Ben je een luxepaardje en plof jij tijdens je weekendje weg graag neer op een kingsize bed in een hotelkamer vol luxe faciliteiten? Dan zou ik de volgende keer nog maar eens goed nadenken, voordat je je portemonnee trekt om een duur vijfsterrenhotel te boeken. Waarom? Het verrassende antwoord lees je hieronder.

Beeld: Pixabay – Olichel

Zijn dure hotels schoner dan goedkope?

Ook altijd gedacht dat een duur vijfsterrenhotel niet alleen luxer, maar ook schoner is? De meeste vakantiegangers gaan er logischerwijs vanuit dat hoe meer ze betalen voor een hotelkamer, hoe beter de hygiëne is. Gooi deze logica maar meteen overboord, want niets is minder waar. Een duur vijfsterrenhotel blijkt namelijk niet altijd schoner te zijn. Sterker nog: reiswebsite Travelmath kwam na een kleinschalig onderzoek tot de verrassende conclusie dat driesterrenhotels het schoonst zijn.

Onderzoekers verzamelden in negen verschillende hotels monsters om de hygiëne in drie- ,vier- en vijfsterrenhotels te vergelijken. In de hotelkamers werden de afstandbediening, de telefoon, de badkamer en het bureau op verschillende bacteriën getest. De conclusie? In de driesterrenhotels werden de minste bacteriën aangetroffen. Er werden zelfs acht keer minder bacteriën gevonden dan in de viersterrenhotels. Vergeleken met de vijfsterrenhotels was dat vijf keer zo weinig.

Benieuwd naar de vieste plek in een hotelkamer? In alle kamers bleek de wastafel de grootste broeihaard van bacteriën, gevolgd door de afstandbediening. Bah!

Beeld: Pixabay – Midascode

Wees voorbereid

Nog een opvallend detail uit het onderzoek: in hotelkamers vind je zelfs meer bacteriën dan in openbare ruimtes als vliegtuigen en scholen. Gelukkig vormen de meeste bacteriën geen gevaar voor de gezondheid. Een paar voorzorgsmaatregelen nemen is echter zeker geen slecht idee:

  • Was regelmatig je handen als je in een hotelkamer verblijft
  • Neem antibacteriële doekjes mee om de gevreesde plekken te desinfecteren.
  • Vermijd de deurklink door de deur met je ellebogen te openen.
  • Haal de bedsprei weg, want deze wordt niet altijd gewassen.
  • Loop niet op blote voeten door je hotelkamer.
  • Drink niet uit de glazen en desinfecteer het bestek.

Beeld: Unsplash – Rawpixel

Durf je na het lezen van deze schokkende onderzoeksresultaten bijna niet meer in een vijfsterrenhotel te slapen? Geen paniek! Wij maakten vorig jaar al eens een top 5 met schoonste hotels op Zoover. En ja, op de eerste plek stond gewoon een vijfsterrenhotel. Hotel Iberostar Lanzarote Park kwam als trotse winnaar uit de bus. Ook reviewer Dennis was tevreden over de hygiëne. ‘De kamer is netjes, er wordt 1x daags schoon gemaakt en je krijgt 2x daags schone handdoeken.’

Slaap je liever in een schoon hotel in Nederland? Hotel Sofitel The Grand in Amsterdam werd ooit uitgeroepen tot Schoonste hotel van Nederland. Jawel… ook een vijfsterrenhotel.

Wil jij kans maken op een wintersportvakantie t.w.v. €1.000 naar Tirol in Oostenrijk? Schrijf dan nu een review en doe mee. 

Uitgelichte berichten

Anita

Redacteur

21 januari - 2019

Reacties