shutterstock_59998948Een beet van een kwal, de lokale taal niet begrijpen, vreemde insecten, té exotische gerechten en hoe te betalen aan de buitenlandse kassa? Allemaal uiteenlopende angsten waarmee wij Nederlanders kampen tijdens de voorbereiding op onze vakantie. De top drie vakantieangsten zijn: 1. bestolen worden tijdens je vakantie, 2. vreemde insecten en ongedierte en 3. vliegangst. Ook de angst om weer in bikini of zwembroek te moeten knaagt aan de Nederlandse vakantieganger. Een belangrijke zaak waar we ons in ieder geval goed op kunnen voorbereiden is  de betaalwijze in het buitenland.

 

 

Creditcard of contant geld

Pinnen met een creditcard of contant betalen in het buitenland? Hier zijn de meningen over verdeeld. Wat is veilig en wat is makkelijk? Pinnen is goedkoop en veilig, luidt de boodschap die voorbij gaat aan het feit dat er ook risico’s aan verbonden zijn, zeker in het buitenland. Het allerbelangrijkste daar, is dat reizigers te allen tijde over geld moeten kunnen beschikken. En juist daar schort het de laatste tijd nog wel eens aan, constateert GWK Travelex, dat elke zomer voorafgaand aan het vakantieseizoen wijst op het belang van contant geld op reis. Daarom ook lanceert de geldwisselaar jaarlijks rond de vakantieperiode voordeelacties om online snel en goedkoop aan buitenlands geld te komen.

Even wat boodschappen doen in de supermarkt, de benzine betalen en het kaartje voor het beroemde Italiaanse museum kopen. Uit onderzoek van MasterCard zijn er items die zeker mee gaan in de reistas, zoals de betaalpas (93%) en de creditcard (47%). Volgens MasterCard is met de kaart betalen veiliger en makkelijker dan contant geld. Nederlanders zijn met hun Maestro betaalpas en MasterCard creditcard welkom bij 15 miljoen winkels en 36 miljoen winkels wereldwijd. Ook geeft MasterCard aan dat betalen met de betaalpas binnen Eurozone gratis is.

 

shutterstock_135391367

Gevaren met banken

Een aantal redenen volgens GWK om juist contant geld mee te nemen zijn de “D-dosaanvallen” van de internationale hackers die met hun acties in één klap het complete online betalingssysteem van diverse banken plat kunnen leggen.  misschien niet zo’n probleem als je dit in het journaal hoort terwijl je gewoon thuis bent, maar het kan toch heel lastig zijn als je op vakantie bent, aldus GWK. Nog afgezien van het feit dat bedragen verkeerd of dubbel worden bij- en afgeschreven, is het toch heel onhandig als je in het buitenland ineens niet bij je geld kan. Leg dat maar eens uit in het Grieks tegen de ober.

Ook signaleert GWK regelmatig fraude of storingen bij buitenlandse pinautomaten die voor grote problemen kunnen zorgen bij individuele reizigers.  Zo zijn er voorbeelden dat geld twee keer wordt afgeschreven na geldopnames via bijvoorbeeld Braziliaanse pinapparaten. Bewijs dat eenmaal thuis maar weer eens bij de bank. Ook kent iedereen de verhalen over skimming. Ga je tijdens een rondreis in Zuid-Afrika even pinnen bij een benzinestation, blijken je kaartgegevens gekopieerd en een dag later is de rekening leeg.

Voor GWK Travelex zijn dat precies de redenen waarom iedereen voor de zekerheid contant geld bij zich moet hebben. Het zal je maar gebeuren dat je ineens zonder geld komt te zitten of er gewoonweg niet meer bij komt. Dan kun je dagenlang in de problemen komen terwijl dat volgens GWK simpel te voorkomen is. Via www.gwktravelex.nl kun je zonder provisie de meest gangbare valute bestellen. Het geld kun je op elk gewenst moment ophalen en bij een filiaal van GWK Travelex.

Dus…

shutterstock_79707262Mastercard en/of pinpas meenemen op reis, is geen verkeerde keuze Zorg er wel altijd voor dat je, je pincode goed afschermt. En voor alle zekerheid is het altijd goed om contant geld mee te nemen. Mochten de banken je in de steek laten!

 

 

 


Neem dus toch maar je creditcard mee op vakantie! Haal er nu eentje bij ANWB Creditcard en geniet dankzij deze kortingscodes en aanbiedingen van extra korting!

 

 

 

 

 

 

Meer vakantie-inspiratie? Volg Zoover ook via Instagram, Pinterest en Facebook.

Anita

Redacteur

25 juli - 2013

Reacties