Op deze plek in het vliegtuig loop je de minste kans om ziek te worden

Redactie - 4 maart 2020

Op deze plek in het vliegtuig loop je de minste kans om ziek te worden

Redactie - 4 maart 2020

Pak je binnenkort het vliegtuig en maak je je zorgen of je een virus, zoals Corona, tijdens de vliegreis kunt oplopen? Zorg dan dat je een stoel aan het raam weet te bemachtigen. Op die plek in het vliegtuig lopen passagiers namelijk het minste risico een virus, dat zich verspreidt via hoesten en niezen, op te lopen.

Waarom je op deze plek in het vliegtuig haast niet ziek wordt

Uit een studie die de Amerikaanse Emory University twee jaar geleden deed, kwam naar voren dat passagiers op een stoel bij het raam de minste kans liepen besmet te worden door een passagier met een luchtweginfectie of virus. Het zou gaan om een kans van slechts 0,5 procent. Dat komt omdat mensen die aan het raam zitten het minst vaak hun stoel verlaten en in het vliegtuig rond gaan lopen. Daardoor komen zij minder vaak in contact met een besmet persoon dan andere passagiers.

Reizigers die op dezelfde rij of vlak voor of achter de besmette passagier zitten, hebben volgens de onderzoekers de meeste kans om besmet te raken. Toch was voor alle mensen op de vlucht de kans op infectie minder dan drie procent.

Vliegtuig schoner dan een kantoorpand?

Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben maatregelen genomen vanwege het coronavirus. Zo vliegt Transavia minder vaak naar Italië (alhoewel Sicilië moet kunnen, nietwaar?) en gaan vliegtuigen van Air France-KLM een tijdlang niet naar China. Hoewel het niet bewezen is, zijn er zorgen dat het virus zich in vliegtuigen gemakkelijk verspreidt. Mensen zitten dicht op elkaar en de droge lucht in een vliegtuig zou de perfecte leef-omstandigheid zijn voor virussen. Wel wordt de lucht in een vliegtuig een stuk vaker ververst (om de twee tot drie minuten) dan in de meeste gebouwen met airconditioning (om de vijf tot tien minuten), benadrukken wetenschappers.

Landen om heerlijk vakantie te vieren

Ga je binnenkort heerlijk op vakantie, probeer dan dus lekker een plekje bij het raam te bemachtigen. En lukt dat niet, houd dan in ieder geval in je hoofd dat je in schonere lucht zit dan op je werk!

Daarna is het genieten geblazen op de plek van bestemming. Populaire bestemmingen zijn bijvoorbeeld Turkije, waar je sinds kort geen visum meer voor hoeft aan te schaffen. Zo bespaar je toch weer dertig euro wat je kunt uitgeven aan een overheerlijke cocktail in het met een 10 beoordeelde hotel Su, waar ook vakantieganger Hayri verbleef: ‘Het hotel ligt aan een strandpromenade, het wordt wit gehouden en heeft geweldige geurende sinaasappelbomen in de gevel waarvan de geur de foyer vult, het ligt zeer dicht bij het winkelcentrum Migros 5M, naast het hotel is er een Aqualand die erbij hoort. Een sushi-bar en een fitnessruimte zijn geïntegreerd. De kamers zijn wit en schoon. De service is onbeperkt.’

En wat dacht je van de stad Málaga in Spanje? Dit zijn de populairste bezienswaardigheden en een fijn hotel om te verblijven is hotel Zenit Málaga, waar ook vakantieganger Catharina verbleef: ‘Zenit Malaga is perfect hotel op loopafstand van centrum. Rustige ligging in zijstraat. Mooie kamer met heerlijk bed en ruime badkamer. Tevens hebben wij bij onze kamer een ruim dakterras met zitje en ligbedden, heerlijk. Ontbijt is uitgebreid en tot 10 uur. Personeel zeer vriendelijk en behulpzaam. In de buurt gratis parkeren. Hotel is ten zeerste aan te bevelen.’

Bron: ANP