Winterbanden in het buitenland?

Redactie - 14 november 2011

Winterbanden in het buitenland?

Redactie - 14 november 2011

In verschillende Europese landen is het gebruik van winterbanden verplicht tijdens bepaalde periodes van het jaar of bij bepaalde weersomstandigheden. Met name als je op wintersport gaat is het goed om vooraf te bekijken of winterbanden onderweg en in het land van bestemming noodzakelijk zijn. Wij zetten alle handige informatie voor je op een rij!

Nederland & België

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu is van mening dat de winters in Nederland niet streng genoeg zijn om dit per wet te verplichten. Voor België geldt net als in Nederland geen wettelijke verplichting voor het gebruik van winterbanden. Natuurlijk wordt in beide landen het gebruik ervan bij winterse omstandigheden wel aangeraden.

Duitsland, Luxemburg en Slowakije

Ons buurland Duitsland heeft het gebruik van winterbanden wel verplicht gesteld. Wie in Duitsland met winterse omstandigheden zonder winterbanden rijdt, kan een boete van 40 tot 80 euro krijgen. Belangrijk is om te letten op het sneeuwvlok-symbool of een M+S aanduiding op winterbanden of all-seasonbanden, zonder deze aanduidingen zijn de banden namelijk ongeschikt, en riskeer je alsnog een boete. Ook in Luxemburg en Slowakije geldt de regel dat je daar bij winterse omstandigheden met winterbanden moet rijden.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/ga-auto-op-wintersport-en-neem-mee/”]

Italië, Oostenrijk, Slovenië en Tsjechië

In de populaire wintersportlanden Italië, Oostenrijk, Slovenië en Tsjechië zijn winterbanden ook verplicht tijdens bepaalde periodes in het jaar. Deze periodes variëren, maar bevinden zich allen rondom november t/m april. Daarnaast is het gebruik van winterbanden en/of sneeuwkettingen verplicht wanneer dit met een bord staat aangegeven.

In Italië geldt de verplichting voor winterbanden enkel op bepaalde locaties, en bijvoorbeeld in Zuid Tirol geldt deze verplichting het hele jaar. Voor de andere landen geldt de regel voor het gehele land. 

Finland, Zweden en Noorwegen

In Finland en Zweden zijn winterbanden overal verplicht in enkele maanden van het jaar vanaf 1 december. Noorwegen is een uitzondering op haar Scandinavische buurlanden, hier zijn winterbanden niet verplicht, maar is het bijvoorbeeld wel verplicht om sneeuwkettingen te voeren als je zomerbanden hebt en er sneeuw of ijzel op de weg ligt.

Waarom winterbanden?

De voornaamste voordelen van winterbanden zijn afkomstig van het grovere profiel van de band, gericht op meer en betere afvoer van vocht en vuil, en een andere (zachtere) samenstelling van het rubber. Deze twee verschillen met zomerbanden zorgen ervoor dat je meer grip hebt tijdens winterse weersomstandigheden, zoals sneeuw, hevige regenval, ijzel, hagel en lage temperaturen.

Concreet zorgt de verbeterde grip die winterbanden geven ervoor dat in de winter de auto minder snel zal gaan glijden in bochten of als er geremd wordt. Je remweg bij glad wegdek wordt er dus ook een stuk korter van! Winterbanden zijn echter geen wondermiddel, het blijft belangrijk om bij winterse omstandigheden een meer behouden rijstijl te hanteren. Vergeet niet om je winterbanden op tijd terug te wisselen naar zomerbanden, boven gemiddeld 7 graden Celsius bieden zomerbanden namelijk meer veiligheid dan winterbanden.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/winterbanden-vijf-redenen-waarom-zonder-kunt/”]

Sneeuwkettingen

Het gebruik van sneeuwkettingen is nergens in Europa standaard verplicht bij winterse omstandigheden. In Nederland is het zelfs verboden om sneeuwkettingen te gebruiken. In veel Europese landen is het voeren van sneeuwkettingen verplicht wanneer dit wordt aangegeven met een bord langs de weg. De sneeuwkettingen dienen dan ten minste bevestigd te worden op de aangedreven as.

In bijvoorbeeld Kroatië en Slovenië is het in bepaalde periodes van het jaar verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben in de auto. In sommige landen, als Oostenrijk en Noorwegen, is het verplicht om bij winterse omstandigheden met sneeuwkettingen te rijden als je op zomerbanden rijdt.