Onontdekte topbestemming: Gozo

- 6 september 2011

Onontdekte topbestemming: Gozo

- 6 september 2011

Azure Window bij Dwejra Point, door Rinus Manders

Op Gozo, het kleine buureiland van Malta, maak je een reis door het verleden. Historische dorpjes en een tempelcomplex ouder dan de piramiden van Egypte maken Gozo tot een mystiek eiland. Daarnaast staat het eiland bekend om haar rode zandstranden en prachtige duikspots. Voor rust en ruimte ga je naar Gozo!

Vakantiebestemming

Noormannen, ridders, Napoleon, Britten en Arabieren. Allemaal hebben zij hun sporen achtergelaten op Gozo. Het eiland is de ideale bestemming voor watersportliefhebbers, zonaanbidders en natuurfanaten. Het weer in Gozo laat zich het best omschrijven als warm en droog in de zomermaanden, koud en nat in de wintermaanden. Regen valt alleen bij hoge uitzondering tussen de maanden april en augustus. Tijdens juli en augustus ligt de temperatuur overdag meestal boven de 30 graden. Gozo is een populaire bestemming bij duikers en snorkelaars. Het heldere water maakt dat je onder water tot wel dertig meter zicht hebt. Je vind hier onder andere schorpioenvissen, kleine octopussen en zeepaardjes.

 “Gozo is een prachtig natuureiland met mooi klippenkusten, vulkanische elementen en een rijke cultuur met schitterende kerken en kathedralen, vooral in het voorjaar is het eiland een lust voor het oog met al die bloeiende wilde bloemen in de velden.” aldus Rinus Manders op Zoover

Tips en trips op Gozo

Citadel: Bovenop de berg  van de hoofdstad Victoria, vind je een fort genaamd de Citadel. Dit fort werd vroeger gebruikt  tegen aanvallen van buitenaf. Er bevinden zich verschillende musea binnen de muren van het fort.

Comino: Het strand van Comino staat ook wel bekend als ‘the Blue Lagoon’, vanwege het turkoois gekleurde water. Comino is vanaf Gozo per boot te bereiken.

De tempels van Ggantija: De tempels die dateren van zo’n 3500 jaar voor Christus, zijn opgegraven in 1827. In 1980 zijn de tempels uitgeroepen tot werelderfgoed door UNESCO.

Dwejra: Verborgen achter de met rotsen bedekte kust, vind je de natuurlijke rotsopening Dwejra. Hier kun je onderlangs varen. Dit natuurverschijnsel is te vinden in de Inland See bij Gozo. Aanrader voor vakantiekiekjes.

Ta Gordon Lighthouse: Deze 19e-eeuwse vuurtoren steekt 161 meter boven de zee uit. Het is mogelijk om naar de top van de vuurtoren te klimmen, waar het uitzicht spectaculair is.

Ta’ Pinu Church: Alle veertien dorpjes op Gozo hebben een eigen kerk, maar de Ta’ Pinu Church moet je zeker gezien hebben. Dit bedevaartsoord staat bekend om de mirakels die er zich afgespeeld zouden hebben. Daarnaast is de 16e-eeuwse kapel een lust voor het oog. 

Praktische informatie

De vliegreis naar Malta duurt ongeveer drie uur. Vanaf Malta is het tien minuten met de veerboot naar Gozo. Veel toeristen die in Malta verblijven komen voor een dagtrip naar Gozo. Op Gozo spreken de mensen zowel Maltees als Engels. De Maltese Republiek heeft zich in 2004 aangesloten bij de Europese Unie, je kunt op Gozo gewoon met de euro betalen.