Tijdens een stedentrip in Londen heb je in de metro vast weleens gefantaseerd over wat er allemaal gaande is in de ellenlange, mysterieuze tunnels onder de hoofdstad van Engeland. Een anonieme metrobestuurder van de Metropolitan-lijn deed een boekje open aan de Engelse krant over hoe het er écht aan toe gaat bij het oudste metrosysteem ter wereld.

Preciés voor de deuren wachten

Er is een manier om voordat de metro aankomt al bijna precies te weten waar de deuren opengaan. Kijk naar de strepen en beschadigingen op de gele lijn, zegt de bestuurder. Deze markeringen op de grond verklappen waar je moet wachten samen met andere ongeduldige ov-gebruikers.

De geheime muur bij Elephant and Castle

Veelgebruikte metro’s rusten uit in een lange tunnel bij metrostation Elephant and Castle. Deze tunnel lijkt dood te lopen, maar niets is minder waar. De doodlopende tunnel heeft een valse bakstenen muur en de tunnel gaat eigenlijk nog een flink stuk door volgens de geheime bron.

Compleet automatische metro’s

In Londen zijn vier metrolijnen volledig geautomatiseerd: de Jubilee-, Northern-, Central- en Victoria-lijn. Alles gaat vanzelf, behalve wanneer er een probleem is en de bestuurder de besturing overneemt. Wanneer alles lekker loopt, hebben ze eigenlijk voornamelijk controle over de deuren. Een beetje saai is dat natuurlijk wel!

De underground is voornamelijk boven de grond

Wist je dat meer van de metro bovengronds is dan eronder? Wij ook niet. Metrobestuurders (op bepaalde trajecten) zien veel dieren tijdens hun reizen – van haviken tot reigers en konijnen tot spechten.

De anonieme chauffeur herinnert zich die ene keer dat een hert onder de metro vast kwam te zitten nog goed. Daar moest een technicus aan te pas komen!

Proppen is helemaal niet altijd nodig

Metrobestuurders zijn experts in kuddegedrag. Op hun camera’s zien ze hele rijtuigen leeg aan de ene kant van de metro, terwijl iedereen met de neus in andermans oksel staat aan de andere kant van de trein.

Het is donker achter het stuur van de metro

Metrochauffeurs leven in complete duisternis. Er is geen lamp, alleen een piepklein dashboardlampje en een paar knipperende sensoren. Elk station is dus een lichtpuntje voor metrobestuurders, wanneer hun werkplek weer uit de donkerte tevoorschijn komt.

Wat betekent een persoon op het spoor?

Een ‘persoon op het spoor’ kan iemand zijn die zelfmoord wil spelen, maar het kan ook iemand zijn die in een vlaag van verstandsverbijstering een wandeling maakt naast of op het spoor. Deze term wordt dus gebruikt voor zowel overtreders als mensen die zelfmoord willen plegen, zodat mensen niet overstuur raken.

Je kunt de laatste metro bijna niet missen

Wanneer je voor de geplande vertrektijd van de laatste metro bij de poortjes incheckt met je ov-kaart (de Oyster card in Londen), zal het stationspersoneel de metrobestuurder er via de radio van op de hoogte stellen dat er nog iemand onderweg is. Handig!

Dat betekent natuurlijk niet dat je niet hoeft te rennen, maar dat je júist moet rennen voor die laatste metro zodat je nét op tijd incheckt. Met drie treden tegelijk die gevaarlijke roltrappen trotseren is misschien iets té veel daredevil, maar just in time is op tijd genoeg wat de laatste metro betreft.

Metro met een slakkengangetje

Rijdt de metro ineens langzaam zonder reden? De kans is groot dat je slechts een halve wagon verwijderd bent van een andere metro die ervoor rijdt. De bestuurder houdt in, om zo niet te riskeren dat de metro’s op elkaar botsen.

Bonusweetjes:

  • De meeste ruzies vinden plaats op de relatief fancy Metropolitan-lijn. ‘Rijke mensen’ vliegen elkaar dan in de haren wanneer ze dronken zijn.
  • Bakerloo is de langzaamste lijn en Central is het snelst.
  • Ouders vragen regelmatig of kinderen voor hun verjaardag een ritje mogen maken in de bestuurdersstoel.

Heb jij ook zo’n zin gekregen om in de Underground te stappen? Boek een verblijf bij onze favorieten in de bruisende stad:

Hotel H10 London Waterloo Hotel Best Western Delmere
Hotel K+K George Hostel W14 London
Hotel NH London Kensington Hotel Qbic Design Londen City

Bron info: the Independent.

Uitgelichte berichten

Marloes

Redacteur

17 mei - 2019

Reacties