Een unieke ervaring beleven? Vier het Griekse Pasen!

- 28 maart 2014

Een unieke ervaring beleven? Vier het Griekse Pasen!

- 28 maart 2014

Het Grieks Orthodox Pasen is het belangrijkste en grootste feest van het jaar in Griekenland. Nog groter dan Kerstmis. Meelopen tijdens de processie, je kaarsje laten branden, prachtig vuurwerk zien, een traditionele maaltijd nuttigen en de sfeer van verbondenheid inademen maken van het Griekse Paasfeest een unieke ervaring!

Vasten en volle vluchten

Vluchten naar Griekenland zitten rondom de paasdagen veelal vol. Familieleden vanuit de hele wereld vliegen terug naar ‘huis’ om het traditionele paasfeest bij te wonen. Ook zijn er veel toeristen die het feest  van dichtbij willen meemaken.

Kerkje in de lente

Het Orthodoxe Pasen wordt in Griekenland Pascha genoemd en valt niet altijd samen met het Katholieke Pasen dat we in Nederland vieren. Dat komt doordat er met verschillende kalenders gerekend wordt.

Tijdens de vastenperiode voorafgaande aan Pascha, eten de Grieken 40 dagen geen vlees, vis, gevogelte en zuivel. Niet iedereen vast 40 dagen. Sommigen slaan het vasten over en anderen vasten alleen de week voor Pasen.

De grote week

In de week voor Pasen, de grote week, worden alle dagen ‘Groot’ genoemd. Er worden deze week voorbereidingen getroffen voor het paasfeest. Straten en huizen worden schoongemaakt en soms zelfs opgeknapt. Deze week zijn er geen feesten, maar wel zijn er elke dag kerkdiensten. Donderdag is de dag om de eieren rood te kleuren, als symbool voor het bloed van Christus.

Brood met de speciale rode eieren

Grote Vrijdag

Pascha begint pas echt op Grote Vrijdag. ‘s Avonds is er een processie, waar je ook als buitenstaander welkom bent om mee te doen. Met de Epitaphios, die het graf van Christus symboliseert, loopt men in een stoet vanaf de kerk door het dorp en weer terug richting de kerk.

Epitaphios

Epitaphios

Grote Zaterdag

Op Grote Zaterdag is er een mooie kerkdienst. De bezoekers geven met kaarsen elkaar het licht door, waarna de kerkklokken luiden en er vuurwerk wordt afgestoken. Een grote pop wordt als symbool van Judas verbrand boven een houtstapel.

Op weg naar huis probeert iedereen zijn kaarsje brandend te houden. Degene die dit lukt, zal het komende jaar voorspoed hebben. Soms maken ze met dit vlammetje nog een roetkruis boven de deur, om het huis en de bewoners te zegenen. Kijk maar eens of je deze kruizen tijdens je vakantie in Griekenland boven de deuren ziet.

De avond wordt afgesloten met het eten van de soep Magiritsa en met het eieren tikken. Het ei dat het langste heel blijft, zal diegene geluk brengen.

Mageiritsa soup

Eieren

Pascha

Zondag is de eerste Paasdag. Iedereen komt op deze dag bij elkaar om te eten en om feest te vieren. Voor de gezamenlijke maaltijd wordt er vaak een lam aan het spit gebraden. ’s Middags kun je kerkdiensten bijwonen.

Zelf met Pascha naar Griekenland?

In 2014 valt Pascha op 20 april en in 2015 op 12 april. Wees op tijd met het uitzoeken van een reis, want de vluchten zitten snel vol. Let er ook op dat je een goede bestemming kiest. In grote steden wordt het Pasen namelijk minder gevierd, doordat veel inwoners terug gaan naar hun geboorteplaats buiten de stad. Je zult het traditionele feest vooral in de dorpen en kleine stadjes vinden, waar dan voornamelijk oudere mensen en kleine kinderen aan deelnemen. Niet alle jongeren houden nog vast aan de tradities.

Bij het Grieks Orthodox Pasen aanwezig geweest?

 Was jij ooit in Griekenland tijdens het Paasfeest? Vertel ons hoe het was!

Bekijk populaire accommodaties in Griekenland >> 
Bekijk all-inclusive op zijn best in Griekenland >>