Kan ik beter een dagvlucht of een nachtvlucht kiezen? Die vraag heb je jezelf vast al eens gesteld. Want het scheelt nogal of je in het holst van de nacht op moet staan om je vliegtuig te halen of juist ’s avonds laat op je bestemming aankomt. Het antwoord is afhankelijk is van waar je naartoe vliegt en hoe lang de vliegreis duurt. Een paar uur eerder of later vertrekken kan zeker van invloed zijn op de prijs van je ticket. Maar ook op jezelf.

Hoe zit dat met die dag- en nachtvluchten?

Vlieg je naar het westen, vanuit Nederland naar, laten we zeggen, Amerika, dan is het fijn als je wat later in de avond op je bestemming aankomt en vrijwel direct naar bed kunt. Dit in verband met je jetlag. Je krijgt er als je van oost naar west vliegt een aantal uur bij waardoor je dag langer wordt.
Over het algemeen is dat iets gemakkelijker dan van west naar oost vliegen, als je juist uren ‘verliest’ omdat je tegen de klok in vliegt. Vlieg je van Nederland naar bijvoorbeeld Thailand dan kun je beter laat in de middag of in de avond vertrekken omdat je dan een soort nacht hebt tijdens je vlucht. Het is dan ochtend op de plaats van bestemming.  Het is uiteraard wel te hopen dat je tijdens die ‘nacht’ kunt slapen.

Slaperig persoon

Wat is een jetlag?

Je hebt een biologische klok. Die wordt ontregeld als je tijdens een vliegreis een aantal tijdzones doorkruist. Hoe meer tijdzones, hoe groter de ontregeling. Die ontregeling is de jetlag. De lengte van je vlucht maakt niet uit: als je van noord naar zuid of andersom vliegt doorkruis je vaak geen tijdzones en krijg je ook geen jetlag.

Wat merk je van een jetlag?

Allereerst een verstoring van je slaapgedrag. Hoe groter het tijdverschil met je vertrekpunt, hoe lastiger het is om in het andere ritme te komen. Je kunt extreem vermoeid zijn, weinig trek hebben en een algeheel gevoel van malaise hebben, compleet met concentratiestoornis. Ga er vanuit dat elke tijdzone die je doorkruist één dag herstel kost.

Heb je bepaald waar de reis naartoe gaat, maar heb je nog accommodatie nodig? Kijk dan eens bij deze suggesties:

Curacao: Livingstone Jan Thiel Resort Kaapverdië: Hotel Oasis Salinas Sea Spanje: Lopesan Costa Meloneras
Amerika: Riu Plaza New York Curacao: Kunkuna Aqua Resort Thailand: Wora Bura Resort & Spa

Wat pak jij liever: een dag of een nachtvlucht? Laat het ons weten in een reactie.

Volg Zoover ook op Instagram voor de mooiste vakantiefoto's en leukste winacties!  

Uitgelichte berichten

Madeleine

Redacteur

14 juni - 2019

Reacties