Istanbul voor beginners

Redactie - 8 mei 2019

Istanbul voor beginners

Redactie - 8 mei 2019

Istanbul is de stad van duizend en een nacht. Met vergezichten over de talloze daken en contouren van paleizen en moskeeën tegen een ondergaande zon. Lekker eten, een zinderend uitgaansleven en vooral: shoppen. Deze stad moet je zeker gezien hebben. Dit is Istanbul voor beginners.

Europa, Azië en de rivier

Denk niet dat Istanbul een stad is die je na een paar dagen op je duimpje kent. Het is hier groot namelijk, héél groot. Het aantal inwoners in deze stad is namelijk bijna net zo groot in heel Nederland. Er wonen maar liefst 15,7 miljoen mensen. Dat doen ze in wijken als Sultanahmet, Taksim, Kadiköy, Karaköy en Ortaköy. Deze liggen verspreid over twee verschillende continenten. Want Istanbul is de enige stad ter wereld dat deels op het Aziatische en deels op het Europese continent ligt. De grens ligt bij de rivier de Bosphurus die de stad door de midden snijdt. De Bosphorus is een van de belangrijkste redenen dat Istanbul ooit een van de grootste en belangrijkste handelssteden ter wereld was. Neem dan vooral ook een keer de ferry naar de overkant. Je kijkt je ogen uit.

Wat te doen?

Heb je even? Een grote stad telt ook genoeg bezienswaardigheden. Deze plekken zijn sowieso een must:

  • Hagia Sophia: werd ooit gebouwd als kerk, maar werd daarna de bekendste moskee van Istanbul. Tegenwoordig is het een museum.
  • De Blauwe Moskee of de Sultanahmetmoskee. Het telt zes minaretten – het twee na hoogste aantal ter wereld – en werd gebouwd tussen 1609 en 1616. Buiten gebedstijden is het open voor publiek.
  • Grote Bazaar: now we’re talking! Eén groot labyrint van winkels, kraampjes en stalletjes met etenswaren, sieraden, interieurspulletjes en alles wat je maar kunt bedenken. Vergeet niet af te dingen!
  • Topkapi Paleis: voor het ultieme sprookjesgevoel, compleet met vertrekken voor de harem van sultan Mehmet II. Vooral deze veertig haremvertrekken zijn erg in trek. Het bestaat uit een labyrint van zalen, kamers en terrassen, dat toentertijd bewaakt werd door eunuchen.
  • De Prinseneilanden: een stukje rust, bestaande uit negen eilanden, in de Zee van Marmara. Alleen al de boottocht er naartoe is een avontuur. Ter plekke is er rust, een toeristisch tochtje per paardenkoets of je kunt een fiets huren.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/algemeen/onderhandeltips-voor-de-bazaars-in-turkije/”]

Shoppen en uitgaan

Van toeristische winkels vol souvenirs tot de hipste en meest luxe modezaken: je hebt het hier allemaal. De belangrijkste winkelstraat is Istiklal Cadessi. Hier zitten de winkels van grote en internationale merken. Door het midden rijdt een historische tram en in de zijstraten zitten veel restaurants en bars. Ook een goede plek om te shoppen: rondom de Galatatoren. In de vele steile straatjes rond de toren vind je hippe winkels van designers en kunstenaars. En je kunt er in gezellige restaurants goed eten. Laatste tip: Cevahir. Voor als het slecht weer is. Het is het grootste overdekte winkelcentrum van Europa met bijna 350 winkels. Ben je daar klaar mee, dan is er ook een bioscoop, bowlingbaan en zelfs een achtbaan. Het ligt in de wijk Sisli. Wie los wil gaan in het nachtleven, verplaatst zich naar de wijken Galata en Pera. Daar heb je leuke bars en restaurants. Voor nachtclubs moet je in Beyoglu of Pera zijn. Let wel op, want veel van de discotheken in Istanbul hebben een vrij scherpe dresscode.

Slapen

Inspiratie nodig voor een goede overnachtingsplek? Dit zijn de tips van de Zoover redactie:

Heb je ook Istanbul tips? Deel ze in een review!