Wat is toeristenbelasting?

Redactie - 13 december 2018

Wat is toeristenbelasting?

Redactie - 13 december 2018

De prijs van je hotelkamer of accommodatie wordt vaak verhoogd met ‘toeristenbelasting’. Maar wat is toeristenbelasting? Dit is een belasting die door de provincie of gemeente wordt geheven over de verhuur van kamers. Toeristen

Beeld: Jacek Dylag via Unsplash

Toeristenbelasting staat ook bekend als accommodatiebelasting, kamerbelasting of hotelbelasting. Het geldt voor alle overnachtingen, of dat nou in een hotel, appartementB&B, caravanvilla of op een vakantiepark is.
Heb je je accommodatie vooraf betaald dan kan de belasting al inbegrepen zijn. Dit staat aangegeven op de factuur. Vaak moet je de toeristenbelasting echter ter plekke apart betalen. In tegenstelling tot wat je zou denken bij het woord ‘toeristenbelasting’ geldt de belasting ook voor zakelijke overnachtingen. Op de Waddeneilanden wordt zelfs toeristenbelasting geheven als je een dagje op het water binnen een gemeente of het grondgebied van een gemeente verblijft.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/de-waddeneilanden/”]

Financiering van voorzieningen voor toeristen

In eerste instantie is de toeristenbelasting bedoeld voor het financieren van voorzieningen voor toeristen. Waarom die extra heffing? Elke gemeente krijgt van het Rijk een bepaald bedrag per inwoner. Zijn er veel toeristen, dan zijn er ook meer kosten. Denk aan bijvoorbeeld het vaker schoonhouden van straten en parken, meer onderhoud van wegen en, in gemeenten met stranden, het inzetten van extra schoonmaakteams.

Beeld: Federico-Giampieri via Unsplash

De hoogte van de toeristenbelasting

Hoeveel je aan toeristenbelasting moet betalen is niet landelijk geregeld en verschilt dan ook per gemeente. In sommige gemeenten wordt een vast bedrag per verblijf berekend, hetzij per kamer per nacht, per persoon of per boeking (gehele verblijf). Andere gemeenten hanteren een percentage van de overnachtingsprijs. Of en hoeveel toeristenbelasting je in een bepaalde gemeente moet betalen is geregeld in de gemeenteverordening. Bel naar de gemeente of kijk op hun website.

De gemeente brengt de toeristenbelasting rechtstreeks bij de verhuurder van de accommodatie in rekening. En die berekent het op zijn beurt weer door aan jou.

Heb je in een gemeente, die niet je woonplaats is, een vaste plek op bijvoorbeeld een camping of een ligplaats in een jachthaven dan betaal je vaak een vast bedrag per jaar. Dit zogenaamde forfaitaire tarief gaat uit van een gemiddelde verblijfsduur.

Bed and breakfast geld

Beeld: Michael Longmire via Unsplash

Toeristenbelasting in het buitenland

Nederland is niet het enige land waar toeristenbelasting wordt geheven. Ook in het buitenland betaal je als toerist een extra heffing op je overnachting. En heb je een tweede huis of een vakantiehuis in het buitenland? Ook dan betaal je toeristenbelasting. Je woont immers niet in de gemeente waar je overnacht.

Volgens de ANVR, de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen, worden die buitenlandse heffingen vaak gebruikt voor allerlei andere zaken, behalve voor het verbeteren van de voorzieningen van toeristen. Overigens blijkt uit een onderzoek van de Kamer van Koophandel dat ook een stijgend aantal gemeenten in Nederland de toeristenbelasting gebruiken om het begrotingstekort aan te vullen.

Of het nu voor het juiste doel gebruikt wordt of niet, helaas kom je er niet onderuit als een gemeente toeristenbelasting heeft ingesteld. Maar ach, tijdens zo’n leuke stedentrip, heerlijke zonvakantie of lekkere wintersportreis ben je die toeristenbelasting al snel vergeten.

Heb jij wel eens een extreem bedrag aan toeristenbelasting betaald en zo ja, waar was dat?