Verrassende Stedentrip Bestemmingen In Europa

Redactie - 22 september 2016

Verrassende Stedentrip Bestemmingen In Europa

Redactie - 22 september 2016

We moeten er onderhand toch echt aan geloven: de zomer is bijna voorbij. De hoogste tijd dus om wat goede vooruitzichten te plannen! Wat denk je bijvoorbeeld van een zonnig stedentripje naar Cádiz? Of een weekendje dwalen door het historische centrum van Valletta? Hierbij geven we vijf verrassende stedentrip bestemmingen in Europa!

verassende-stedentrip-bestemmingen-wroclaw1. Wroclaw, Polen: what’s in a name

Terwijl de Poolse hoofdstad Krakau voor het derde jaar op rij is uitgeroepen tot beste plek voor een stedentrip, ontdekken steeds meer toeristen haar kleinere zusje: Wroclaw. Op het eerste gezicht een wel erg verrassende stedentrip bestemming. De naam ‘Wroclaw’ (vrots-wav) klinkt nou niet bepaald als een droomplek. Toch heeft de vierde stad van Polen alles in huis wat Krakau tot zo’n populaire stedentrip bestemming maakt. Cultuur, architectuur, historie, nachtleven: het is er allemaal! Alleen dan een stukje kleinschaliger, overzichtelijker en exclusiever.

Wroclaw: culturele hoofdstad van 2016

De Europese Unie verklaart Wroclaw dan ook tot Europa’s Culturele Hoofdstad van 2016. Wanneer je vanaf het marktplein (Rynek) door de kleurrijke straatjes dwaalt en het eiland rondom de dramatische gotische kathedraal verkent, begrijp je steeds beter waarom. En heb je eenmaal kennis gemaakt met het poëtische genaamde theater ‘Lied van de Geit’ en met de artistieke sfeer in het bijzondere post-punk gemeenschapscentrum Centrum Reanimacji Kultury (CRK),  dan weet je het zeker: Wroclaw is the place to be!

verassende-stedentrip-bestemmingen-valletta2. Valletta, Malta: modern meets barok

‘Gebouwd door heren, bestemd voor heren’. Zo verwoordden de zestiende eeuwse ridders van Sint-Jan hun ambitieuze bouwplannen voor Valletta. Dat ze een schiereiland van slechts één kilometer bij zeshonderd meter tot hun beschikking hadden, mocht de pret niet drukken. Het resultaat? Een minuscuul stadje dat werkelijk propvol staat met barokke paleizen, kerken, statige tuinen en andere indrukwekkende bouwwerken. Precies dit maakt Valletta tot een verrassende stedentrip bestemming: je kunt er een weekend lang winkelen, musea bezoeken, lekker eten en je ogen uitkijken (overigens óók in het geval je geen ‘heer’ bent). En dat allemaal zonder ingewikkelde metronetwerken of dure taxiritjes. 

Valletta: UNESCO status of niet?

Ga je inderdaad voor een stedentripje Valletta, dan zijn wij heel benieuwd naar je review van de  nieuwste architectonische aanwinsten van de stad. De beroemde Italiaanse architect Renzo Piano (onder andere verantwoordelijk voor museum NEMO in Amsterdam) voorzag de stad onlangs van een geheel nieuwe stadsmuur en bouwde een openluchttheater op de ruïnes van het  operagebouw. Het statische en futuristische resultaat wordt niet bepaald door iedereen gewaardeerd. Sterker nog: er gaan zelfs geruchten dat Valletta haar plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst dreigt te verliezen door Piano’s hypermoderne uitbarsting…

[article href=”http://weblog.zoover.nl/stedentrips/3-tips-winterse-stedentrips/”]

verassende-stedentrip-bestemmingen-sarajevo3. Sarajevo, Bosnië en Herzegovina: veel méér dan historie

Veel mensen associëren Sarajevo met de burgeroorlog die er twintig jaar geleden woedde. Hoewel herinneringen aan deze donkere tijden zeker in de stad terug te vinden zijn, is Sarajevo veel meer dan al dat leed. Straatartiesten, hippe kunstgalerijen, trendy jazz clubs (probeer club Pink Houdini!), gezellige winkelstraten (check de straat Ferhadija!), wijnbarretjes en knusse studentenkroegen: Sarajevo’s jonge en vooruitstrevende kant is overal!

