Spanje, Turkije en Egypte: opwarmen en genieten van de traditionele keukens

Redactie - 2 december 2010

Spanje, Turkije en Egypte: opwarmen en genieten van de traditionele keukens

Redactie - 2 december 2010

Elk land heeft zijn traditionele gerechten. Hierbij vind je vaak invloeden terug van de Spaanse, Italiaanse en Franse keuken. Niet voor niets werd de Italiaanse keuken onlangs als beste gekozen door nationale en internationale Zoover bezoekers. Lees snel verder en kom meer te weten over de traditionele Spaanse, Turkse en Egyptische keuken. Ook kun je de beste bestemmingen in deze landen ontdekken.

Spanje, al jaren een topper

Spanje is al jaren één van de favoriete bestemmingen van Nederlanders, zowel in de zomer als in de winter. Vooral het zuiden van Spanje en de Spaanse eilanden zijn bestemmingen waar de temperatuur ook in de wintermaanden aangenaam blijft. De regio Andalusië met steden als Malaga, Granada, Torremolinos, Marbella en Sevilla is dan ook absoluut een bezoekje waard.

Populaire Spaanse eilanden zijn:  Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Mallorca en Ibiza. De eilanden zijn erg verschillend qua landschap en hebben allen een eigen karakter.

De Spaanse keuken heeft een goede naam en bestaat uit tal van gerechten die wij Nederlanders ook kunnen waarderen. Elke regio kent zijn eigen hoogstandjes, er zijn een aantal klassiekers die je niet mag missen. Paella is zo’n gerecht, het bestaat uit gebakken saffraanrijst met verschillende soorten vis, chorizo, kip, pepertjes en erwten. Elke Spaanse kok zal dit gerecht anders bereiden en zijn eigen favoriete ingrediënten toevoegen. Daarom zul je nergens precies dezelfde paella vinden met dezelfde samenstelling.

Tapas zijn in Nederland ondertussen ook al aardig geïntegreerd. In elke stad vindt je wel een tapas restaurant en ook op de keukentafel zie je steeds vaker tapas verschijnen. De typische Spaanse tapas blijven toch het lekkerst om in Spanje te eten, met alleen maar verse producten en een heerlijke Spaanse wijn om het af te maken.

Turkije, weer helemaal terug van weggeweest

Turkije maakt weer een groei mee wanneer je kijkt naar de toeristenstroom van het afgelopen half jaar. Het land verkeerde even in een dipje maar het ziet er naar uit dat dit weer helemaal goed gaat komen.

Turkije heeft een uiteenlopend klimaat, het vruchtbare laagland aan de kust en het bergachtige binnenland laten een groot verschil zien in temperatuur gedurende de seizoenen. Om te overwinteren in Turkije zijn plaatsen als Bodrum, Side, Antalya en Alanya erg geschikt. Deze plaatsen liggen aan de zuidkust van Turkije waar de temperatuur in de wintermaanden nog erg aangenaam is.

Ook de Turken hebben een speciale keuken met oneindige variaties. Elke streek heeft zijn eigen specialiteit waardoor je overal verrast kunt worden met de meest heerlijke gerechten. ‘Meze’ zijn van die typische gerechten, je kunt ze als voorgerecht eten en als hele maaltijd. Dit zijn kleine gerechtjes, ze worden vaak gecombineerd met bijvoorbeeld aubergine, pasteitjes gevuld met kaas en kruiden (börek), druivenbladeren gevuld met rijst (dolma), salades, auberginedips, knoflooksausjes en yoghurt.

Turkije is omgeven door vier zeeën, vis is dan ook een belangrijk onderdeel van de Turkse keuken. Ook vishapjes zijn een onderdeel van de ‘meze’. De hoofdschotels met vis pakken pas echt uit, dit zijn grote schalen met o.a. zwaardvis, zeebaars, grote garnalen en inktvis.

Egypte, lang niet zo ver als je zou denken

Egypte is een bestemming om bij weg te dromen. Het is een sprookjesachtig land door de piramiden, de Nijl en de uitgestrekte woestijn. Daarnaast is het een vakantieland met prachtige stranden langs de rode zee en de middellandse zee. Steeds meer Nederlanders ontdekken Egypte als een bestemming waar je kunt ontspannen en genieten van een prachtige omgeving.

Egypte heeft een woestijnklimaat, het is er droog en de temperatuur kan er snel tot grote hoogte stijgen. Vooral het zuiden is uitermate geschikt om in de winter te verblijven, hier blijft de temperatuur het warmst gedurende het jaar. De zuidelijk gelegen plaatsen Sharm el Sheikh, Hurghada, El Gouna en Marsa Alam zijn erg populair onder Nederlanders.

De Egyptische keuken bestaat uit een mengelmoes van ingrediënten, afkomstig uit buurlanden en verre buren. Hierbij moet je onder andere denken aan de Turkse, Griekse, Perzische, Franse en Italiaanse keuken. ‘Aisj sjami met fuul’ is een typisch Egyptisch gerecht. Het is een volkoren of wit pitabroodje met favabonen. Een ander traditioneel gerecht is Koesjari, deze wordt veel met de lunch gegeten. Het bestaat uit rijst, macaroni, uitjes en erwten. Daarnaast wordt er ook in Egypte vaak ‘meze’ gegeten. Een ander populair gerecht zijn de groenteschotels die bestaan uit ratatouille met een goed stuk vlees dat vaak gegrild wordt.