De Noorse fjorden ontdekken? Maak een cruise langs deze vijf highlights!

Redactie - 10 november 2017

De Noorse fjorden ontdekken? Maak een cruise langs deze vijf highlights!

Redactie - 10 november 2017

De schoonheid van de Noorse Fjorden komt pas echt goed tot zijn recht vanaf het water. Een cruise is dus ideaal! Tijdens een meerdaagse trip neem je in alle comfort deze unieke omgeving in je op. Wij selecteerden alvast vijf highlights die je echt niet mag missen. Zoek een goed plaatsje op de boeg met je camera in de aanslag!

Luxe en prachtige natuur

Het avontuur begint al dichtbij huis: vanuit verschillende plekken in Nederland zetten cruiseschepen koers naar Noorwegen, zoals de ms Koningsdam. Deze vertrekt op regelmatige basis vanuit de Nederlandse hoofdstad. Maar dit is zeker niet het enige schip. Zin in een luxe verblijf? Overweeg dan bijvoorbeeld de recent gerenoveerde Serenade of the Seas. Selecteer een schip dat voldoet aan al jouw wensen en het is gegarandeerd genieten! Welk schip heeft jouw voorkeur?

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/mooiste-cruiseroutes-naar-scandinavie-vanuit-nederland/”]

Gevarieerde cruise tussen Noorse fjorden   

Naast alle luxe aan boord heeft het maken van een cruise naar de Noorse fjorden nog een groot voordeel: je komt in korte tijd op de meest prachtige plekken. Van idyllische fjorden die zich eindeloos uitstrekken tot pittoreske plaatsjes waar je de leukste souvenirs op de kop kunt tikken. Het ene moment geniet je op het schip van een massage of een theatervoorstelling, om de volgende ochtend weer te wandelen in de prachtige bergen van Alesund. Nieuwsgierig geworden? Lees verder voor onze highlights!

Highlight 1: Stavanger  

De meesten cruises beginnen in het zuiden van Noorwegen, waarna de boot je soepel langs alle highlights van dit prachtige land voert. Zo is de derde stad van Noorwegen, Stavanger, een schitterende eerste kennismaking. En zeg nu zelf: je kunt het slechter treffen dan op je eerste dag oog in oog te staan met het Lysefjord. Wanneer je het ruim zeshonderd meter hoge plateau beklimt en het indrukwekkende uitzicht in je opneemt, begrijp je waarom dit één van de meest populaire Noorse Fjorden is. Wat een pracht!

Highlight 2: Bergen

De  kleurrijke huisjes van de historische wijk Bryggen heten je welkom in de prachtige stad Bergen. Zeker de moeite waard om een dag(deel) te ontdekken. Neem de kabelbaan naar Floien voor een prachtig uitzicht over deze sfeervolle plaats. Of proef de verse vis bij de beroemde vismarkt aan de haven. Voor cultuur kun je terecht in de vele musea. Maar eigenlijk is Bergen één groot openluchtmuseum. Niet voor niets al jaren onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een verplichte stop tijdens je cruise.

Highlight 3: Alesund

Alesund en omgeving behoort tot de meest toeristische van de regio. Niet alleen proef je in het Art Nouveaustadje de lokale sfeer, maar is het een ideaal vertrekpunt om de Geirangerfjord (zie foto) te bezoeken. Met de karakteristieke S-vorm, hoge watervallen en schilderachtige boerderijen heeft dit scenario wel iets weg van een Noors sprookje. Een must-see tijdens je cruise langs de Noorse fjorden. Bekijk bovenstaand filmpje waarbij Alesund gefilmd is met een drone. Daar wil je toch meteen naartoe?

‘Alesund zou het decor van een Noors sprookje kunnen zijn.’ – National Geographic 

Highlight 4: Sogndal

Het Sogndal biedt een thuis aan vele prachtige natuurverschijnsels. Wat te denken van het langste fjord van Noorwegen, de Sognefjord? Of het uitgestrekte Jostedalsbreen Nationaal Park met schitterende gletsjer? Ook het pittoreske plaatsje Flåm is zeer de moeite waard. Schilderachtiger wordt het niet! Wanneer het schip het dal nadert, is het zicht echt onovertroffen. Je raakt niet uitgekeken! Maar trek ook zeker je wandelschoenen aan voor een stevige klim. Die onderga je moeiteloos met het prachtige panoramazicht als beloning. Net zoals een bezoek aan de jacuzzi of massage later die dag op het schip. Die spierpijn is dan zo weer weg.

Highlight 5: Geiranger

Tja, als we het over Noorse fjorden hebben kunnen we, letterlijk, niet om de Geirangerfjord heen. Nagenoeg alle cruiseschepen meren aan in het piepkleine plaatsje Geiranger dat nog geen 300 inwoners telt. Het kan bij vlagen dan ook erg druk zijn bij het fjord. Maar wanneer je de Geirangerfjord in alle glorie ziet begrijp je meteen waarom. Dit moet je simpelweg gezien hebben!

Ben je al eens op cruise geweest naar de Noorse fjorden en heb je tips of aanvullingen? Deel het met ons in de comments of laat een review achter!