Is je vlucht geannuleerd door corona? Hier heb je recht op

Redactie - 3 augustus 2020

Is je vlucht geannuleerd door corona? Hier heb je recht op

Redactie - 3 augustus 2020

Grote kans dat jouw vlucht is geannuleerd vanwege het coronavirus. Sinds de uitbraak van het coronavirus is er veel onduidelijkheid bij reizigers over hun rechten. Wat zijn eigenlijk de regels rondom corona-vouchers en het terugkrijgen van je geld? Wij leggen de regels voor je uit!

Je rechten bij een geannuleerde vlucht vanwege het coronavirus

De afgelopen maanden zijn er duizenden vluchten geannuleerd vanwege het coronavirus. Als jouw vlucht door de vliegtuigmaatschappij is geannuleerd, heb je gelukkig rechten. Als vliegtuigpassagier ben je namelijk beschermd! Deze rechten zijn vastgelegd in Verordening 261/2004.

Als jouw vlucht aan één van de volgende voorwaarden voldoet, is de Verordening van toepassing op jouw geannuleerde vliegtickets:

  • Jouw vlucht vertrekt vanuit een Europees land.
  • Of je vlucht vertrekt vanuit een land buiten Europa naar een land binnen Europa en de vlucht wordt uitgevoerd met een Europese vliegtuigmaatschappij.

Als jouw vlucht binnen de Verordening valt, heb je in het geval van een geannuleerde vlucht door de vliegtuigmaatschappij recht op de teruggave van je ticketkosten (inclusief bijgeboekte services zoals stoelreserveringen en bagage), een voucher of een vervangende vlucht. Dit recht geldt ook in tijden van het coronavirus.

Voucher ontvangen maar liever geld terug

Als jij een voucher hebt ontvangen voor je geannuleerde vlucht, heb je alsnog recht op je geld terug als jij liever niet in het bezit bent van een voucher. Je hebt dus altijd de keuze om alsnog je geld terug te vragen en je bent niet verplicht om de corona-voucher te accepteren.

Corona-voucher ontvangen maar twijfel je of de voucher correct is?

Als jouw vliegtickets door de vliegtuigmaatschappij zijn geannuleerd vanwege het coronavirus, is de kans groot dat jij een voucher hebt ontvangen. Het kan handig zijn om je voucher te laten controleren op rechtmatigheid. Dit kan je laten doen door een juridisch dienstverlener zoals EUclaim. Zij toetsen de voucher op rechtmatigheid, bewaken de vervaldatum en nemen alle communicatie met de vliegtuigmaatschappij voor je uit handen.

Check goed of corona wel de échte reden is van je altijd je geannuleerde vlucht!

De afgelopen maanden hebben vliegtuigmaatschappijen duizenden vluchten geannuleerd waarvan vele vanwege het coronavirus. Wist jij dat als een vliegtuigmaatschappij vluchten naar een bepaalde bestemming in de ochtend uitvoert, maar jouw middagvlucht naar diezelfde bestemming voor de middag annuleert, dat de reden ‘corona’ dan ongeldig is? Waarom? Omdat de vliegtuigmaatschappij op diezelfde bestemming op andere momenten op de dag wél vliegt. Laat je dus niet zomaar afschepen met een voucher, want wellicht kom je in aanmerking voor een vergoeding. De reden van jouw annulering is in zo’n geval dan puur een bedrijfseconomische reden, omdat ze de bijna lege middagvlucht bijvoorbeeld samenvoegen met de ochtendvlucht.

Voorbeeld: Laura en Pieter zouden op 16 juni om 16.00 uur van Amsterdam naar het Portugese Faro vliegen. De vliegtuigmaatschappij annuleerde deze vlucht met het coronavirus als reden en de als gevolg daarvan opgelegde restricties van diverse overheden. Echter vertrok op diezelfde dag om 10.00 uur wel een andere vlucht van Amsterdam naar Faro met dezelfde vliegtuigmaatschappij. In dat geval is corona dus niet de échte reden van de geannuleerde vlucht.

Recht op een vergoeding vanwege een vluchtannulering

Is jouw vlucht binnen 14 dagen voor vertrek geannuleerd? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding die kan oplopen tot €600 per persoon. Ook eventuele extra gemaakte kosten zoals parkeerkosten of hotelovernachtingen kun je terugvragen. Voor het controleren van jouw recht op wel of geen vergoeding kan je een claimbureau zoals EUclaim inschakelen op basis van no cure, no pay.