Trentino, één grote wijnproeverij

Redactie - 9 januari 2018

Trentino, één grote wijnproeverij

Redactie - 9 januari 2018

Wijn en Trentino zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Liefhebbers en kenners kunnen zich helemaal uitleven, want een vakantie in deze Italiaanse regio is één grote wijnontdekkingsreis.

Om verwarring te voorkomen

Trentino-Alto Adige, zoals het in het Italiaans heet, ligt in het noorden van Italië en grenst aan het Oostenrijkse Tirol. In het Duits wordt het daarom Trentino-Sudtirol genoemd. Wij houden het op Trentino. Het is een van de vijf Italiaanse autonome regio’s en bestaat uit twee provincies: Trentino en Alto Adige. Het landschap is overwegend bergachtig: met in het noorden de Alpen en ten zuiden daarvan de Dolomieten.

In deze regio is het fantastisch kamperen! Benieuwd naar alle campings in de buurt? Bekijk hier ons handige overzicht!

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/voorbereiding/combineer-stad-skien-alpen/”]

Ontdekkingsreis door Trentino

Sinds mensenheugenis, volgens geleerden zelfs sinds 3000 voor Christus, groeien er op de heuvels langs de rivier Adige al druiven, dus in Trentino weten ze waar ze het over hebben. Opvallend aan de wijnen uit deze regio is het grote aantal wijnen met het keurmerk Denominazione di Origine Controllata (DOC). Ben je liefhebber of zelfs kenner? Dan kun je je hier helemaal uitleven tijdens één grote wijnontdekkingsreis.

Vino in vogelvucht

In het kort: de meest voorkomende druiven in Trentino zijn de Schiavo, de Teroldego en de Lagrein. Ook worden er een aantal internationale druivensoorten gebruikt, vooral Chardonnay en Pinot Noir.

De Trentino DOC vind je in de vallei van de Adige van Avio in het zuiden tot aan Mezzocorona naar het noorden. Wijnproducenten combineren er naar hartelust druiven. Zo wordt een standaard Trentino Rosso gebaseerd op Cabernet en aangevuld met Merlot. Een typische Trentino Bianco heeft Chardonnay of Pinot Bianco als basis en wordt aangevuld met Sauvignon Blanc, Muller-Thurgau en Manzoni Bianco. De Alto Adige DOC heeft Italiaanse en Duitse versies. In dit gebied is de Schiava de meest gebruikte druif, die vaak gecombineerd wordt met de Lagrein.

Vergeet de bubbels niet!

Als je geen bubbels gedronken hebt, ben je eigenlijk niet écht in Trentino geweest. Al duizenden jaren voor Christus werd hier succesvol aan wijnbouw gedaan en rond 1900 verscheen de mousserende wijn op het toneel. Trentodoc Spumante heet ie, en volgens kenners is het een van de beste wijnen in zijn soort, gemaakt volgens de Franse champenoise-methode.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/advertorials/warm-waterrijk-valsugana/”]

Heb jij tips voor de Italiaanse regio Trentino? Laat dan hieronder een review achter.