Top 10 mooiste treinroutes in Europa

Redactie - 22 juli 2017

Top 10 mooiste treinroutes in Europa

Redactie - 22 juli 2017

Eigenlijk is er geen beter vervoersmiddel dan de trein. Lekker comfortabel relaxen in je stoel, wiegend op het ritme van de trein, terwijl de landschappen aan je voorbij trekken. In Europa kun je talloze prachtige treinreizen maken, dit zijn de tien mooiste routes. Instappen maar!

1. Linha do Douro, Portugal

Een citytrip Porto alleen is al de moeite waard, maar het is nog leuker als je het combineert met een mooie treinreis. De Linha Doura verbindt Porto met Pocinho, een plaatsje in de binnenlanden van Portugal. Je reist door twintig tunnels, langs dertig bruggen en ruim dertig stations. Het mooiste stuk is het deel tussen Régua en Pocinho, waarbij je dicht langs de rivier en de spectaculaire Douro Gorge rijdt. Wil je voor je treinreis in Porto overnachten? Hotel Quality Inn Porto ligt centraal en krijgt van jullie een 8,1.

2. Barcelona-Zaragoza-Madrid, Spanje

In twaalf uur reis je dwars door Spanje en deze treinreis is dan ook prachtig. Je begint in Barcelona, maakt een stop van drie uur in het sfeervolle Zaragoza en treint vervolgens door naar Madrid. Heb je tijd over voor een citytrip Barcelona? Overnacht dan bijvoorbeeld in Hotel 1898, dat jullie maar liefst een 9,1 geven.

3. Jesenice-Nova Gorica Slovenië

Slovenië is een schitterend, ruig land met prachtige landschappen. Extra leuk om die vanuit de trein te bekijken! Tussen Jesenice en Nova Gorica rijdt nog altijd een ouderwetse stoomtrein en alleen dat is al een leuke ervaring. De treinreis brengt je bovendien langs de knalblauwe Soça-rivier en over de langste stenen spoorbrug in één boog. Wauw!

4. Rosslare-Dublin-Galway, Ierland

Ook Ierland is een heerlijk land voor een prachtige treinreis. De route Rosslare-Dublin-Galway is 370 kilometer lang en je reist door de mooiste landschappen. Watervallen, bergen, groene heuvels en mooie steden: het is er allemaal. De reis is ook erg afwisselend: van het gezellige, drukke Dublin reis je zo naar de ruige westkust van Ierland.

5. Flåmsbana Scenic Railway, Noorwegen

Noorwegen is sowieso een spectaculair mooi land, maar de Flåmsbana Scenic Railway tussen Myrdal en Flåm is wel de overtreffende trap. Je reist door de het UNESCO-fjordengebied. Onderweg maak je ook nog een stop bij de indrukwekkende Kjosfossen-waterval.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/toplijstje/10-mooiste-treinreizen-ter-wereld/”]

6. West Highland Line, Schotland

Heb je de Harry Potter-films gezien, waarbij Harry per trein naar Zweinstein reist? Dat is de West Highland Line tussen Glasgow naar Fort William & Mallaig in Schotland. De treinreis duurt ruim vijf uur, maar dat is eigenlijk nog te kort. De landschappen en meren die je passeert zijn zó mooi, dat de reis gerust een paar uur langer had kunnen duren.

7. Inlandsbanan, Zweden

Wil je het mooiste van Zweden zien, dan hoef je maar één ding te doen: stap in de trein en geniet optimaal van de Inlandsbanan-route. De spoorlijn loopt tussen Gällivare in Lapland en Kristinehamn in het midden van Zweden. De lijn is bijna 1300 kilometer lang en is alleen in de zomermaanden toegankelijk. Je reist langs rivieren en bergtoppen, van de Poolcirkel naar de meren van Zweden.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/algemeen/waarom-treinvakantie-nederland-echt-op-bucket-list-zou-moeten-staan/”]

8. De Cinque Terre-trein, Italië

Cinque Terre is één van de mooiste plekken van Italië. Vijf gekleurde dorpjes zijn tegen kliffen aangebouwd en dat zorgt voor prachtige uitzichten. De vijf dorpen zijn voor een groot deel autovrij en dat maakt de trein een ideale manier om het gebied te verkennen.

9. Venice-Simplon Oriënt Express, Europa

Wie kent ‘m niet, de beroemde Oriënt Express? Het is één van de bekendste en meest luxe treinen van de wereld en in de jaren twintig al een icoon. De trein is inmiddels helemaal gerestaureerd en de treinreis is een geweldige, luxueuze ervaring. De route van de Oriënt Expres varieert, afhankelijk van het seizoen. De oorspronkelijke klassieke route is Londen-Parijs-Milaan-Venetië, maar er zijn ook routes naar Boedapest en Istanbul.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/ontdekken/karinthie-met-de-trein/”]

10. The Glacier Express in Zwitserland

The Glacier Express in Zwitserland staat bekend als één van de mooiste treinroutes ter wereld en dat is natuurlijk niet voor niets. In ongeveer acht uur reis je van Zermatt naar St. Moritz, dwars door de Alpen. Dat zorgt voor spectaculaire uitzichten op groene valleien, hoge bergen, rivieren en idyllische dorpjes. Mooier wordt het niet!

Heb jij goede tips voor mooie treinreizen in Europa? Laat het ons weten via de comments of via Facebook!