Ze laten je de verborgen parels van Madrid zien, nemen je mee op sleeptouw in Berlijn of bezorgen je een fantastische rondreis door China. Maar vinden zij hun werk zelf altijd wel even leuk? Met deze zestien dingen die jij nog niet wist, klappen tour guides uit de school.

Tour guides klappen uit de school

Beeld: Rachel Loninger via Flickr

1. Fooi wordt op prijs gesteld

Je kunt denken dat als je eenmaal betaald hebt voor een tour, een fooi niet nodig is. Maar dát wordt niet gewaardeerd door je tour guide. Je gids zal nooit om een ​​fooi vragen, daar is hij veel te bescheiden voor. Maar ben je tevreden over zijn werk, geef hem dan een tip.

2. Google kan tour guides nooit vervangen

Tegenwoordig kun je alles op je telefoon opzoeken. Maar om nu meteen te denken dat je dan alle ins and outs weet van een stad, gaat te ver. Kies je ervoor om alleen op pad te gaan? Dan mis je de persoonlijke anekdotes en lokale kennis van een gids. Als bonus krijg je vaak nog te horen waar je lekker kunt eten en wat je niet mag missen tijdens je vakantie. Dus laat je telefoon in je broekzak, boek een tour en luister aandachtig naar je gids.

Tour guides klappen uit de school

Beeld: Alasdair de Voil via Flickr

3. Ze houden niet van persoonlijke vragen

Afhankelijk van waar je bent, kunnen persoonlijke vragen variëren van ongemakkelijk tot ronduit gevaarlijk. Persoonlijke vragen in India of vragen over de jarenlange communistische heerschappij in Roemenië kunnen je gids in verlegenheid brengen. Je kunt dit maar beter achterwege laten.

4. Tour guides trekken liever op met leuke toeristen

Een gids mag geen onderscheid maken tussen de deelnemers. Hij zal jou en alle anderen evenveel aandacht moeten schenken en zijn best doen om iedereen een beetje beter te leren kennen. Toch heeft de gids een voorkeur. De Italiaanse reisleider zal nét iets meer aandacht geven aan het knappe blonde meisje dan aan een oudere vrouw. En wist je dat een goedgeklede deelnemer de meeste aandacht van een gids krijgt? Die geeft namelijk doorgaans een betere fooi.

Tour guides klappen uit de school

Beeld: kh1234567890 via Flickr

5. Ze nemen je mee naar het restaurant van een familielid

Natuurlijk is er altijd een vaste route en een schema voor elke tour, of het nu voor een paar uur of een paar dagen is. Iedere lokale gids kent deze plaatsen van binnen en van buiten. En natuurlijk laat hij jou ook dat ene restaurant zien waar je lekker kunt eten. Maar dat is wel vaak het restaurant van een familielid van je gids.

6. Het maakt ze niet uit of ze jou horen

Veel tour guides dragen een headset, maar roepen nog steeds regelmatig dingen als ‘Kun je me achterin goed horen?’ De waarheid is dat het ze echt niet kan schelen. Ze begeleiden zoveel verschillende mensen elke dag, dat ze het niet echt als hun probleem beschouwen als je niets hoort. Ze kunnen niet iedereen dwingen om te luisteren.

Tour guides klappen uit de school

Beeld: Dan Chippendale via Flickr

7. Alsof het verhaal voor de eerste keer wordt verteld

Stel je voor dat je een gids bent en dag in, dag uit dezelfde verhalen vertelt met dezelfde historische feiten en informatie. Elke dag moet je het nieuw en spannend laten klinken, alsof het voor de eerste keer is. Het vereist veel energie om dezelfde tour spannend en leuk voor de deelnemers te houden.

8. Ze blijven altijd beleefd

Gidsen zijn geweldig in het stellen van vragen. ‘Weet iemand hoe lang men al bezig is met de restauratie van La Sagrada Familia?’ De interactie tussen gids en deelnemers hoort nou eenmaal bij het werk. En daarom vinden gidsen het fijn als je veel vragen stelt. Maar ze willen niet dat je weet, dat er wel heel domme vragen gesteld worden. Sommige vragen lijken overbodig, maar een goede gids zal altijd beleefd antwoorden.

