Is Zuid-Italië het nieuwe Ibiza?

Redactie - 8 september 2016

Is Zuid-Italië het nieuwe Ibiza?

Redactie - 8 september 2016

[zcontent href=”http://www.zoover.nl/blog/zoover_content/zoover-vakantieweken-spanje/”]

Ibiza is al jaren het synoniem voor een tropische vakantie vol lange zwoele zomeravonden. Wij houden ervan om nieuwe plekjes te ontdekken en gingen voor je op zoek naar een alternatief. Eentje die alles heeft wat Ibizia heeft, maar daarnaast ook andere onmisbare dingen. Zoals de allerbeste café latté’s, de lekkerste spaghetti alla frutti de mare en een dagtrip-catalogus vol oogverblindende bezienswaardigheden… Is Zuid-Italië het nieuwe Ibiza?

Is Zuid-Italië het nieuwe Ibiza - Puglia

1. Trendy vakantiebestemming: Apulië (Puglia)

Of je nou een feestganger, jet-setter, doorgewinterde hippie of jonge papa bent: Het geheim van Ibiza is dat het voor iedereen iets te bieden heeft. Nu meer en meer mensen (lees: zo’n beetje de hele wereld) dit weten, wordt het misschien tijd voor een nieuwe trendy vakantiebestemming. Een goede kandidaat is de Zuid Italiaanse regio Apulië (Puglia). Het hippe Gustavo Braceria, het middeleeuwse Vieste of de stranden van het populaire Porto Salvaggio: De kalme rustieke sfeer van deze regio doet verdacht veel denken een onontdekte versie van Ibiza!

Is Zuid-Italië het Nieuwe Ibiza - Alberobello

2. Dagtripjes: Alberobello, Paestum, Tropea en meer

De perfecte vakantiestemming moet aan een hoop eisen voldoen. Mooie stranden, relaxte sfeer, heldere zee, fijne accommodatie.. oh ja, en het liefst ook nog wat leuke opties voor dagtripjes. Met die zee en het klimaat zit het sowieso wel goed in Zuid-Italië. Vanuit je vakantievilla aan de kust liggen dagtripjes naar de Griekse tempels van Paestum of de oogverblindende witte huisjes in Alberobello bovendien binnen handbereik. Ook het door Hercules gestichte dorpje Tropea, de perfect bewaarde ruïnes van Pompei of de warrige straatjes van Napels liggen lenen zich perfect voor een dagje weg van je strandstoel.

Is Zuid-Italië het Nieuwe Ibiza - Salento

3. Het ‘Ibizagevoel’ op z’n Italiaans: Salento

In het zuidelijke puntje Salento, de ‘hiel van Italië’, kun je moeiteloos fijne wijnbarretjes (zoals in Lecce) of exclusieve clubs (bijvoorbeeld in Otranto) vinden. Niet voor niets reizen de Italianen zelf massaal af naar de Salento regio om te feesten of om urenlang uit te buiken aan een lange lunchtafels vol heerlijke lokale gerechten. Elk dorp of stad houdt bovendien jaarlijkse festa’s die garant staan voor feestelijke avonden/nachten. Terwijl je er je pizzica moves perfectioneert, kun je genieten van vuurwerkshows (bijvoorbeeld in Novoli, half januari) of de internationale sfeer tijdens het festival van Melpignano (augustus). Kortom, met dat feestelijke ‘Ibizagevoel’ zit het in deze regio ook meer dan goed. 

Is Zuid-Italië het Nieuwe Ibiza - Porto Selvaggio

4. Ongerepte natuur: Alta Murgia, Porto Selvaggio

Wil je na al dat gefeest en ge-dagtrip even helemaal tot rust komen? Boven Salento vindt je natuurgebieden, ongerepte kustlijnen en mooie meren. Een dagje wandelen of mountainbiken in Nationaal park Alta Murgia, slenteren langs de meest fantastische villa’s in Martina Franca of liggend in het zand de zonsondergang in je opnemen aan het strand van Porto Selvaggio: Ook die rustgevende sfeer kun je in Zuid Italië prima terugvinden. Tenminste, als je het ok vindt om die rust af en toe een beetje te delen met wat roze flamingo’s (je vindt ze in Sentiero Airone nationaal park!).

