Wat voor type ben jij? Iemand die de hele winter droomt van zonovergoten Thaise stranden en wuivende palmbomen? Oftewel: een zonaanbidder. Of check jij 25 keer per dag je weerapp om te kijken hoe het poeder er in de Oostenrijkse Alpen bij ligt? Juist, dan ben je dus een wintersporter. In dit artikel duiken we in de verschillen tussen de twee types: wintersporter versus zonaanbidder.

Maar eerst nog goed nieuws voor de wintersporters: je kunt een reischeque t.w.v. €1.000 winnen die je mag besteden aan een wintersportvakantie naar keuze! Wat moet je doen? Schrijf een tussen 4 en 17 februari een review op Zoover en maak kans!

wintersporter versus zonaanbidder wereldkaart

Sneeuwzeker Zwitserland versus zonnig Zuid-Afrika

Beeld je eens de wereldkaart in en stel jezelf de vraag: waar en wanneer ga ik het állerliefste op vakantie? Een wintersporter ziet zichzelf meteen in op een winterse trip naar een sneeuwzeker oord in Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk of Zwitserland.

Maar stel je een zonaanbidder dezelfde vraag, dan zal ze direct met een lineaaltje een zuidelijk land aantikken. Spanje op zijn minst en dan sowieso in het voorjaar, de zomer of nog net het najaar. Of anders een winterzonvakantie naar Zuid-Afrika, Panama of Indonesië.

wintersporter versus zonaanbidder

IJspret versus ‘niet wéér die k*k Elfstedenkoorts’!

Zodra het even sneeuwt, of een graadje vriest, begint het bij de wintersporter al te kriebelen. Want wat is er nou mooier dan sneeuw- of ijspret in eigen land?! De zonaanbidder daarentegen snapt helemaal niets van de ‘It giet oan’-gekte die na een nachtje vorst het halve land overspoelt. Zij telt juist af tot de dagen ein-de-lijk weer wat langer worden.

Meebrullen met Anton aus Tirol versus los gaan op zomercarnaval

Ich bin so schön, ich bin so toll, ich bin der Anton aus Tirol!‘ Talloze goede herinneringen heeft de wintersporter aan deze onvervalste après-ski gigahit. Ze brult hem dan ook uit volle borst mee. De zonaanbidder niet gezien hoor. Die gooit de heupen liever los op een lekkere rumba, of het nu bij het Rotterdamse zomercarnaval is of in Rio de Janeiro.

slush versus siesta

Carven en slush versus zonnesteek en siësta

Wintersporters en zonaanbidders bedienen zich van een heel ander vocabulaire. Waar je een sneeuwfanaat eindeloos hoort ouwehoeren over carven, slush, powpow en patatjes, beperkt de zonaanbidder zich tot termen als siësta, zonnesteek en hydrateren. Ze spreken eigenlijk een heel andere taal. Nog niet helemaal thuis in het wintersportjargon? Zoover helpt je op weg!

‘Spreekt een aardig woordje Duits’ versus ‘kan uit de voeten met Spaans’

Tegenwoordig spreekt bijna iedereen wel een woordje over de grens. Maar welke vreemde taal je het beste beheerst, dat hangt af van welk type je bent. Wintersporters spreken vaker Duits (want: Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland) terwijl zonaanbidders zich meestal aardig redden in het Spaans (want: Spanje en heel Zuid-Amerika). Natuurlijk is er overlap op het taalvlak. Zo tref je Frans en Italiaans bij beide types aan.

skier versus surfer

Snow-forecast.com versus getijdenapps

Op de smartphones van zowel de wintersporter als de zonaanbidder tref je weerapps aan. Maar de wintersporter houdt speciale apps en sites als Snow-forecast.com en Bergfex nauwlettend in de gaten om te kijken wat dit jaar dé wintersportbestemming wordt. Onder de zonaanbidders tref je veel surfers aan. En zij zweren dan weer bij apps die de getijden aangeven en de beste surfspots van dat moment.

Stem op jouw favoriete reisorganisatie en maak kans op een boodschappenpakket t.w.v. €2.000! stem nu button

Renée

Redacteur

14 februari - 2019

Reacties