Waarom Kitesurfen In Nederland Zo Tof Is: 5 Locaties

Redactie - 9 juni 2016

Waarom Kitesurfen In Nederland Zo Tof Is: 5 Locaties

Redactie - 9 juni 2016

Kitesurfen. Je stapt op een board, bindt een vlieger (kite) om en je laat je door de wind over het water voorttrekken. Helemaal vrij om te gaan en te staan (surfen) waar je wilt! Het mooie aan deze sport is dat je niet naar een exotische bestemming hoeft om hem te kunnen beoefenen. Er zijn genoeg geweldige spots om te kitesurfen in Nederland!

Door de wind en de zee is Nederland een ideaal land om te kitesurfen. Vooral de kust is uitermate geschikt door zijn lange en diepe zandstranden. Hier kun je op de aangewezen spots langs de kust ongestoord kitesurfen en genieten! Wanneer je op de binnenwateren wilt surfen heb je minder keuze, maar ook hier zijn leuke spots te vinden.

Het kitesurfen is populair en hierdoor zijn er langs de kust vele kitesurfscholen te vinden. Ook als je deze sport nog nooit hebt beoefend is de Nederlandse kust dé plek om dit te leren. In dit artikel zal ik vijf fijne surfspots noemen en uitleggen waarom het hier zo fijn kitesurfen is!

 

Kitesurfen in Nederland doe je hier!

Deze vijf toplocaties zijn zeer geliefd onder surfers. Als jij zelf naar Zandvoort, Vrouwenpolder, Schevingen, Texel of IJmuiden gaat, zul je snel genoeg merken waarom!

1. Kitesurfen Zandvoort

Kitesurfen Zandvoort

In Zandvoort horen kitesurfers aan de horizon gewoon bij het uitzicht. Aangezien de sport nog steeds aan populariteit wint, neemt het aantal kitesurfers op Zandvoort toe. Met de sterke wind zijn de condities voor het surfen hier geweldig. En tussendoor even uitrusten is op dit mooie strand ook zeker geen straf!

Het lange strand van Zandvoort kent drie zones waar kitesurfen is toegestaan. De eerste zone vind je voor de deur van Jump Out (tussen strandpaal 63.650 en 63.800), de tweede zone ligt ter hoogte van The Spot (tussen strandpaal 64.850 en 65.000) en tot slot vind je de laatste spot bij de Watersport Vereniging Zandvoort (tussen strandpaal 66.950 en 67.100). De gebieden worden door de drie genoemde bedrijven iedere dag nog eens extra gemarkeerd door borden. Zo kun je ze niet over het hoofd zien en weet je zeker dat je op de goede plek bent. Mocht je nog geen ervaren kitesurfer zijn en graag lessen willen volgen, dan zijn er veel verschillende surfscholen in en rondom Zandvoort. Voor je het weet sta ook jij in het water op een plank!

Zandvoort

Hou er rekening mee dat, wanneer de wind vanuit het noordoosten, oosten, zuid-oosten of zuiden afkomstig is, er sprake is van afdrijfgevaar. Op deze momenten is het afgeraden het water op te gaan met je kite, al helemaal als beginner. Over het algemeen heb je tijdens het kitesurfen in Zandvoort vooral te maken met golven en weinig vlakke stukken. Naast de verschillende zones waar kitesurfen is toegestaan en de vele mogelijkheden hier lessen te volgen, worden er ook verschillende wedstrijden gehouden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het NK Wave Kite of de Open Zandvoortse Kampioenschappen. Erg leuk om eens bij te wonen, zodat je het kunstje af kunt kijken bij de professionals!

 

2. Kitesurfen Vrouwenpolder

Vrouwenpolder
Foto: VVV Zeeland

Vrouwenpolder is een dorp dat grenst aan de Oosterscheldekering. Bij het dorp vind je een uitgestrekt strand en een meer. Bij beide wateren is het goed vertoeven, maar als kitesurfer moet je toch echt naar het strand! Op het meer mag namelijk jammer genoeg niet gesurft worden.

