alleen dan met heel veel alcohol. Heerlijk voor op een warme zomerdag!

Doe een paar ijsklontjes in een longdrinkglas. Voeg daar 15 milliliter tequila, 15 milliliter wodka, 15 milliliter witte rum, 15 milliliter Cointreau en 15 milliliter gin aan toe. Daar komt nog 25 milliliter citroensap en 30 milliliter suikersiroop bovenop. Doe er om het af te maken een scheut cola bij. Dat geheel roer je even goed door elkaar en dan is je Long Island Iced Tea klaar. Zoals je merkt zit er een behoorlijke hoeveelheid sterke drank in, dus drink er niet te veel achter elkaar!

6. Pina Colada

Zelf cocktails maken: pina colada

Als je de zomer in een glas wil ervaren, is de pina colada de perfecte cocktail voor jou. Door de combinatie van kokosmelk en ananas waan je je even op een tropisch eiland. En dat is precies het soort vakantie voorpret dat het lange  wachten op vakantie draaglijker maakt!

Ook deze cocktail heb je in een handomdraai gemaakt, net als bij de frozen strawberry daiquiri gaan alle ingrediënten gewoon in de blender. Iedere cocktail bevat 30 milliliter witte rum, 30 milliliter kokosmelk en 90 milliliter ananassap. Ook nu doe je er weer een handvol schaafijs bij. Frisser kan bijna niet!

Lopesan Costa Meloneras
Lopesan Costa Meloneras

Bij dit viersterren hotel op Gran Canaria ervaar je wat luxe is. Zie jij jezelf al aan het zwembad liggen met een heerlijke cocktail? Met een gemiddelde score van een 8.5 moet dat wel goed komen!

Bekijk hotel

7. Mint Julep

Zelf cocktails maken: mint julep

Munt is een heerlijk zomers kruid dat ontzettend lekker is in cocktails. Daarom is de mint julep zo geschikt voor een warme zomerse dag in de tuin. Traditioneel wordt deze cocktail geserveerd in een zilveren beker, maar als je oma’s zilver even niet binnen handbereik hebt smaakt hij uit een gewoon glas minstens zo lekker.

Doe vier muntblaadjes, één theelepel poedersuiker en twee theelepels water in een glas. Meng dit goed door elkaar, zodat de suiker en het water één geheel vormen en de muntblaadjes goed gekneusd zijn. Vul het glas met crushed ice en giet er 60 milliliter bourbon whiskey bovenop. Tot slot roer je het geheel goed door elkaar totdat je een ijskoude cocktail voor je neus hebt. Smullen maar!

8. Cosmopolitan

Zelf cocktails maken: cosmopolitan

De cosmopolitan bestaat al sinds het begin van de twintigste eeuw, maar hij werd pas echt beroemd toen het het favoriete drankje van Carrie Bradshaw uit Sex & the City bleek te zijn. Deze cocktail maak je, net zoals de margarita, met een cocktailshaker. Tip: oefen eerst even met een lege shaker voordat je allerlei trucjes gaat doen. Het zou zonde zijn als je je cosmopolitan straks op moet dweilen.

In de shaker doe je 40 milliliter citroenwodka, 15 milliliter Cointreau, 15 milliliter limoensap en 30 milliliter cranberrysap. Schud de boel flink door elkaar en giet het door een zeefje in een cocktailglas, zodat je een helder drankje krijgt. In de cosmopolitan zit geen ijs, maar door het limoen- en cranberrysap krijgt deze cocktail toch een frisse zomerse smaak.

9. Mimosa

Zelf cocktails maken: mimosa

Het kan zomaar gebeuren tijdens je vakantie: je wordt laat wakker en hebt bij het ontbijt eigenlijk al zin in een cocktail. Dat moet af en toe kunnen, toch? Zo lang je er geen dagelijkse gewoonte van maakt, is een cocktail bij het ontbijt op zijn tijd hartstikke lekker. Je bent toch op vakantie!

Gelukkig zijn er meer mensen die er zo over denken. In de jaren ’20 is in Parijs de mimosa in het leven geroepen, om mensen snel van hun ochtendhumeur af te helpen. Om het je ’s ochtends niet te moeilijk te maken is deze cocktail de makkelijkste uit het lijstje. Hij bestaat namelijk voor de helft uit jus d’orange en voor de andere helft uit champagne. Beetje ijs erbij en genieten in het ochtendzonnetje!

Villa Papagayo Beach Resort
Papagayo Beach Resort

Wauw! In de villa's van het Papagayo Beach Resort op Curaçao kan je optimaal genieten. Een lekkere cocktail maakt je tropische vakantie helemaal compleet. Met een gemiddelde score van een 8.4 ga je hier een topvakantie tegemoet.

