Redactie - 24 november 2018
Wintertijd, zomertijd. Het is een halfjaarlijks terugkerend fenomeen: het verzetten van de klok. In maart zet je de klok vooruit om over te schakelen op de zomertijd, en in oktober zet je de klok achteruit om over te schakelen op de wintertijd. Waarom is er zomer- en wintertijd? De belangrijkste reden is besparing van energie.
Inhoudsopgave
De Brit William Willet was in 1907 de eerste persoon die voorstelde om de wintertijd in te voeren. De eersten die de zomertijd invoerden waren de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog. Om kolen te besparen werd op 30 april 1916 in Duitsland en in het bezette België en Frankrijk de zomertijd ingevoerd. Nederland volgde dit voorbeeld een dag later, maar in 1945 werd die weer afgeschaft. Pas in 1977, vier jaar na de oliecrisis, werd de zomertijd definitief in Nederland ingevoerd. Sinds 2002 doen alle landen van de Europese Unie mee. In de landen wordt op hetzelfde moment de klok vooruit of achteruit gezet. Wereldwijd zijn er zeventig landen die een zomer- en wintertijd hanteren.
[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/7-gouden-tips-tegen-de-winterdip/”]
Allereerst goed om te weten: zomertijd en wintertijd bestaan in zekere zin niet. De wintertijd is eigenlijk de ‘normale’ tijd. Die duurt vijf maanden, van eind maart tot eind oktober. De zomertijd heeft een lengte van zeven maanden. Het is juist de zomertijd waarbij van de standaardtijd wordt afgeweken door de klok een uur vooruit te zetten. De zomertijd is dus eigenlijk een bedachte tijd.
De reden waarom we zomertijd hebben is heel simpel: om energie te besparen. In de jaren 70 was er een grote oliecrisis in de wereld. Om economische redenen werd de zomertijd opnieuw ingevoerd. In de zomer wordt het zo vroeg licht, dat er veel daglicht verloren gaat. Door de klok een uur vooruit te zetten, is het ’s avonds een uur langer licht. Door meer gebruik te maken van het daglicht, gebruik je minder energie.
Het grootste voordeel van de zomertijd is dat je een uur langer van het zonlicht kunt genieten. Maar het verzetten van de klok brengt ook een hoop gedoe met zich mee. Een van de best merkbare gevolgen is slaaptekort. Je bent minder productief wanneer de klok een uur vooruitgaat: je komt een uur slaap tekort. In de zomer sta je een uur eerder op, maar je biologische klok schuift niet mee.
Heb je ieder jaar weer moeite om te onthouden wanneer de klok vooruit of achteruit gezet moet worden? Er is een handig ezelsbruggetje: in het voorjaar gaat de klok om klokslag 02.00 uur een uur vooruit. Of: als het weer in de winter achteruit gaat, dan gaat de klok ook achteruit.
[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/8-tips-zo-kom-jij-happy-de-winter-door/”]
De zomer- en wintertijd is niet onomstreden. Het merendeel van de Europeanen is voor het handhaven van de zomertijd. Maar het zal nog wel even duren voordat het voor altijd zomertijd is.
Wat vind jij van de zomertijd? Mag het van jou worden afgeschaft of zie je wel voordelen? Laat het in een reactie weten!