Waar moet ik op letten bij een campervakantie?

Redactie - 23 januari 2019

Waar moet ik op letten bij een campervakantie?

Redactie - 23 januari 2019

Campervakanties worden elk jaar weer populairder. Ook steeds meer jongeren en jonge gezinnen ontdekken de vrijheid, blijheid van een vakantie met een huur- (of eigen)camper. Spannend en leuk, maar je wilt ook antwoord op de vraag ‘waar moet ik op letten bij een campervakantie?’ Daarbij speelt niet alleen de grootte van de camper een rol, maar ook in welk land je de camper huurt, wat je route is en wellicht ook je budget. We zetten wat praktische zaken op een rijtje.

Camper

Camper©MvdW

De Verenigde Staten en Canada zijn de meest populaire landen voor het huren van een camper en het maken van dé ultieme roadtrip. De landen zijn zo groot dat het altijd afwisselend is, met eindeloze wegen, voortreffelijke voorzieningen en plekken waar je zelfs met de grootste camper nog makkelijk kunt parkeren. En niet alleen de landen zijn groot, ook de meeste campers zijn, in vergelijking met de Europese modellen, ‘oversized’.

Tips voor het huren van een camper

 • Kies de camper die bij je past. Ben je met zijn tweetjes dan lijkt een ‘upgrade‘ aantrekkelijk, maar een bakbeest voor zes personen heb je echt niet nodig.
 • Bij het ophalen van de camper krijg je bij verhuurmaatschappijen duidelijk instructies, zowel mondeling als via een filmpje. Zorg dat je echt weet hoe alles van binnen en van buiten werkt en vraag om uitleg als iets niet duidelijk is.
 • Oefen met rijden op het terrein van de verhuurder of, als dat niet kan, op een makkelijke plek in de buurt van de camperverhuurder.
 • Bij een camperhuur buiten Europa ben je vanwege de jetlag verplicht om de eerste nacht in een hotel te blijven. Houd daar rekening mee en kies een hotel vlakbij de verhuurder als dat kan.
 • Heb je een beperkt budget? Kijk dan eens welke mogelijkheden er zijn voor terugbrengacties van campers van verhuurmaatschappijen. Je kunt dan voor een fractie van de normale prijs voor een paar weken een camper huren. Wel ben je dan gebonden aan een bepaalde route en afgesproken tijd.
Camper

Camper©MvdWouw

Rijden en dagelijkse gang van zaken

 • In Amerika en Canada mag je met een gewoon rijbewijs in de meeste campers rijden. Het is niet nodig, maar soms wel handig om een internationaal rijbewijs bij de ANWB te halen.
 • Rijd je in Europa, bijvoorbeeld door Slovenië of Corsica, en kom je door kleine dorpen en pittoreske plaatsen dan is een speciale campernavigatie erg handig omdat de navigatie voor personenauto’s wel eens voor onwelkome verrassingen kan zorgen: de straten zijn te smal of de weg blijkt niet geschikt voor een camper.
 • Parkeren in een stad kan lastig of zelfs onmogelijk zijn. Zoek vooraf of op je telefoon naar de mogelijkheden of parkeer aan de rand van het centrum en neem het openbaar vervoer.
 • Niet op alle camperplaatsen zijn voorzieningen als stroom, toiletten, schoon water of mogelijkheden voor het legen van je vuilwatertank/chemisch toilet. Zorg dat je altijd voldoende schoon water hebt en leeg je tank en toilet op tijd.
 • Voor het legen van tanks/tappen van water zijn er speciale serviceplekken, aangegeven door borden en soms bieden ook tankstations servicemogelijkheden.
 • Is de road ahead empty? Ofwel trek je door afgelegen gebied, zorg er dan voor dat je benzinetank gevuld is en kijk hoeveel je kunt afleggen voor je weer moet tanken en er een pomp is.
 • Zorg ervoor dat je altijd voor een dag of twee eten bij je hebt in de camper.

Overnachten in Europa

Informeer vooraf of je in het land waar je heen wilt ook vrij mag kamperen. Meestal moet je overnachten op een camperplaats of een camping. In sommige landen zijn er gedoogzones, dit zijn geen officiële plaatsen, maar je mag er wel staan. Het is overigens lastig om die gedoogzones te herkennen als er helemaal geen andere campers staan.
In Europa dan kun je met je camper prima terecht op populaire en goede campings in bijvoorbeeld  Kroatië, Spanje, Tsjechië of Duitsland.

Beeld: Dino Reichmuth – Unsplash

Overnachten in Amerika en Canada

In Amerika en Canada is er een overweldigend aanbod aan natuurcampings (vooral in de nationale parken) en commerciële campings. De faciliteiten in de parken zijn verschillend: soms is er niets behalve een barbecueplaats, soms vind je er douches, toiletten en stroom.
De parken zijn het hele jaar door erg populair. Een jaar vooraf een plek reserveren is niet ongebruikelijk. De meeste parken hebben vaak nog wel wat first-come-first-serve plekken maar daar moet je vroeg bij zijn (rond 11.00 uur op zijn laatst). Bij elke plek staan paaltjes: hangt er een briefje op dan is de plek bezet en moet je een andere plaats zoeken. Heb je die gevonden dan vul je het kaartje in dat je bij de ingang van de camping vindt en doet dat met het verschuldigde bedrag in dollars in de daarvoor bestemde brievenbus. Wel eerst het strookje van het betaalbewijs afscheuren en achter je voorruit leggen.

Overigens kun je heel af en toe nog wel eens iets geks tegenkomen in een National Park, zoals dit oude, niet meer in gebruik zijnde dumpstation… 

Dumpstation – MvdWouw

De commerciële parken zijn goed uitgerust en van alle gemakken voorzien, veelal met ‘full hook up’: water, stroom, afvoer en soms ook tv. De bekendste campingketens zijn KOA (Kampgrouds of America) en Good Sam. Wil je eens anders dan anders overnachten? Kijk dan eens op de website boondockerswelcome.com waar particulieren of campingeigenaren een privéplek aanbieden. Zo kom je nog eens in contact met locals.
Overigens dient het gemak de mens: veel campings, zowel in de parken als de commerciële campings, hebben pull-thruplaatsen (vooruit inrijden, vooruit wegrijden). Back-in plaatsen zijn meestal wat kleiner (al is dat heel relatief) en goedkoper.
Tip: vergeet niet vooraf je ESTA (Amerika) of ETA (Canada) aan te vragen.

wegenkaarten

Beeld: John Mark Smit-Unsplash

Handig om bij je te hebben

 • Neem wegenkaarten mee, zelfs als je navigatie hebt. Je kunt vooraf een route bepalen en als de navigatie niet werkt kun je altijd nog via je wegenkaart de weg vinden.
 • Gebruik je medicijnen? Kijk dan of je een medicijnpaspoort nodig hebt.
 • Check de verkeersregels.
 • Print nuttige informatie uit zodat je dit altijd paraat hebt. Zo ben je niet afhankelijk van internet.
 • Ducttape, wasknijpers, rolletje plakband, zaklamp.
 • Contant geld voor in de envelopjes in de nationale parken.
 • Vlieg je naar het land waar je huurcamper op je wacht dan is de hoeveelheid bagage die je mee kunt/mag nemen sowieso beperkt. Je zult trouwens merken dat je veel minder nodig hebt dan je denkt. Bijna overal is er wel een mogelijkheid om je kleding te wassen en de spullen die je in de camper nodig hebt om te koken en te slapen kun je huren.

Heb jij nog campertips?