Tour guides klappen uit de school

Beeld: Alex Skene via Flickr

9. Ze tellen voortdurend koppen

Vraag tour guides of ze ooit iemand uit een van hun groepen hebben verloren en ze zullen altijd antwoorden: ‘Natuurlijk niet!’ Maar of ze de waarheid spreken, dáár kom je nooit achter. Dus houd altijd de paraplu of vlag van je gids in de gaten. En wil je over de rand van de Grand Canyon leunen om de perfecte shot te maken, bedenk dan goed dat jouw actie je gids de nodige zweetdruppels bezorgt.

10. Volg je gids in een crisissituatie

Tijdens je vakantie op Kaapverdië reis je met de bus naar de meest fantastische plekken. Maar vergeet niet dat er soms een ongeluk kan gebeuren. Of het nu om een lekke band van de bus gaat of om een plotselinge medische noodsituatie, een goede gids is op alles voorbereid. Hij is getraind in crisissituaties. Dus luister naar wat hij jou opdraagt ​​en blijf als groep bij elkaar.

Tour guides klappen uit de school

Beeld: Stephen Musselwhite by Flickr

11. Maak geen grapjes over het accent van je gids

De Griek die gebrekkig Engels spreekt of de Spaanse gids die de klemtoon verkeerd legt. Je hebt het vast een keer meegemaakt. Ga er vanuit dat de gids altijd zijn best doet om jou te voorzien van de juiste informatie. Hoe gebrekkig zijn Engels ook mag zijn. Ga de gids niet na-apen of belachelijk maken ten overstaan van de andere deelnemers. Heb je vragen, maar begrijpt de gids je niet? Probeer een vorm van gebarentaal. Maar blijf vooral vriendelijk glimlachen.

12. Een gids is geen oppascentrale

Je gids heeft maar één klus te klaren en dat is jou en de andere deelnemers laten zien hoe mooi Istanbul is. Hij moet zich geen zorgen hoeven te maken over dat jouw kind op de Kapali Çarsi met zijn handjes de kruiden en specerijen omspit. Het is jouw plicht als ouder om je kinderen onder controle te houden. Wel zo fijn voor zowel de gids als de andere deelnemers.

Tour guides klappen uit de school

Beeld: GradID Uncut via Flickr

13. Tour guides hebben geen invloed op het weer

Een goede gids houdt altijd het weerbericht nauwlettend in de gaten. Zo zal hij bij regen de route wijzigen. Bij overvloedige regenval vervangt hij het bezoek aan de markt Cours Saleya in Nice door een rondleiding in het Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst. Het afwijken van het programma kan vervelend zijn, maar geklaag van deelnemers over het weer tegen de gids is vele malen erger.

14. Kom fris voor de dag

Gidsen moeten er representatief uitzien en goed verzorgd voor de dag komen als ze jou hun stad laten zien. Eén ding waar tour guides het over eens zijn, is dat een slechte lichaamsgeur buitengewoon storend en onplezierig is. Dus zorg ervoor dat jij niet de persoon bent die niet fris ruikt. De gids zal het je nooit vertellen, maar blijft op gepaste afstand.

Tour guides klappen uit de school

Beeld: Richard Taylor via Flickr

15. Toon respect voor de gids

Sommige tours vereisen dat gidsen zich verkleden in historische kostuums of militaire uniformen. Deze kostuums zijn meestal erg ongemakkelijk, vooral bij warm weer. Stel je voor dat je een wollen uniform uit de achttiende eeuw draagt tijdens een rondleiding door het Colosseum in Rome? Je gids zal nooit laten merken dat hij op het punt staat om ​​flauw te vallen.

16. Gidsen verdienen niet veel

Gidsen verdienen niet veel en moet het voornamelijk van fooien hebben. Ze maken lange dagen, bereiden zich voor op hun onderwerp in vrije uren en voelen zich verantwoordelijk voor jou en de andere deelnemers. Vergeet niet om de volgende keer fooi te geven!

Wat zijn jouw ervaringen met een gids? Laat het in een reactie weten of schrijf een review!

Wil jij kans maken op een wintersportvakantie t.w.v. €1.000 naar Salzburgerland in Oostenrijk? Schrijf dan nu een review en doe mee. 

Marcel

Redacteur

14 januari - 2019

Reacties