Is een skihelm verplicht?

Redactie - 13 november 2018

Is een skihelm verplicht?

Redactie - 13 november 2018

Reis je dit wintersportseizoen af naar de sneeuw, dan spookt de vraag ‘is een skihelm verplicht?’ wellicht door je hoofd. Kort gezegd, nee, voor volwassenen bijna nergens. Maar, als ex-skilerares vertel ik je graag waarom een skihelm dragen de slimste optie is en waar je er niet onderuit kunt tijdens de wintersport, zoals:

 • Oostenrijk – verplicht voor kinderen in Salzburgerland, Opper-Oostenrijk, Stiermarken, Neder-Oostenrijk, Burgenland, Karinthië en Wenen.
 • Italië – verplicht voor kinderen jonger dan veertien jaar.
 • Slovenië – verplicht voor kinderen jonger dan dertien jaar.
 • Polen – verplicht voor kinderen jonger dan zestien jaar.
 • Amerika – verplicht voor volwassenen en kinderen in New Jersey en skiresort Vail.
 • Canada – verplicht voor volwassenen en kinderen in Nova Scotia.

Waarom je een skihelm wílt dragen

‘Een skihelm zit niet lekker.’ ‘Een helm houdt m’n hoofd niet warm.’ ‘Een helm is duur.’ ‘Een helm staat me niet.’ Stuk voor stuk lariekoek! Gelukkig hoor je er tegenwoordig in de meeste wintersportgebieden juist niet bij als je geen helm draagt. Steeds meer skiërs en boarders dragen dan ook een helm. Inmiddels circa 65 procent van de volwassenen en 97 procent van de kinderen.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/shopping/betaalbare-leuke-skihelmen/”]

Als volwassenen, is het dragen van een helm bijna overal een persoonlijke keuze. Maar of het een slimme keuze is om geen helm te dragen? Al ben je nog zo’n goede skiër of snowboarder, met het materiaal van tegenwoordig racen mensen steeds sneller van de piste af en overschat je je eigen capaciteiten al snel.

Het is daarbij vaak druk op de piste en een ongeluk (een botsing bijvoorbeeld) zit in een klein hoekje. Een helm beschermt je hoofd als je met je koppie op de piste knalt, als een andere skiër tegen je aan crasht of als je medestoeltjesliftgangers iets te enthousiast de beugel naar beneden doen als je er nog niet klaar voor zit. Die kennen we allemaal! Het is simpelweg veiliger voor iedereen om een helm te dragen. Een helm vermindert in de meeste gevallen de ernst van de verwondingen aan je hoofd en zou zomaar eens je leven kunnen redden!

Waar is een skihelm verplicht?

Mocht je een vakantie naar Amerika of Canada combineren met een ski-avontuur, weet dan dat een helm dragen in de Amerikaanse staat New Jersey en in het skiresort Vail voor zowel kinderen als volwassenen verplicht is. Net als voor iedereen in de Canadese provincie Nova Scotia.

Verder accepteert een toenemend aantal skischolen en liftbedrijven geen kinderen zonder helm. Frankrijk, Duitsland en Zwitserland hebben geen regels, hoewel de skischolen een helm wel sterk aanmoedigen.  Sinds 2009 zijn echter veel meer Duitsers een helm gaan dragen toen de bekende Duitse politicus, Dieter Althaus, bij een skiongeluk in Oostenrijk betrokken raakte waarbij een Slowaakse vrouw na een botsing overleed en hij zelf ook ernstig gewond raakte. En we kennen nog wel een verhaal natuurlijk van een skiongeluk dat de wereld wakker schudde: Michael Schumacher werd dit jaar 49 en revalideert inmiddels al meer dan vier jaar van het ongeluk.

Van plan om je tijdens wintersport in de watten te laten leggen bij Hotel Angelo Engel of Camping Vidor Family & Wellness Resort? Pak de helm dan maar in voor ‘de kleintjes’. In Italië is het dragen van een helm namelijk verplicht tot veertien jaar. Geen helm? Dan krijgen paps en mams een boete van zo’n honderd tot tweehonderd euro. De helm is ook verplicht voor kinderen onder de dertien jaar in Slovenië en voor kids tot zestien in Polen.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/shopping/skibril-kopen-de-leukste-sneeuwbrillen/”]

In Oostenrijk is het afhankelijk van waar je je wintersportvakantie viert. In Tirol en Vorarlberg is het je eigen pakkie an, maar in het Salzburgerland zijn kinderen onder de zestien jaar verplicht om een helm te dragen. Kinderen moeten ook een helm dragen in de deelstaten Opper-Oostenrijk, Stiermarken, Neder-Oostenrijk, Burgenland, Karinthië en Wenen.

Er is geen skihelmwet in Andorra, Tsjechië, Slowakije, Spanje of Zweden. Maar, goed om te weten: in Zweden mogen de kids in de meeste skigebieden tot zeven jaar gratis skiën als ze een helm dragen. Noorwegen moedigt een helm alleen maar aan, maar het is niet verplicht. Bulgarije heeft geen regels omtrent helmen, net als in Roemenië.

Tip! Vind je een skihelm een te grote uitgave? Een skihelm kun je vaak ook voordelig huren.

In ’t kort: skihelm verplicht of niet:

 • Amerika – verplicht voor volwassenen en kinderen in New Jersey en skiresort Vail.
 • Canada – verplicht voor volwassenen en kinderen in Nova Scotia.
 • Duitsland – niet verplicht.
 • Frankrijk – niet verplicht.
 • Oostenrijk – verplicht voor kinderen in Salzburgerland, Opper-Oostenrijk, Stiermarken, Neder-Oostenrijk, Burgenland, Karinthië en Wenen.
 • Italië – verplicht voor kinderen jonger dan veertien jaar.
 • Tsjechië – niet verplicht.
 • Bulgarije – niet verplicht.
 • Slovenië – verplicht voor kinderen jonger dan dertien jaar.
 • Polen – verplicht voor kinderen jonger dan zestien jaar.
 • Spanje – niet verplicht.
 • Andorra – niet verplicht.
 • Zweden – niet verplicht.

Draag jij een skihelm op de piste? Laat het ons weten in een reactie.