Wandelen in Drenthe: drie bijzondere routes

Redactie - 30 augustus 2017

Wandelen in Drenthe: drie bijzondere routes

Redactie - 30 augustus 2017

Heide, stuifzand, vennen en beekdalen. In Drenthe haalt de wandelliefhebber z’n hart op. Van struinen door Siberische naaldwouden tot een bezinningsroute. Wij tippen je waar je het meest bijzonder kunt wandelen in Drenthe.

Wandelen in Drenthe

Foto: Pixabay

Siberische naaldwouden in Drenthe

Eigenlijk hoort de boom thuis in de koude taigawouden van Siberië en op de besneeuwde hellingen van de Alpen. Maar juist omdat de lariks zo goed bestand is tegen de elementen is deze mooie boom ook in Nederland geplant. Alhoewel lariksen verspreid over de Nederlandse zandgronden voorkomen – bijvoorbeeld ook op de Utrechtse Heuvelrug en op de Veluwe – zijn de bomen het mooist te bewonderen in Drenthe. En wel in het Lariksbos. Bij de bebossing van de heidegronden zocht men daar namelijk speciaal een boom die goed bestand was tegen wind, regen en vorst. Uiteindelijk werd op de Drentse vlakten maar liefst 5000 hectare lariksbos geplant. Het bos is inmiddels volwassen, wat betekent dat je in alle Drentse seizoenen onder tientallen meters hoge bomen kunt wandelen – en je ondertussen diep in Rusland waant!

Logeren in de buurt van Landgoed de Lariks in Assen kan bij BedAndBreakfast Het Rycke Leven. Slaap je liever in de buitenlucht? Check hier ons overzicht van alle campings in Drenthe!

Wandelen in Drenthe, Lariksbos

Lariksbos | Beeld: Pixabay

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/wandelvakantie-oostenrijk-mooiste-wandelingen/”]

Bezinningsroute naar Westerbork

Het Westerborkpad is een wandel- en bezinningsroute van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De route loopt over het 340 kilometer lange Westerborkpad van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam – tijdens de oorlog een verzamelplaats voor Joden in Amsterdam – naar het voormalig kamp Westerbork in Drenthe. Niet geheel in Drenthe dus, maar dat is wel waar de tocht eindigt. Deze flinke route is onderverdeeld in 31 etappes variërend van 5,2 tot 18,5 kilometer. Je wandelt vooral langs de spoorlijn, maar komt onderweg ook historische sporen en gedenkplaatsen tegen, zoals onderduikadressen, Joodse werkkampen en synagogen. Meer informatie vind je op westerborkpad.nl.

Een warme maaltijd en goede nachtrust haal je na de wandeling in Abdij De Westerburcht.

Wandelen in Drenthe, Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/kamperen/yurt-woonwagen-safaritent-glamping-is-nog-immer-trend/”]

Nachtwandelroute door Dwingelerveld

Nationaal Park Dwingelderveld staat vooral bekend vanwege de grote, stille heide en het grootste natte heidegebied dat nog over is in heel West-Europa. Al wandelend loop je kleurrijke vlinders, bijzondere vogels en de schaapskudde van Ruinen tegen het lijf. Maar het leuke is: je kunt Dwingelderveld ook ’s nachts bewandelen! Normaal gesproken zijn natuurgebieden tussen zonsondergang en -opkomst niet toegankelijk, maar Natuurmonumenten biedt de mogelijkheid om te ervaren hoe het is om ’s nachts de natuur te beleven. Beloofd: aan vleermuizen en uilen geen gebrek. Grote kans dat je tegen zonsopgang wat reeën tegenkomt langs de waterkant. Zaklamp mag mee, maar als je de echte duisternis wilt ervaren gebruik je ‘m zo min mogelijk. Meer info op natuurmonumenten.nl.

Slapen in de buurt? Reserveer een kamer bij het fijne Hotel Kuik in Ruinen.

Ken jij nog mooie wandelroutes in Drenthe? Tip ze aan andere wandelliefhebbers in de comments!