Bekijk hotel

10. Tequila Sunrise

Zelf cocktails maken: tequila sunrise

De zonsopgang in een glas, dat is de tequila sunrise. Deze cocktail is zo genoemd omdat de kleuren op die van de opkomende zon lijken. Meer zomers dan dit wordt het niet!

Om hem te maken doe je ijsklontjes in een glas. Daar giet je 45 milliliter tequila en 45 milliliter jus d’orange overheen. Als laatste giet je er 15 milliliter grenadine bij, dat als het goed is meteen naar de bodem zal zakken. Niet roeren, want dan is meteen het mooie kleureffect weg! Maak zeker even een foto voordat je de eerste slok neemt.

11. Screwdriver

Zelf cocktails maken: screwdriver

De screwdriver is ook al zo’n simpele cocktail, er zitten namelijk maar twee ingrediënten in: 50 milliliter wodka en 100 milliliter jus d’orange, die je alleen maar bij elkaar in een glas hoeft te doen met ijs en even hoeft te roeren. Wie zegt dat zelf cocktails maken moeilijk is?

Op deze simpele cocktail kan je trouwens ook ontelbaar veel variaties bedenken. Als je niet van wodka houdt, kun je deze bijvoorbeeld vervangen door gin, of je voegt er een vleugje limoensap of een paar muntblaadjes aan toe. Dat is het leuke van cocktails: je kunt ervan maken wat je wil!

12. Bellini

Zelf cocktails maken: bellini

Weer zo’n heerlijke zomerse cocktail die je eenvoudig in elkaar tovert. Voor dit frisse drankje heb je niet de blender, maar de staafmixer nodig. Je keukenapparatuur wordt goed benut deze zomer!

Om de bellini te maken heb je namelijk gepureerde perziken nodig. Met de staafmixer heb je het fruit zo omgetoverd tot een lekkere puree. Giet 50 milliliter van deze perzikpuree in een champagneglas en giet daar 100 milliliter prosecco overheen. Even roeren en klaar is je bellini. Als je niet van perziken houdt, zijn nectarines overigens ook lekker in deze cocktail. En probeer hem ook eens te maken met rosé prosecco!

Atlantis Beach
Atlantis Beach

Lekker genieten in de Griekse zon doe je bij Atlantis Beach op Kreta. Bij de bar en het restaurant haal je heerlijke drankjes! Met een 9.5 als gemiddelde score is het een echte topaccommodatie.

Bekijk hotel

13. Mai Tai

Zelf cocktails maken: mai tai

De mai tai is naar alle waarschijnlijkheid bedacht in de jaren ’40, door een restauranthouder in California. Er zijn verschillende variaties op, maar allemaal bevatten ze rum en orgeat, een zoete siroop die gemaakt wordt met amandelen.

Voor de classic mai tai gebruik je 45 milliliter Jamaicaanse rum, 15 milliliter orgeat, 15 milliliter triple sec en 30 milliliter citroensap. Deze ingrediënten schud je goed door elkaar in een cocktailshaker en giet je vervolgens door een zeef in een glas met crushed ice. Garneer het glas met een stuk ananas voor een extra tropisch tintje en het genieten kan beginnen.

14. Moscow Mule

Zelf cocktails maken: moscow mule

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, komt deze cocktail niet uit Rusland, maar uit Amerika, net als bijna alle andere cocktails in dit lijstje. Tijdens de jaren ’50 werd daar de Russische wodka, en dus ook deze cocktail, ontzettend populair.

Om hem te maken giet je 45 milliliter wodka en 12 milliliter gemberbier in een glas met ijs. Daar voeg je nog een klein beetje limoensap aan toe, slechts 5 milliliter, en dan roer je het geheel rustig door elkaar. Om het af te maken voeg je nog een schijfje limoen en een muntblaadje toe als garnering. Eigenlijk hoort de moscow mule uit een koperen beker te worden gedronken, maar het is je vergeven als je die niet bij de hand hebt.

15. Cuba Libre

Zelf cocktails maken: cuba libre

En als laatste hebben we nog de cuba libre. De kans is groot dat je de ingrediënten na het maken van de andere cocktails uit dit lijstje al in je kast hebt staan, dus dat is lekker handig. Door de cola is dit drankje een heerlijke dorstlesser!

Je maakt hem door wat ijs in een longdrinkglas te doen, daar 50 milliliter rum en 120 milliliter cola in te doen. Roer de dranken goed door elkaar en knijp een halve limoen uit in het glas. Nog een keer roeren en je kunt lekker van je cuba libre gaan genieten.

Bewaar of deel deze heerlijke cocktails!