Wat zijn de leukste winkelsteden in Friesland?

Redactie - 20 februari 2019

Wat zijn de leukste winkelsteden in Friesland?

Redactie - 20 februari 2019

Je doet onze noordelijkste provincie echt te kort als je alleen maar denkt aan schaatsen en Beerenburg. Want je kunt er ook heerlijk winkelen! Wat zijn de leukste winkelsteden in Friesland? Daar waar het met die speciale taal écht even voelt als vakantie:
  • Drachten
  • Sneek
  • Leeuwarden
  • Dokkum
  • Harlingen

Drachten

Een kleine stad, en daardoor heerlijk overzichtelijk. Zolang er ruimte is voor goede koffie en een salade tussen de middag, is iedereen tevreden. Centrum is het Raadhuisplein met winkels als Mango en Costes. In de Noorderbuurt heb je winkels als H&M en Vero Moda. Ga even langs bij Elinga in de Zuiderbuurt voor goede damesmode en bij Idenza voor schoenen. Bij Vintage Coffee kun je niet alleen koffie drinken, maar is ook al het meubilair te koop, ga je zomaar met je eigen stoel naar huis. Overnachten doe je in Hotel Van der Valk Drachten dat een 9,2 scoort op Zoover.

Stadslogement Westersingel

Sneek

De ideale kick off van je stedentrip in Snits. Je eerste stop is Oosterdijk, voor de grote winkelketens. Maar vergeet ook niet de kleine straatjes daar omheen. In Kleinzand vind je goede koffiezaken. Ga zeker even langs bij Weduwe Joustra voor een borrel Beerenburg om warm te worden. Andere leuke winkels zijn Ziggo fashion, Nio & Elva met Scandinavisch design en VIP shop. Royaal Belegd aan de Lemmerweg is de ideale plek voor ontbijt. Stadslogement Westersingel is een smaakvol appartement. Vakantieliefhebber I.v.d. Pol tipt: ‘Het uitzicht aan de voorkant is geweldig: je kijkt op een grachtje waar bootjes af en aan varen en het ligt aan een rustige straat waar het heerlijk ‘langslopende mensen bekijken’ is.’

Leeuwarden

Leeuwarden

Je verwacht het niet, maar Leeuwarden is zo goed als de hipste stad van het Noorden. En daarmee echt een van de leukste winkelsteden van Friesland. Pop-up stores, kleine boetieks of grote merken: ze zijn er allemaal. Niet voor niets was Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa afgelopen jaar. Bovendien is de Kleine Kerkstraat uitgeroepen tot ‘leukste winkelstraat van Nederland’ en is Friese Streekwinkel Priuw in de Nieuwe Oosterstraat uitgeroepen tot ‘leukste winkel van Nederland’. Het hart van de stad is een waar winkelparadijs. Loop vooral langs de kades van Naauw, Kelders, Over de Kelders, Weaze, Nieuwestad en de Sint Jacobsstraat. Op het Wilhelminaplein is elke vrijdag een grote markt met heerlijk eten, leuke kleding en nog veel meer. Op zaterdag kun je terecht op de kleine markt bij het Waagplein (Nieuwestad).

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/toplijstje/6-leukste-stedentrips-in-nederland/”]

Dokkum

Dokkum is de laatste Elfstedenstad op de route en heeft een gezellige, oude binnenstad. De leukste winkels huizen in prachtige, historische panden. Naast kleine boetieks in de Hoogstraat moet je zeker langs bij Sorella in De Zijl voor de laatste vrouwenmode. In het pand ernaast zit 1622 Lifestyle met mooie Scandinavische merken. It Taarthûske in de Grote Breedstraat is een perfecte stop voor koffie. En overnachten doe je in De Abdij van Dockum. Vakantieganger Verberne tipt: ‘Een huiselijke, gezellige sfeer. Met supervriendelijk personeel waardoor je je als gast welkom voelt.’

Harlingen

De stad Harlingen is voornamelijk het vertrek- en aankomstpunt als je naar de Waddeneilanden wil afreizen. Jammer, want Harlingen is ook een bestemming op zich. Het oude centrum heeft die gezellige havensfeer met veel kunst, ambachten en hippe winkels. De Bar van Hotel Harlingen in de Voorstraat is de ideale plek voor lunch, koffie of een borrel. In restaurant ’t Havenmantsje eet je bij meesterkok Marco Poldervaart en zijn vrouw Inez. En eetcafe Nooitgedagt aan de Grote Bredeplaats zit in een van de mooiste panden van de stad. Oorspronkelijk een wijnpakhuis uit de 17e eeuw.

Wat vind jij de leukste winkelsteden in Friesland? Laat het ons weten in een review!