Samen of alleen op vakantie: de voors en tegens

Redactie - 29 augustus 2018

Samen of alleen op vakantie: de voors en tegens

Redactie - 29 augustus 2018

Heb je ook zo’n heerlijke zomervakantie gehad en droom je alweer van de volgende? Tijdens de Beste Reisgenoot-campagne helpt Zoover je om dat fijne vakantiegevoel extra lang vast te houden! Nomineer voor 9 september 2018 jouw favoriete reismaatje voor de Zoover Award Beste Reisgenoot en maak kans op een droomvakantie naar de Canarische Eilanden t.w.v. €2.500!

Een vakantie met anderen is trouwens helemaal niet zo vanzelfsprekend. Sommige mensen gaan juist liever alleen op pad. Wij zetten de voor- en nadelen van samen of alleen op vakantie voor je op een rij.

Samen of alleen op vakantie bergmeer

Vrijheid versus gebondenheid

Het allergrootste voordeel van een vakantie in je eentje: de ultieme vrijheid die je hebt. Jij bepaalt wat je doet, wanneer je het doet en voor hoe lang. Bezichtig jij het liefst dag in dag uit kastelen in de Franse Dordogne? Niemand die je tegenhoudt! Of lig jij juist van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat te bakken naast het zwembad in je Turkse resort? Doe je ding! Als je met anderen op vakantie gaat, moet je toch altijd compromissen sluiten.

Samen of alleen op vakantie foto maken

Een vaste fotograaf versus slechte kiekjes

Ga je met anderen op vakantie, dan is de kans groot dat je met veel leuke vakantiefoto’s thuiskomt. Want je hebt altijd één of meer fotografen bij de hand. In je eentje is het toch behelpen met klungelige selfies. Of slecht geschoten kiekjes door die willekeurige Chinese toerist die je uit wanhoop hebt gevraagd. Met de cliché benenfoto uit deze blog over irritante vakantiefoto’s kan in ieder geval weinig misgaan!

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/single-parent-vakanties-tips-ouders/”]

Samen of alleen op vakantie eten

Het bekende versus het onbekende

Als je voor het eerst in je eentje op vakantie gaat, zul je verbaasd zijn over hoeveel aanspraak je hebt. Vooral in gastvrije landen als Indonesië, maar ook Kroatië en Italië, maken mensen dolgraag een praatje met je. En voor je het weet zit jij bij een Italiaanse familie aan tafel en heb jij je tweede máma gevonden. In je eentje word je vaak gedwongen om uit je comfort zone te stappen. Dat levert meestal een hoop mooie ervaringen op die je met een vakantiegezelschap waarschijnlijk niet had beleefd.

Samen of alleen op vakantie vrienden

Ervaringen delen versus alles alleen meemaken

Misschien wel het grootste voordeel van vakantie met anderen: je kunt ervaringen met elkaar delen. En je bouwt gezamenlijke herinneringen op. Heb je een baaldag, dan haalt je vakantiegezelschap je vast uit de put. Ben je in je eentje, dan is de kans groter dat je erin blijft hangen. En andersom geldt hetzelfde. Sta je na een pittige klim eindelijk op de top van de Junfrauhoch in het Zwitserse Grindelwald, dan heb je niemand om de vreugde mee te delen. En is er niemand om later herinneringen mee op te halen aan het grote afzien.

Samen of alleen op vakantie eenzaamheid

Tijd om te reflecteren versus met anderen bezig zijn

Voor veel mensen is vakantie een tijd van reflectie. Vooral als je slaapt in een afgelegen bed and breakfast op het Franse platteland (zoals het prachtige Chateau Le Val) of incheckt bij zo’n luxe resort en spa op Bali. Je komt even helemaal los van je dagelijkse beslommeringen en ziet alles in een ander perspectief. Tenzij…je de hele dag wordt afgeleid door je kids die van alles willen. Of je zus die je de oren van het hoofd kletst. Tijd voor reflectie? No way!

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/single-vakantie-steeds-populairder/”]

Samen of alleen op vakantie wandelen strand

Kosten splitten versus alles alleen betalen

Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar meestal is een vakantie in je eentje duurder dan een trip met meer mensen. En dat komt vooral door de hotelkosten. Want een kamer voor één persoon is meestal nauwelijks goedkoper dan een kamer voor twee. Ga je kamperen, dan kun je voor een grotere groep economischer inkopen. Kortom: een vakantieganger alleen, moet meestal wat dieper in de buidel tasten.

Samen of alleen op vakantie roadtrip

Samen of alleen op vakantie: wat is nou leuker?

Je leest het: zowel in je eentje als met anderen op vakantie gaan heeft grote voor- en nadelen. Uiteindelijk moet je zelf afwegen wat je belangrijker vindt: de ultieme vrijheid en veel nieuwe ervaringen, of de gezelligheid van de gedeelde vakantie-ervaring?

We hebben nog wel twee tips: is een vakantie in je eentje nog een iets te grote stap? Check dan eens deze singlereizen. Die zijn meestal gezellig, ongedwongen en je bent er vooral niet alleen. Ben jij een echt gezelschapsdier en heb je aan je eigen familie of vrienden niet genoeg? Dan is het misschien een idee om aan te sluiten bij een groepsreis.

Wat vind jij het grootste voordeel van een vakantie in je eentje of juist met anderen?