Sarajevo: moderne kunst in Ars Aevi

Ondertussen zijn er in Sarajevo bovendien grootse moderniseringsprojecten gaande. En wie kun je daar beter voor uitnodigen dan Valletta’s controversiële architect Renzo Piano? Als alles meezit, prijkt er aan de rand van de rivier binnenkort een geheel nieuw museumkwartier van zijn hand. Tot die tijd is het tijdelijk onderkomen van Ars Aevi, het museum van moderne kunst, een bijzondere ervaring op zichzelf: een houten ‘krat’ dient als depot voor de meer dan tweehonderd kunstobjecten.

verassende-stedentrip-bestemmingen-aarhus4. Aarhus, Denemarken: ambitieuze stedentrip bestemming

Design, mode, legoblokjes, Kopenhagen.. waar denk jij aan bij Denemarken? Als het aan Aarhus ligt, staat deze tweede stad van het land binnenkort als vanzelfsprekend in het lijstje. Een gloednieuw havengebied, een nieuwe bibliotheek waar heel de architectuurwereld over praat en zelfs een nieuwe spelling (de beginletter ‘å’ werd onlangs officieel vervangen door een gemakkelijkere ‘aa’): Aarhus maakt zich op om de nieuwste topbestemming voor een stedentrip te worden. 

Aarhus: sfeer, natuur en kunst

Wij vermoeden dat het ze wel eens zou kunnen gaan lukken. In het stadscentrum hangt een gezellige studentensfeer en de nauwe straatjes van de binnenstad tellen elke maand meer bijzondere winkeltjes en cafeetjes. Zoals Løves bogcafé, waar je behalve goede wijn ook direct een nieuw favoriet boek kunt aanschaffen. Met een verrassend wit zandstrand dichtbij, verschillende topmusea (waaronder Moesgaard en Aros) en een dik (herfst-)bos op loopafstand, kom je zo’n weekendje Aarhus absoluut door. 

Tip van Zoover: maak vanuit de haven van Aarhus een dagtripje naar het nabijgelegen eco-eiland Samsø, de eerste CO2-positieve gemeenschap van Europa! 

[article href=”http://weblog.zoover.nl/algemeen/top-5-spaanse-steden/”]

verassende-stedentrip-bestemmingen-cadiz5. Cádiz, Spanje: palmbomen en historische schatten

Met een gemiddelde Zoover review score van een 8,8 stijgt Cádiz niet voor niets gestaag op onze lijst van beste Spaanse stedentrips. Cádiz is, behalve één van de zonnigste herfstbestemmingen in Europa, ook één van de oudste bewoonde plekken van ons continent. Met een historie die een slordige drieduizend jaar terug gaat, is het oude stadscentrum een paradijs voor liefhebbers van archeologie en historie. Tijdens een bezoek aan een van de vele musea of struinend door het oude stadscentrum waan je je direct terug in de tijd. 

Cádiz: gegarandeerd verdwalen

Ben je niet zo gek op historie? Ook dan valt er genoeg te doen tijdens een stedentrip Cádiz. De Spaanse stad staat garant voor tapas, palmbomen en lekker ronddwalen door de zonnige straatjes (ja, ook in de herfstmaanden!). Straatjes waar je overigens gegarandeerd zal verdwalen. De nauwe weggetjes zijn lastig uit elkaar te houden, vooral als je ondertussen bezig bent om je te verwonderen over voorgevels en eeuwenoude ornamenten. Een geruststelling: je komt bijna altijd al snel uit op een zandstrand vol palmbomen aan de Baaij van Cádiz. 

Voor ons is het duidelijk: er is bepaald geen reden om je direct in een herfstdipje te storten. Wij zijn benieuwd welke bestemming jij kiest voor je volgende stedentrip. Laat het ons weten in de comments of schrijf een review!