Wanneer je bij Vrouwenpolder wilt surfen moet je goed letten op de gele boei die in het hoogseizoen (vanaf mei) in de zee te vinden is. Vanaf het strand gezien mag je rechts van deze boei surfen. Daarnaast wordt nog met extra boeien aangegeven waar kitesurfen is toegestaan. Let er in Vrouwenpolder wel op dat het er op warme dagen druk kan zijn met badgasten, ook op de plekken waar gesurft mag worden. Het is op zulke momenten niet aan te raden (en ook niet gewenst) het water op te gaan. Mocht je twijfelen of het verstandig is het water op te gaan: vanaf mei staat er bij de eerste voetgangersbrug een clubhuis van de surfschool. Hier kun je altijd even naar binnen lopen voor advies!

Kitesurfen VrouwenpolderFoto: Internetbode

Het fijne aan deze locatie is dat je er in verschillende omstandigheden kunt surfen. Als het water hoog staat ontstaat er tussen de zandplaten een binnenmeer op het strand. Dit is ideaal voor degenen die nog willen leren kitesurfen of voor de freestylers. Het water in dit tijdelijke meer is vlak en rustig. Voor de mensen met wat meer ervaring is de zee de juiste plek! Houd er rekening mee dat het strand richting het noorden ligt. Dit houdt in dat er alleen gekitesurft kan worden wanneer de wind vanuit het westen naar het oosten (met de klok mee) waait. Komt de wind vanuit een andere richting, dan is er sprake van aflandige wind en heb je kans af te drijven.

 

3. Kitesurfen Scheveningen

Scheveningen

Wie kent Scheveningen niet? Met de beroemde en beruchte grote pier en natuurlijk het prachtige Kurhaus (voluit: Grand Hotel Amrâth Kurhaus)! Als je als kitesurfer van golven houdt, ben je in Scheveningen aan het juiste adres. Terwijl de meeste wateren rondom Nederland vlak zijn, kun je in Scheveningen juist een paar flinke golven meepakken. Om deze reden is deze spot niet geschikt voor beginnende kitesurfers en wordt er aangeraden om al enige ervaring te hebben voordat je hier je board onderbindt.

Wanneer je de zee op wilt met je kite kun je dit doen ter hoogte van de vuurtoren op de Boulevard van Scheveningen. Op deze plek vind je ook een kitesurfvereniging waar je eventueel nog extra adviezen in kunt winnen over deze plek. Als je op meer dan honderdvijftig meter afstand van de kust bent is het wel toegestaan om over de gehele lengte van het strand te surfen. Blijf wel uit de buurt van de vaargeul! Deze vind je in de buurt van de haven.

Scheveningen

Het deel waar je mag kitesurfen is ook bestemd voor de wind- en golfsurfers. Om ongelukken te voorkomen is afgesproken dat het gedeelte vanaf de eerste strekdam tot halverwege de tweede strekdam voor de kite- en windsurfers bestemd is. Surfen in Scheveningen is niet verstandig wanneer de wind uit het zuiden of zuidoosten afkomstig is. De drukte in het surfgebied is het grootst wanneer de wind vanuit het noordwesten waait. Als dat het geval is, kan het dus behoorlijk druk zijn in het water.

 

4. Kitesurfen Texel

Texel

Trek je even helemaal terug van de drukte van het vasteland en ontdek Texel, dat volgens Lonely Planet één van de tien mooiste bestemmingen in Europa is! Een heerlijke plek om te kitesurfen en uit te waaien. De wateren rondom Texel zijn zowel voor de beginner als voor de echte professional geschikt. En je kunt er ook leren kitesurfen bij de surfschool.

Kitesurfen is toegestaan tussen paal 17.6 en paal 19.99 en tussen paal 28.2 en paal 32. Buiten deze gebieden bevind je je niet meer in officieel goedgekeurd water om te kitesurfen. De gevorderde kitesurfers met lef gaan nog wel eens naar het gebied bij de vuurtoren, rond paal 33, om te kitesurfen. Door de sterke stromingen en het ruige water in dit gebied is het af te raden hier als beginner het water op te gaan. Wanneer je overigens rond paal 32 gaat kitesurfen is dit wel toegestaan, maar let wel goed op dat je minimaal vijftig meter bij de harde zeewering van de vuurtoren uit de buurt blijft.

Texel
Foto: Texeltrips 

De ideale wind om te kitesurfen in deze gebieden van Texel is een zuidwesten-, westen-, noordwesten- of noordenwind. Andere windrichtingen zijn minder geschikt of brengen gevaren met zich mee. Als je zeker wilt weten of het een goede dag is om te kitesurfen, is het altijd verstandig dit even na te vragen.