Is Zuid-Italië het nieuwe Ibiza - Positano

5. Duiken, varen en terrasjes testen: Almalfi kust 

Puglia is niet de enige regio die Zuid-Italië tot het potentiele nieuwe Ibiza maakt. Ook de Almalfi kust is een meer dan goed alternatief. Schattige dorpjes vol terrasjes, de mooiste vakantievilla’s, een dramatische kustlijn.. langs de kust van Almalfi vind je het allemaal terug. Met een gemiddelde Zoover review score van een 9,4 is vooral het kustplaatsje Positano favoriet. Het kleurrijk koraal en de spannende onderwatergrotten met bijnamen als Cala della Lanterna (lantaarn-grot) en Grotta del Sangue (grot vol bloedkoraal) maken dit bovendien tot een avontuurlijke duikbestemming. Blijf je liever boven water? Maak een boottrip of beklim te steile straatjes voor het beste uitzicht!

Is Zuid-Italië het nieuwe Ibiza - Sardinië

6. Eilandfactor: Sardinië

Misschien denk je, best leuk allemaal: maar Zuid-Italië is en blijft vasteland. Gelukkig is daar Sardinië! Bizar mooie rotsformaties, uitgestrekte zandstranden, vulkanische meren, hippe strandtentjes: Sardinië vat het beste van Zuid-Italië in één eiland voor je samen. En dat is best handig. Met een kustlijn van zo’n tweeduizend kilometer hoef je je nooit zorgen te maken of je een fijn plekje aan de zee vindt. Of dat het de lokale visrestaurants niet is gelukt om verse tonijn voor je uit de zee te vissen.

Tegelijkertijd heeft elke gedeelte van het eiland een geheel eigen karakter. Voor het geval je graag een glaasje drinkt met de rijken der aarde ga je naar het noordelijke Costa Smeralda. Dit is waar de jet-set hun glinsterende boten aanmeren. In het zuidoosten van het eiland vind je juist weer fijne strandtenten om die zwoele zomeravonden door te brengen. En ook het westen van Sardinië is de moeite waard. Vooral het stadje Alghero wordt door de Zoover reviewers hoog gewaardeerd (score: 8,3).

Is Zuid-Italië het Nieuwe Ibiza - Calabria

7. Onontdekte bestemmingen: Calabrië

Houd jij ervan om nieuwe plekken te ontdekken ruim voordat de souvenirwinkels en touringcars arriveren? In Zuid-Italië kun je ongetwijfeld een aantal plekken aan je lijstje toevoegen. Of beter gezegd: hele regio’s! De omgeving in het aller zuidelijkste puntje Calabrië biedt kilometers aan kustlijn, een bijzondere lokale keuken en een ruige heuvelachtige ongerepte natuur. Verwacht in de ‘teen van de laars’ geen enorme resorts of straten vol exclusieve wijnbarretjes. Ruig, ongerept en puur. Dat definieert de regio beter. Daarmee is het een perfecte bestemming voor avonturiers die graag relaxen langs een diepe heldere turquoise zee. En: voor iedereen die wel houdt van een stevig ontbijtje. Hier geen cappuccino’s en zoete broodjes, maar morseddhu, een stevig, kruidig vleespasteitje!

Voor ons is het duidelijk: Zuid-Italië heeft alles in huis om Ibiza van haar troon te stoten. Wij verklaren Zuid-Italië dan ook tot Geslaagd voor de Ibiza-test. Ben jij het met ons eens of juist niet? Deel je mening in de comments!