Wandelen met de hond in Nederland: de mooiste routes

Redactie - 23 augustus 2017

Wandelen met de hond in Nederland: de mooiste routes

Redactie - 23 augustus 2017

Ook zo gek op lange wandelingen met de hond? Nederland heeft ontelbaar veel mooie wandelroutes in de natuur. Van duinroute tot boswandeling. Wij tippen je de mooiste routes voor heerlijke wandelingen met je trouwe viervoeter.

Wandelen met de hond in Nederland

Beeld: Pixabay

Wandelen met de hond in Nederland: hoe het zit

Nederland kent genoeg mooie wandelroutes, óók voor de hond. Er zijn soms speciale losloopgebieden en op andere plekken mag de hond alleen aangelijnd mee. In sommige gebieden – met bijvoorbeeld veel wilde dieren of loslopend vee – zijn honden niet toegestaan. Check voordat je gaat wandelen dus altijd goed wat de regels zijn in het natuurgebied van je keuze.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/belgie-hond-diervriendelijke-accommodaties/”]

Aan de wandel in het Panbos bij Utrecht

Het Panbos – onderdeel van de Utrechtse Heuvelrug – bestaat uit bos en enkele zandvlaktes. Karakteristiek voor het bos zijn de oude dennen die aan de rand van de zandvlaktes staan. Bijzonder: doordat de wind het zand tussen de wortels weggeblazen heeft, is het wortelstelsel bloot komen te liggen en lijkt het alsof de bomen ‘wandelen’. Honden mogen er vrolijk op los rennen. Er loopt een blauw-gemarkeerde route vanaf Bosch en Duin. Kijk voor meer info en routes op utrechtslandschap.nl.

Blijven slapen? Het kleinschalige Vakantiepark Landal Amerongse Berg vormt de perfecte basis voor wandelroutes in de Utrechtse Heuvelrug.

Wandelen met de hond in Nederland - Utrechtse Heuvelrug

Beeld: Pixabay

Wandelroute Posbank bij Arnhem

Een wandeling door het landgoed Heuven, langs de schaapskooi en over de heideheuvels naar Paviljoen de Posbank in de buurt van Arnhem belooft af en toe een flinke klim of daling. Bij helder weer word je op de hoogste top beloond met uitzicht op het IJsseldal. In het uitgestrekte bos, de heideheuvels en zandverstuivingen kun je zomaar oog in oog komen te staan met herten, reeën en wilde zwijnen. Vandaar dat de hond alleen aangelijnd mee mag. Rondom Bezoekerscentrum Veluwezoom is wel een hondenlosloopzone. Vanuit hier starten verschillende routes én je kunt er een hapje en een drankje doen. Meer info over routes vind je op natuurmonumenten.nl.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/voorbereiding/hond-op-vakantie-nederland-hier/”]

Stormroute in Ees bij Drenthe 

De Stormroute in Ees is een wandeltocht van vijf kilometer, dus ook ideaal voor de wat minder ervaren wandelaar of voor een wandeling met kinderen. Naald- en loofbomen worden op deze route afgewisseld door open heide en stuifzanden. Ook voor honden is dit een zeer geschikte wandeltocht. Over het grootste gedeelte van de paden mogen ze namelijk lekker los rondrennen. Heb je wat tijd over? Breng dan een bezoek aan het indrukwekkende Herinneringscentrum Kamp Westerbork op vijftien kilometer van Ees.

Wandelen met de hond in Nederland

Beeld: Pixabay

Naar het hondenstrand in Kijkduin

Rennen door het zand, wind in de haren en af en toe een duik in zee. Zijn jij en je hond meer van de strandwandelingen? Op het strand bij Kijkduin – ook wel het hondenstrand genoemd – mogen honden het hele jaar los. Voor de overige delen van het Zuiderstrand geldt dat honden alleen tussen 1 oktober en 15 mei overdag los mogen. De losloopzone begint aan het einde van parkeerterrein Machiel Vrijenhoeklaan. Meer info op den strand-denhaag.nl.

Overnachten in Kijkduin met de hond? Misschien is Vakantiehuis Kijkduin wat voor jullie. Reviewer Desiree: ‘Heerlijk huis! Lekker met je kind en hond in de bolderkar de duinen over en je bent op het (honden)strand. Met de bus ben je ook zo in het centrum van Den Haag om musea te bezoeken of te winkelen. Op de boulevard in Kijkduin zijn tal van restaurantjes.’

Wandelen met de hond in Nederland: hondenstrand Kijkduin

Beeld: Pixabay

Ken jij nog mooie wandelroutes in Nederland met de hond? Laat je horen in de comments!