 

5. Kitesurfen IJmuiden

IJmuiden

Het strand van IJmuiden is één van de breedste stranden die we aan de Nederlandse kust hebben. De pieren van IJmuiden zijn daarnaast ook een belangrijk kenmerk van het strand. Het leuke is dat diezelfde pieren zijn die voor een unieke stroming zorgen, waardoor het strand alsmaar breder blijft worden.

De zee bij IJmuiden heeft genoeg golven voor ervaren surfers, maar is ook uitermate geschikt voor de beginner. Dit komt door verschillende zandbanken en stormbrekers die ervoor zorgen dat de zee op bepaalde plekken afgeschermd wordt. Hierdoor ontstaan er rustige stukken zee waar je ongestoord kunt oefenen. Ook kun je er lessen volgen bij de kitesurfschool die je aan het strand kunt vinden.

IJmuiden
Foto: Kitesurfschool IJmuiden

Het strand van IJmuiden is opgedeeld in verschillende zones. Over het algemeen zijn zone één en drie de zones waar kitesurfen is toegestaan. Het kan nog wel eens voorkomen dat de zonering wordt aangepast. Houd daarom de borden bij het strand goed in de gaten en check het even bij de kitesurfschool of de lokale surfwinkel, waar ze altijd goed op de hoogte zijn. Als de wind vanaf het noorden en vervolgens met de klok mee tot aan zuidelijke richting komt, wordt kitesurfen sterk afgeraden. Dit doordat er op die momenten sprake kan zijn van afdrijfgevaar.

 

Kitesurfen in Nederland is op nog veel meer plekken mogelijk. Het is belangrijk van tevoren te kijken of het is toegestaan om te kitesurfen op jouw uitgekozen spot en welke regels er gelden. Houd daarbij rekening met aflandige wind en de kans dat het op drukke dagen gevaarlijk is om te kitesurfen door de vele badgasten. Voor een volledig overzicht van alle kitesurfspots in Nederland kun je terecht bij de Nederlandse Kitesurf Vereniging. Deze vereniging heeft ook een aantal regels opgesteld waar iedere kitesurfer zich aan dient te houden.

 

De 8 kitegeboden van de NKV

Kitesurfen

In Nederland is de Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV) actief om ervoor te zorgen dat de sport veilig beoefend wordt en de spots veilig blijven of veiliger worden. Om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan dezelfde regels houdt heeft de NKV acht geboden opgesteld waar iedere kitesurfer in Nederland zich aan dient te houden. Op die manier blijft de sport voor iedereen leuk!

Even goed onthouden dus:

Gebod 1

Zorg dat je verzekerd bent! Leden van de Nederlandse Kitesurf Vereniging zijn automatisch verzekerd.

Gebod 2

Houd rekening met andere kiters en recreanten! Zorg ervoor dat je andere personen niet in gevaar brengt of schade toebrengt. Sociaal gedrag ten opzichte van elke kiter is dan ook een must.

Gebod 3

Ken de regels van de spot waar je vaart. Lees je in op de algemene vaarregels. Deze zijn hier te vinden.

Gebod 4

Houd rekening met de natuur.

Gebod 5

Beheers je skills en ken je grens! Als kitesurfer moet je altijd op tijd kunnen stoppen of uitwijken. De snelheid en het risico dat je neemt moet worden aangepast aan de vaardigheid en de drukte op het water.

Gebod 6

Let op de weersomstandigheden! Zorg dat je verder kijkt dan alleen de plaats waar je kite. Kijk naar de landelijke voorspellingen, let op de wolken, of vraag medekiters om advies voordat je het water op gaat.

Gebod 7

Controleer je materiaal voordat je het water op gaat. De NKV verzorgt ieder jaar veiligheidsclinics om je kennis op te frissen.

Gebod 8

Help anderen in geval van nood! Op het water hulp verlenen aan andere kiters in een noodsituatie is verplicht. Ben je niet kundig genoeg om te helpen, benader dan zo snel mogelijk mensen die dit wel kunnen.

 

Welke spots voor kitesurfen in Nederland zijn bij jou favoriet? En heb je nog goede tips voor mensen die net met kitesurfen beginnen?
Deel je ervaringen en tips in de reacties!