Winterse activiteiten in Noorwegen

Redactie - 4 november 2014

Winterse activiteiten in Noorwegen

Redactie - 4 november 2014

Noorwegen, het land van de middernachtzon, fjorden en watervallen heeft veel spannends te bieden, ook in de winter. Of misschien wel juist in de winter! Laat je meevoeren door de mysterieuze groene slierten van het dansende Noorderlicht, of verken het winterse wonderland vanaf een slee, voortgetrokken door een stel ruige Husky’s. Genieten van de reusachtige fjorden vanaf een oude postboot of slapen onder een rendierendeken in een ijshotel:  een wintervakantie naar Noorwegen wordt gegarandeerd een onvergetelijke ervaring!

1. Hondensledetocht

hondensledetocht De frisse wind die langs je oren suist en het klakkende geluid van de gidsen om de roedel aan te sporen harder te rennen. Wil jij ook ervaren hoe het is om samen met een groep honden door een witte woestenij te trekken? Uitgestrekt tot aan de horizon en met enkel fonkelende sterren aan de hemel? In Finnmark staan kleine familiebedrijfjes te popelen om je mee te nemen op een dagtocht of een meerdaagse trekking, waarbij je overnacht in tenten of hutten. Dat is nog eens één met de natuur zijn!

2. Noorderlicht

noorderlicht Ga je naar het noorden van Noorwegen, ga dan ook zeker ‘op jacht’ naar het Noorderlicht. Het schijnsel danst als een groene rooksliert aan de hemel. Vooral in het najaar is de aurora borealis goed te zien. In het gebied tussen de Lofoten en de Noordkaap, heb je veel kans dit spookachtige maar adembenemende natuurfenomeen te bewonderen.

3. Sneeuwscootertocht

sneeuwscootertocht Ben je in de Noorse provincie Finnmark, dan zul je zien dat de sneeuwscooter hét vervoersmiddel van de lokale bevolking is: boodschappen, kinderen van school halen: een sneeuwscooter is ideaal in het gebied! Ook voor jou is het een avontuurlijke manier om de besneeuwde bergplateaus te verkennen. Scheuren door het witte poeder, terwijl je ondertussen de schitterende Noorse natuur bewondert.

4. Varen met de Hurtigruten

HurtigrutenNiet zo van de snelle slee’s en scooters? Dan is een tochtje met de Hurtigruten iets voor jou. Deze oude postboot neemt je mee op een reis langs de adembenemend mooie Noorse fjorden. Je stopt bij 34 verschillende havens en je kunt in- en uitstappen wanneer je wilt. Of je blijft gewoon aan boord om te genieten van het Noorse schoon.

5. IJsvissen

ijsvissenHoud je van vissen? Dan houd je zeker van ijsvissen! Zaag een gat in het ijs en geniet vervolgens van de rust om je heen. Rond de fjorden van Tromsø zijn er genoeg mogelijkheden om te ijsvissen. Het wemelt er van de vis, en het zal je verbazen hoeveel verschillende soorten er onder het ijs verstopt zitten. Eén ding is zeker: ijsvissen in Noorwegen is een unieke ervaring. 

6. Noordkaap

Noordkaap De Noordkaap: het noordelijkste puntje van het Europese vasteland. Genietend van een betoverend mooi uitzicht. Terwijl de koude wind tegen je wangen blaast, ervaar je een ander soort vrijheid. Met de Noordpool aan de andere kant van het water, voel je je bijna aan het einde van de wereld.

7. Walvissafari

walvissafari De beste plek om walvissen te kijken in Noorwegen is in de wateren bij Andenes. Met een boot ga je het water op om deze gigantische beesten te spotten. Een fantastische ervaring als je, vlak naast je bootje,  een grote vin uit het water ziet komen.

8. Overnachten in een ijshotel

IJshotel
Na een lange dag in de Noorse natuur is het natuurlijk wel zo leuk om het in stijl af te sluiten. In ijshotel The Alta kruip je ’s avonds lekker onder een rendierhuidje. Het hele hotel is gemaakt van ijs en wordt in januari gebouwd waarna het in het voorjaar weer wegsmelt.