Vliegtuigeten: wat vinden we er eigenlijk van?

- 9 april 2014

Vliegtuigeten: wat vinden we er eigenlijk van?

- 9 april 2014

Vind jij het eten in vliegtuigen om van te smullen of neem je liever je eigen broodtrommel mee de lucht in? Wij vroegen om de mening van 2000 Europese vakantiegangers en wat blijkt: 65 procent is niet gecharmeerd van wat ze voorgeschoteld krijgen tijdens een vlucht.

vliegtuigmaaltijd

 

Europees oordeel

Toch zijn er ook luchtreizigers die genieten van een maaltijd in het vliegtuig. Zo vindt 30 % het eten redelijk en 5,6% zelfs lekker. Toch overheerst het negatieve oordeel van de vliegtuigpassagiers: bijna 40% vindt het eten ‘niet zo lekker’ en 25% ervaart het voedsel zelfs als ‘vreselijk’.

Kroketten en topkoks

Het geklaag van passagiers leidt er bij een aantal maatschappijen al toe dat er goed wordt nagedacht over ‘nieuw’ vliegtuigeten. Zo kunnen passagiers op vluchten van het Turks-Nederlandse Corendon sinds kort kroketten en patat bestellen. Ook beroemde koks proberen de menu’s aan boord te verbeteren. British Airways vroeg topkok Heston Blumenthal de menu’s te verbeteren en Gordon Ramsay heeft al eens de menu’s bij Singapore airlines samengesteld.

Aanvullend onderzoek onder Nederlanders heeft uitgewezen welke snack wij het liefst op de menukaart in het vliegtuig zien: bitterballen! Maar liefst 30% van de ondervraagden geeft dit aan. De bitterballen worden gevolgd door tapas, waarvoor 23% van de reizigers voor kiest. Pizza en suhsi nemen het gelijk tegen elkaar op met 17% en op de laatste plaatst eindigt patat met 14%.

Groot verschil tussen low-cost- en lijnvlucht

Volgens de bezoekers van Zoover is er qua kwaliteit van het eten veel verschil tussen vliegtuigmaatschappijen. Bij low-cost airlines wordt er niet alleen over de kwaliteit van het voedsel, maar ook over de prijs ervan geklaagd. Vakantiegangers vinden het eten op duurdere vluchten vaak lekkerder.  

Verdeeldheid onder Europeanen

Welke vliegtuigpassagiers zijn nou het meest kritisch en welke het meest positief? Welke nationaliteit hebben zij? Uit het onderzoek is gebleken dat Duitsers vliegtuigvoedsel het meest kritisch beoordelen. Polen daarentegen zijn zeer positief. 

Top 3 meest positief en meest negatief over eten in vliegtuig

  Meest positief Meest negatief
1. Polen Duitsland
2. Zwitserland Spanje
3. Nederland België