Op vakantie naar Spanje: dit typisch Catalaans

Redactie - 19 november 2018

Op vakantie naar Spanje: dit typisch Catalaans

Redactie - 19 november 2018

De regio Catalonië is ontzettend geliefd vanwege de vele zonuren, prachtige stranden én de stad Barcelona. Maar er is meer! Catalonië staat bekend om zijn vele tradities die tot de dag van vandaag in ere worden gehouden. De Catalanen zijn er trots op en wat is leuker dan tijdens je vakantie kennismaken met de typische gebruiken en gewoontes van de regio? 4 typisch Catalaanse gebruiken en tradities op een rij.

Typisch Catalaans - Costa Barcelona - Castellers

Wedstrijdje mensen stapelen

In Catalonië moet je niet gek opkijken als je vier, vijf of zes mensen op elkaars schouwers opgestapeld ziet staan. Castellers (mensentorens) is een van de oudste en populairste tradities in Catalonië. Elke stad heeft zijn eigen vereniging. Regelmatig strijden de teams om de titel ‘beste en meest bijzondere mensentoren’. In de zomer wordt er veel geoefend op straat. Als je geluk hebt ben je getuige van een heuse show inclusief muziek. UNESCO benoemde deze bijzondere traditie tot Erfgoed van de Mensheid. Indrukwekkend!

Typisch Catalaans - Costa Barcelona - Crema Catalana

Voor de foodies

Lekkerbekken opgelet: een vakantie naar Costa Barcelona staat garant voor een groot eetfestijn. Eten speelt een belangrijke rol in de Catalaanse cultuur. En gelukkig vinden wij dat helemaal niet erg! In de Catalaanse keuken spelen tomaat, olijfolie en verschillende soorten worst de hoofdrol. Vanwege de ligging aan zee eten de Catalanen (en vakantiegangers) er ook veel zeevruchten, denk maar aan de Spaanse paella.

Een populair gerecht is de pa amb tomàquet: brood met olijfolie, gepureerde tomaat, zout en peper. Het wordt vaak geserveerd met worst, ham, kaas of geroosterde groenten. Ook qua toetjes weten de Catalanen wel wat lekker is. Crema Catalana is de Catalaanse versie van de crème brûlée. Het is een van de populairste toetjes in Catalonië. Smullen!

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/architectuurliefhebber-bezoek-costa-barcelona”]

Catalaans modernisme

Tijdens je vakantie in Catalonië zal je vaak herinnerd worden aan het modernisme. Deze kunststroming is typisch Catalaans. Denk maar aan Gaudí en zijn La Sagrada Familia en Casa Batlló. Het modernisme herken je aan de ronde vormen in plaats van rechte. Ook Casa Milà met zijn golvende gevel is daar een voorbeeld van. Architectuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Catalonië.

Vakantieganger Marc legt uit waarom Casa Batlló een bezoek waard is: ‘Casa Batlló is, zoals bijna alle realisaties van Gaudí in Barcelona, zeker een bezoek waard. Alles is uniek aan het gebouw: façade, interieur, dakterras. Je moet het dus gezien hebben.’

Typisch Catalaans - Costa Barcelona - Crema Correfoc

Jaarlijkse vieringen

Van feesten zijn de Catalanen absoluut niet vies. Vooral in de zomer kan het voorkomen dat je zomaar in een typisch Catalaans feest belandt. La Festa Catalana is zelfs een speciaal feest om vakantiegangers kennis te laten maken met de Catalaanse tradities en gebruiken. De eerder genoemde castellers zijn hier onderdeel van, maar ook de nationale dans sardana zal gedanst worden. Giganta, gigantische reuzen van papier-maché, spelen ook een rol in Catalaanse feesten. Iedere zaterdagochtend van mei tot november (met uitzondering van september) kun je een kijkje nemen bij de Avinguda de la Catedral in Barcelona voor La Festa Catalana.

Een ander Catalaans feest is Correfoc. Correfoc vindt vooral plaats tijdens dorpsfeesten. Het is een waar spektakel. Mensen die verkleed zijn als duivels rennen met vuurwerk of fakkels langs de toeschouwers en dansen op de muziek. Heel bijzonder om eens mee te maken.

Ben jij weleens in Catalonië geweest en heb je nog leuke tips? Deel jouw tips in een reactie onder dit artikel of laat een review achter op Zoover.