Istrië of Dalmatië: welke Kroatische regio kies jij?

Redactie - 28 mei 2019

Istrië of Dalmatië: welke Kroatische regio kies jij?

Redactie - 28 mei 2019

Je hebt eindelijk de knoop doorgehakt: je gaat dit jaar op vakantie naar Kroatië. Maar waar moet je zijn? Istrië en Dalmatië zijn de populairste vakantieregio’s van het land. Wij hebben deze kustgebieden met elkaar vergeleken, zodat jij makkelijker een keuze kunt maken.

Strand in Kroatië

Beeld: © Pablo Debat – stock.adobe.com

Het klimaat

Laten we beginnen met het klimaat: niet onbelangrijk als je van een zonnige en warme vakantie wilt genieten. Hoewel in Istrië de zomers warm zijn en de winters mild, liggen de temperaturen toch beduidend lager dan in Dalmatië. Ter vergelijking: in de zomer is de gemiddelde temperatuur langs de kust in Istrië 25 graden, tegenover 30 graden in Dalmatië. En ook het zeewater is met een gemiddelde van 25 graden in Dalmatië een paar graadjes warmer. Houd je er dus van om tijdens je vakantie dagenlang aan het strand te liggen? Dan kun je beter voor het zuidelijker gelegen Dalmatië kiezen. Voor een actieve vakantie is Istrië juist weer een betere optie.

Benieuwd naar het weer in Kroatië? Check de voorspellingen op Weeronline.

Hotel Kroatië

Beeld: © xbrchx – stock.adobe.com

Toerisme: accommodaties en prijzen

In Istrië is het toerisme grootschaliger dan in Dalmatië. Dit betekent dat het er in de zomer altijd een stuk drukker is. Ook liggen over het algemeen de prijzen iets hoger dan in Dalmatië (afgezien van de populaire eilanden en een populaire stad als Dubrovnik). Voordeel is wel dat je in Istrië meer keuze hebt uit accommodaties. In deze regio vind je de grootste campings en resorts met de beste voorzieningen, zoals Hotel Molindrio Plava Laguna.

roadtrip Kroatië

Beeld: © ADcour – stock.adobe.com

Vervoer

Istrië is de meest noordelijk gelegen kustregio, dus dat betekent met de auto ook de kortste reisafstand vanaf Nederland. Bovendien heeft Istrië ook de beste infrastructuur vergeleken met Dalmatië. Ga je liever met het vliegtuig? Dan is Dalmatië waarschijnlijk een betere optie. Met een beetje geluk scoor je een goedkoop ticket naar Split of Dubrovnik.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/ontdekken/mooiste-stranden-van-kroatie/”]

Stranden Kroatië

Beeld: © xbrchx – stock.adobe.com

De stranden

Het grootste deel van de Kroatische kust bestaat uit rotsstranden, maar gelukkig vind je in de toeristische plaatsen (in zowel Istrië als Dalmatië) ook zand- of kiezelstrandjes. Voordeel van de stranden in Istrië is dat ze vaak zonneweides hebben, in Dalmatië komt dit helaas nauwelijks voor. Vanwege de warme zomers is het daar vaak te droog om gras goed te kunnen laten groeien. In Istrië vind je dan ook de meeste onderhouden stranden, terwijl Dalmatië meer natuurlijke stranden telt. Deze stranden hebben vaak een mediterrane uitstraling vanwege de palmbomen. In Istrië worden de stranden van nature meestal omringd door loofbomen.

Pula Kroatië

Beeld: © rh2010 – stock.adobe.com

Steden en cultuur

Aan historische stadjes in zowel Istrië als Dalmatië geen gebrek. Aanraders in Istrië zijn de stadjes Poreč, Rovinj, Umag en Opatia. Sla ook zeker Pula niet over om het eeuwenoude Romeinse amfitheater te bewonderen. Niet te missen steden in Dalmatië zijn Zadar, Dubrovnik, Split, Trogir en Dubrovnik. Vooral laatstgenoemde stad is immens populair onder toeristen. In het pittoreske stadje Trogir ontsnap je juist aan die drukte. Lekker slapen doe je bij Appartement Jana. Reviewer Ed geeft een dikke 10: ‘Top appartement, goed schoon, alles voorhanden t/m wasmachine, direct aan zee.’

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/toplijstje/kroatie-5-x-prachtige-natuurgebieden/”]

Krka watervallen Kroatië

Beeld: © QQ7 – stock.adobe.com

De natuur

De natuur in het achterland van Dalmatië is een stuk ongerepter dan in Istrië. Het groene binnenland van Istrië heeft met haar glooiende heuvels en wijn- en olijfgaarden veel weg van Toscane. Letterlijk hoogtepunt is het Ucka massief met bergen tot wel 1400 meter. Een ander natuurpareltje is het Brijuni Nationaal Park. In het safaripark op deze eilandenarchipel kun je allerlei wilde dieren spotten. Een van de mooiste natuurwonderen van Kroatië vind je echter in Dalmatië: Nationaal Park Krka. Dit park heeft niet alleen een indrukwekkende flora en fauna, maar ook vele prachtige watervallen.

Op vakantie naar Kroatië en nog op zoek naar een mooie accommodatie? Wij tippen deze populaire accommodaties in Kroatië.

Hotel Valamar Argosy            Valamar Club Tamaris
Amadria Park Ivan                   Resort Belvedere
Waterman Supetrus Resort    Vakantiepark Petalon

Welke Kroatische regio heeft jouw voorkeur? Vertel het ons in een reactie of laat een review achter op Zoover.