Ontdek de prachtige natuur van Lesbos

Redactie - 6 juli 2017

Ontdek de prachtige natuur van Lesbos

Redactie - 6 juli 2017

[zcontent href=”https://www.zoover.nl/blog/zoover_content/zoover-vakantieweken-spanje/”]

Bergen, rotsen, olijfboomgaarden, wetlands, bossen en idyllische baaien wisselen elkaar in rap tempo af. Als we de natuur van Lesbos in een woord zouden moeten samenvatten: verrassend! Lesbos wordt niet voor niets de tuin van Griekenland genoemd. Kijk de video voor de nodige vakantiekriebels en lees meer over al het moois op het Griekse eiland.

natuur lesbos

Groen en kleurrijk (zuid) vs. onvruchtbare grond, kliffen en rotsen (noord)

Word je in het noordwesten nog omringd door onvruchtbare landschappen, aan de vruchtbare golf van Gera glooit en groeit volop groen. En bloemen overal! Noord en zuid Lesbos zijn een wereld van verschil qua natuur. Dus eigenlijk krijg je gewoon het beste van beide (of eh, meerdere) werelden in één vakantie. En we kunnen ons niet voorstellen dat je snel uitgekeken raakt op het Griekse, natuurlijk schoon. Echte eyecandy!

#tipvanZoover: houd je ogen open voor de gele azalea die bijna alleen op dit eiland in de natuur groeit.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/toplijstje/verliefd-worden-op-samos-6x-doen/”]

Badderen in natuurlijk mineraalwater

Het eiland is ooit ontstaan uit twee – inmiddels niet meer actieve – vulkanen. En die vulkaangrond heeft zo zijn voordelen. Denk je in het noorden misschien ‘hè, wat ongezellig, al die onvruchtbare grond’, in het zuiden is de grond (dankzij de oude vulkanen) juist énorm vruchtbaar. Dat er op het zuidelijke deel van het eiland maar liefst 11.000 olijfbomen staan, zegt genoeg! Dankzij deze vulkanen heeft Lesbos ook een mooi lijstje aan thermale baden met geneeskrachten in Gera, Eftalou, Thermi, Polichnitos en Lisvori. Kom tot rust in een thermaal bad inclusief mooi uitzicht en je voelt je als herboren.

natuur lesbos

Fotogenieke baaien

Lesbos bestaat uit ontelbaar veel baaitjes en er is er bijna geen één die je niet op de kiek wilt zetten. Alle kleine baaitjes vormen samen twee grote baaien die ontstaan zijn toen de vulkaankegels zonken: de Golf van Kallonis en de golf van Gera.

Het versteende woud

Hoe ziet een fossiel woud eruit? Nou, dat moet je met eigen ogen zien! En dat kan maar op twee plaatsen ter wereld. In de buurt van het havenstadje Sigri vind je één van de grootste natuurmonumenten: het versteende woud. De bomen zijn door een uitbarsting van de vulkaan versteend en staan of liggen er vandaag de dag nog precies hetzelfde bij. Hoelang al? Sinds de oertijd: miljoenen(!) jaren geleden.

natuur lesbos

Wetlands vol beestjes

Alle vogelfans verzamelen! De draslanden (of wetlands) van Lesbos zijn een waar vogelparadijs. De paradijsvogel kom je er niet tegen, maar wel 300 andere vogels, waaronder de flamingo die lekker staat te pootjebaden. Ook kikkers, schildpadden en slangen voelen zich hier thuis.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/zomer/strandvakantie/5x-de-favoriete-stranden-van-locals-op-samos/”]

Zoutpannen bij Skala Kallonis

Altijd al benieuwd hoe dat zeezout nou bij jou op je bord komt? Aan de zuidoostkant van Skala Kallonis kom je nog zoutpannen tegen, waar ze zout winnen uit zeewater. Je herkent de pannen aan een gigantische berg met zout van wel twaalf meter hoog.

Skala Kallonis is een mooie uitvalsbasis voor een vakantie op Lesbos. Zo vierde Anja hier eerder dit jaar haar vakantie en schrijft ze alleen maar lovende woorden over het vissersplaatsje. ‘Skala Kallonis is een typisch Grieks dorpje met een pleintje aan het strand waar de toerist en lokale bevolking elkaar vinden. Het strand is geschikt voor kleine kinderen door het zeer langzaam afllopen naar het diepere gedeelte van de baai. Goede kwaliteit eten tegen gunstige prijzen. Knus dorpje!’  Vakantiehuis Kaloni Village (9,6) of Aparthotel Imerti Resort (9,6) zijn beide een fantastisch thuis weg van huis.

 

Vierde jij eerder vakantie op Lesbos? Laat ons in een review weten hoe het was!