Nationale parken in Spanje; bossen, vulkanen en bergmeren

Redactie - 16 december 2019

Nationale parken in Spanje; bossen, vulkanen en bergmeren

Redactie - 16 december 2019

Bossen, vulkanen en bergmeren. Dit zijn de mooiste nationale parken in Spanje. Auto uit, wandelschoenen aan. Vamos vamos!

Pyreneeën Spanje

Nationale parken in Spanje: Kraakheldere bergmeren

Parque nacional de Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (141 km2) – Catalonië.

Het park ligt in de Pyreneeën en staat bekend om zijn hoge bergtoppen en honderden bergmeren met kraakhelder water. Aigües tortes betekent niet voor niets ‘kronkelende wateren.’

De grand canyon van Europa

Parque nacional de Ordesa y Monte Perdido (156 km2) – Aragón.

Een van de oudste nationale parken van Spanje (1918) ligt op de grens met Frankrijk en midden in de Pyreneeën. Een UNESCO-biosfeerreservaat vanwege de verscheidenheid aan flora en fauna. Het park bestaat uit reusachtige canyons: Ordesa, Añisclo, Escuain en Pineta en wordt ook wel ‘de Grand Canyon van Europa’ genoemd.

wandelen in de bergen van Spanje

Uitdagingen voor klimgeiten

Parque nacional de Picos de Europa (646 km2) – op de grens van Asturië, Castilië en León en Cantabrië.

Meer dan dertig wandelroutes zijn in de Picos uitgezet, variërend van lastige klimmen, zoals de Collado Jermoso op, die over een afstand van vier kilometer 1200 meter stijgt, tot de meerdaagse Ruta de la Reconquista, met een lengte van bijna 60 kilometer. Voor de fietsers zijn pieken per definitie wat lastiger, maar toch ligt in de buurt nog een bedevaartsoord voor de klimmers: de Alto de El Angliru, al meermaals slagveld in de Vuelta en legendarisch geworden in 2002 toen de renners naar boven moesten in zware regen. De berg is zó steil dat sommige volgauto’s de top niet haalden.

Nationale parken in Spanje; wandelen, vogels spotten en meer aalscholver

Ruige rotsen

Parque nacional de las Islas Atlánticas de Galicia (12 km2 op het land) – Galicië.

Het aan de kust gelegen nationaal park bestaat uit ruige rotseilanden en is behalve voor wandelaars een paradijs voor zeevogels als alken, meeuwen en aalscholvers.

Thuisbasis van monniksgieren

Parque nacional de Monfraguë (178 km2) – Extremadua.

Het enige nationale park in Extremadura is de thuisbasis van de grootste kolonie monniksgieren in Europa, maar ook de Spaanse keizerarend, Vale gier, Oehoe, Steenarend, Havikarend en Aasgier voelen zich er thuis.

Teide tenerife spanje

Nationale parken in Spanje: Desolaat maanlandschap

Parque nacional del Teide (189 km2) – Tenerife.

Dit UNESCO Werelderfgoed bezit de hoogste berg van Spanje: de Teide met een vulkaantop van 3718 meter hoogte. De berg en het bijna volledig met lava bedekte park is een favoriete bestemming voor wandelaars. Maar ook als je niet gaat wandelen, is een autoroute vanuit de kust naar dit nationaal park een absolute aanrader tijdens je vakantie naar Tenerife. Alsof je op de maan bent.

Vanuit elke hoek van het eiland is deze top te zien. Bovendien is het een perfectie excursiemogelijkheid om te ondernemen vanuit je vakantieadres aan de kust. Hotel H10 Conquistador in de populaire badplaats Playa de las Américas scoort een ontzettend goede score onder de Zoover reviewers. Lievin geeft deze accommodatie naar zijn verblijf de maximale score, een 10. ‘Lekker restaurant en 4 thema – restaurants, zeker doen ! Mooie ligging! Heel vriendelijk personeel ! Een aanrader voor iedereen!’

Populair bij vogelspotters

Parque nacional de las Tablas de Daimiel (19 km2)- Castilië-La Mancha.

Waar een klein park groot in kan zijn: vogels. Het drasland is dan ook populair bij vogelspotters. Geen vogelliefhebber? Het wetland ligt midden in het Wijngebied La Mancha, dus je kunt het ook combineren met een auto-wijnroute.

Groener wordt het niet

Parque nacional de la Caldera de Taburiente (46 km2) – La Palma.

Met meer dan duizend kilometer aan gemarkeerd wandelpad is La Palma een wandeleiland bij uitstek. Je vindt er ook nog eens een enorme diversiteit aan landschappen met een van de laatste laurierbossen van Europa in het noordoosten en in het zuiden een zwart basalt vulkanisch maanlandschap. La Palma wordt ook wel La Isla Verde genoemd, het groene eiland. En terecht. Van alle plantensoorten op La Palma zijn er 170 inheems, waaronder de befaamde drakenbloedboom. Bij beschadiging van de stam scheidt deze boom hars af die aan de lucht oranjerood kleurt. Hierdoor worden aan de drakenbloedboom – al ruim voor het begin van onze jaartelling – mythische en genezende krachten toegekend. In iedere boom zou de ziel van een overledene zitten, aldus de oorspronkelijke bewoners van La Palma.

Nationale parken in Spanje

Nationale parken in Spanje: Wandelen of skien

Parque nacional Sierra Nevada (862 km2) – Andalusië.

Een UNESCO biosfeerreservaat vanwege de uitzonderlijke verscheidenheid aan planten, vogels en andere dieren. Twintig bergtoppen reiken tot boven de 3000 meter. In het westen van het park ligt Solynieve, het meest zuidelijke skigebied van Europa. Dat wordt nog lastig kiezen: ga je wandelen of skiën in de Spaanse zon?

Maagdelijk lavaland

Parque nacional de Timanfaya (51 km2) – Lanzarote.

Een uniek vulkanisch en desolaat landschap ontstaan als gevolg van een vulkaanuitbarsting in 1730. Er is nog steeds vulkanische activiteit. De vulkanen en maagdelijke lavavelden, die trouwens nog warm zijn (!) zorgen voor één van de meest schilderachtige visuele spektakels van de Canarische Eilanden.

Bron: ANP