Stewardess verliest haar baan omdat ze 700 gram ’te zwaar’ is

Redactie - 26 februari 2020

Stewardess verliest haar baan omdat ze 700 gram ’te zwaar’ is

Redactie - 26 februari 2020

In Maleisië is een stewardess van Malaysia Airlines ontslagen omdat ze ’te zwaar’ was voor haar functie. Terecht, zo oordeelde de rechtbank van het Aziatische land onlangs.

De vrouw in kwestie, Ina Meliesa Hassim, was al 25 jaar werkzaam als cabinepersoneelslid voor Malaysia Airlines totdat ze in 2017 werd ontslagen omdat ze zich niet zou houden aan het gewichtsbeheerbeleid van de maatschappij. Ina zou met haar 61,7 kg het bedrijfsbeleid hebben geschonden dat werknemers verplicht om een ‘gezonde’ Body Mass Index (BMI) te hebben.

Gewichtsregels voor bemanningsleden

Om het imago als premium-luchtvaartmaatschappij te behouden, heeft Malaysia Airlines in 2015 gewichtsregels voor bemanningsleden ingevoerd. De luchtvaartmaatschappij beweerde dat dit gewicht van cabinepersoneel noodzakelijk was om passagiers veilig te houden tijdens hun vliegreis.

De trouwe stewardess werd uiteindelijk door haar werkgever aan de kant gezet omdat ze 700 gram te zwaar was. De weegschaal gaf 61,7 kg aan, terwijl ze volgens de richtlijnen van Malaysia Airlines niet zwaarder zou mogen wegen dan 61 kg.

Ze vocht haar ontslag in 2017 wel aan, maar dat leverde uiteindelijk niets op. De luchtvaartmaatschappij wil namelijk dat iedereen van het cabinepersoneel een gezond BMI heeft. Aangezien de stewardess door die 700 gram teveel een iets hogere BMI had, is zijn volgens de rechter daarom terecht ontslagen.

Stewardess verliest baan om overgewicht

Stedwardess had genoeg kansen gehad om af te vallen

De stewardess heeft bovendien volgens de rechtbank genoeg kansen gehad om haar BMI op een ‘gezond’ niveau te krijgen. Werknemers die geen gezonde BMI hadden, kregen de mogelijkheid om zich in te schrijven voor een weight management program. De luchtvaartmaatschappij beweert dat de stewardess achttien maanden de tijd heeft gekregen om gewicht te verliezen en hierbij zelfs hulp kreeg van een arts. De vervoerder beweerde ook dat ze niet aanwezig was bij verschillende geplande wegingen gedurende de periode.

BMI is onbetrouwbaar op individueel niveau

Veel experts geven aan dat de BMI geen nauwkeurige gezondheidsmaatregel is. Het is handig als hulpmiddel om de gemiddelde veranderingen in populaties bij te houden, maar op individueel niveau is het onbetrouwbaar omdat iedereen een andere bouw heeft.

BMI houdt ook geen rekening met de lichaamssamenstelling en lichaamsvorm van een persoon – de individuele kenmerken van botten, spieren en vet. Het wordt vaak verward met mate van fitheid, maar dat is het zeker niet.

Ondanks de nare gewichtsregels van de nationale luchtvaartmaatschappij, is Maleisië een hartstikke mooi vakantieland. Met droomhotels als Tanjung Rhu Resort en Berjaya Langkawi Beach & Spa. Ontdek het zelf!

Bron: ANP.