3x kaasfondue op wintersport

Redactie - 15 januari 2017

3x kaasfondue op wintersport

Redactie - 15 januari 2017

Naast het skiën zelf, is het tijdens de wintersport genieten van gezellig samen eten in een warm chalet. Eerst: skischoenen uit, douchen, warme trui aan. Dan: glas rode wijn in de linker- en vork in de rechterhand. Met z’n allen stokbrood dippend rond een pan kaasfondue is winters genieten to the max!

Verschillende Europese wintersportlanden claimen dat kaasfondue een ty-pisch gerecht uit hún land is. Vraag een Fransman maar eens om zijn mening: ‘mais oui!’ Zal hij zelfverzekerd stellen, ‘Fondue ies un Franse woord, non?’ Vraag je het aan een Zwitser dan is hij minstens zo overtuigd dat het een authentiek Zwitsers gerecht is, om van de Italiaan nog maar te zwijgen. Voor ons maakt het niks uit want zowel de Fransman als de Zwitser als de Italiaan maakt er een heerlijk potje van. Het handige van Zwitserse kaasfondue in de Zwitserse Alpen, Franse kaasfondue in de Franse bergen en Italiaanse fonduta in de Italiaanse skigebieden, is dat je meteen de juiste kaas bij de lokale kaasboer haalt. En het is een supersimpel en snel wintersportgerecht!

Kaasfondue voor in de Franse Alpen

Deze kaasfondue is voor 4 personen en heb je in nog geen half uurtje op tafel. Serveer de fondue met een frisse salade en natuurlijk lekker veel stokbrood.

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook
  • versgemalen zwarte peper
  • 2 theelepels citroensap
  • 4 theelepels maizena (farine de maïs)
  • 2 eetlepels zoete witte wijn
  • 250 g Emmentaler
  • 250 g Gruyère
  • 100 g Tilsitter
  • 360 ml droge witte wijn

Bereiden

Rasp om te beginnen de kazen.
Breng ondertussen de droge wijn aan de kook en voeg de teen geperste knoflook toe.
Wanneer de wijn kookt voeg je langzaam de geraspte kaas toe, laat de kaas telkens een beetje smelten.
Meng in een glaasje de maizena met het citroensap en de zoete witte wijn tot een papje. Giet vervolgens het papje in de fondue en laat het geheel al roerend binden.
Breng de fondue op smaak met peper en geniet ervan!

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/fotografie/beeld-dag-eten-op-piste-oostenrijk/”]

Kaasfondue in Zwitserland

Voor vier hongerige berggeiten. Het is ook lekker om naast stokbrood, ook met groenten te dippen. Bijvoorbeeld paprika, wortel en bleekselderij.

Ingrediënten

  • 375 gram geraspte Gruyère
  • 375 gram geraspte Appenzeller
  • 1 eetlepel maïzena
  • 0,375 liter droge witte wijn
  • 2 centiliter kirsch (ongeveer een borrelglaasje)
  • teentje knoflook
  • 1 theelepel citroensap

Bereiden

Wrijf de kaasfonduepan in met een doorgesneden teentje knoflook. Meng vervolgens de geraspte kazen met de maïzena. Giet de wijn in de pan en voeg de kaas, citroensap en kirsch erbij. Breng al roerend op een laag vuur aan de kook en laat het geheel nog een paar minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met versgemalen peper en een beetje geraspte nootmuskaat.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/wintersport-italie-net-even-anders/”]

Italiaanse Fonduta uit de Montagne Italiane

Voor vier wintersporters op Italiaans avontuur. Kies een stevige Italiaanse wijn voor door de fondue en schenk deze ook meteen in een glas erbij. Bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc uit het Italiaanse Friu. Als dipper kun je vers ciabatta brood gebruiken.

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 300 milliliter witte wijn of kippenbouillon
  • 2 sjalotjes (gesnipperd)
  • 1 teentje knoflook (fijngehakt)
  • 300 gram jonge Italiaanse kaas zoals stracchino of provolone (geraspt)
  • 150 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 150 gram mozzarella (in blokjes)
  • 2 eetlepels maizena
  • 2 eetlepels Italiaanse kruiden vers of gedroogd.

Bereiden

Verhit de olijfolie en bak hierin de kastanjechampignons 2 tot 3 minuten en zet de champignons in een bakje aan de kant. Breng de witte wijn met de sjalotjes en knoflook aan de kook. Voeg vervolgens alle kaas al roerend in gedeelten toe en laat smelten. Meng de maizena met een beetje water en bind het kaasmengsel ermee. Schep de Italiaanse kruiden erdoor. Klaar! Dip de champignons en het brood in deze overheerlijke Italiaanse fondue en geniet met volle teugen!

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/?p=65475″]

 

Heb jij nog lekkere tips ter aanvulling? Deel ze hieronder!