Hoogtepunten van Sicilië

Redactie - 22 augustus 2011

Hoogtepunten van Sicilië

Redactie - 22 augustus 2011

Sicilië: het grootste eiland van de Middellandse Zee. Op Sicilië zijn alle ingrediënten voor een geslaagde vakantie te vinden. Een aangenaam klimaat, imposante natuur en een verrukkelijke keuken. Sicilië kent daarnaast een interessante cultuur door een rijke historie: de Romeinse, Arabische en Griekse cultuur hebben allen hun sporen achtergelaten op dit Italiaanse eiland.

De best beoordeelde plaatsen van Sicilië zijn:

Erice 8,8

Catania 8,5

Taormina 8,5

Cefalu 8,3
Palermo 7,9

Erice

Op een heuvel vlakbij de kustplaats Trapani ligt een van de mooiste dorpjes van Sicilië: Erice. Dit is één van de weinige dorpjes die niet zo veel schade heeft opgelopen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De charme van de Middeleeuwse, nauwe straten en steegjes zijn daardoor behouden gebleven. De meest imposante bezienswaardigheid is de Duomo Chiesa Matrice die stamt uit medio 1300, een schitterend bouwwerk met Gotische versieringen. Bezoekers zijn het erover eens; ‘Dit dorpje heeft vanaf de heuvel prachtige panoramische vergezichten’.

Catania

Nergens anders in Europa schijnt de zon langer dan in Catania. Dat is al een eerste reden om een bezoek te brengen aan deze stad, die ingeklemd ligt tussen de beroemde vulkaan de Etna en de Middellandse Zee. Catania is de op één na grootste stad van Sicilië en dat is te merken aan de gezellige drukte en chaos, zoals het een echte Italiaanse stad betaamt. Catania is een stad met historie en heeft dan ook een grote verscheidenheid aan bezienswaardigheden. Ook net buiten de stad ligt een grote bezienswaardigheid, de Etna. Deze vulkaan heeft na haar uitbarsting in 1693 Catania compleet verwoest, de stad is vervolgens weer opgebouwd met gebruik van lava in de bouwwerken. In deze stad is het ‘een genot om in rond te lopen’, aldus bezoeker Ray.

Taormina

Aan de oostkust van Sicilië ligt Taormina. Een romantisch stadje met veel oudheidkundige bezienswaardigheden.  Het Teatro Greco is een zeer indrukwekkend openluchttheater waar in de zomer veel concerten worden gehouden. Verder zijn de Duomo, Palazzo Corvaja en de San Domenico-ker bouwsels waar u zeker een kijkje moet gaan nemen. Ook voor het echte stadleven zit u in Taormina goed; ‘De Corso Umberta is een gezellige winkelstraat, met leuke restaurantjes, winkels, en leuke pleintjes’, aldus een Zoover-bezoeker.

Cefalu

‘Een mooi plaatsje met een rustige, maar gezellige boulevard, leuke stranden en een mooi oud centrum’, zegt Nicol Rekers op Zoover over het historische vissersplaatsje Cefalu. Dit authentieke havenstadje kent nog geen massatoerisme. In plaats daarvan vindt u hier gezellige pleintjes, rustige en mooie stranden. Cefalu is ook een goede uitvalsbasis voor uitstapjes in de omgeving. Bezoek bijvoorbeeld de tempels van Agrgento. Nicol Rekers tipt op Zoover deze tempels vooral rond 18:00 te bekijken: ‘Ze kleuren erg mooi bij de zonsondergang en de vele toeristen zijn dan al weg!’

Palermo

Palermo is in feite één groot Italiaans openluchtmuseum. Op welke hoek van de straat je ook staat, er is altijd wel een kerk, park, gevel of balkonnetje te zien dat uw aandacht trekt. In deze culturele hoofdstad vind je nog de echte Italiaanse cultuur, dit brengt wel met zich mee dat lang niet iedereen hier Engels spreekt. Houd je meer van oudheid met een verhaal, bezoek dan het Palazzo dei Normanni, ofwel het paleis van de Noormannen. Tegenwoordig huist hier het Siciliaanse regionale parlement. Een andere interessant bouwwerk is de San Giovanni degli Eremiti, een 6e eeuwse kerk die tijdens de Arabische overheersing van Sicilië ook tijdelijk als moskee heeft gediend. Als je de historie van deze stad van dichtbij wilt bekijken breng je een bezoek aan het Archeologisch museum waar allerlei opgravingen te bewonderen zijn. ‘De Italiaanse drukte en chaos waren een fantastische ervaring’, aldus Davy op Zoover.