Hoogtepunten van Sardinië

Redactie - 17 februari 2011

Hoogtepunten van Sardinië

Redactie - 17 februari 2011

Sardinië is een eiland, dus zeggen dat je hier alle kanten op kunt is niet waar. Toch komt het erg in de buurt. In de binnenlanden vind je bergachtige gebieden, stuwmeren, moerassen en uitgestrekte zoutvlaktes. Aan de kust kom je lange zandstranden tegen, maar ook kleine baaitjes met kiezelstrandjes. Cultuur is er in overvloed in de grote steden, maar ook in kleine vissersdorpjes. Ja, op het Italiaanse eiland Sardinië kun je toch alle kanten op.

De best beoordeelde plaatsen van Sardinië op Zoover zijn:

Alghero                                              8,6
Sant’antioco                                     8,5
Castelsardo                                     8,4
Baja Sardinia/Costa Smeralda    8,1
Cagliari                                             7,9

Alghero

Alles in deze middeleeuwse stad ademt Catalaanse invloeden uit. De levendige pleinen, honingkleurige muren en geplaveide straatjes in Alghero zijn overblijfselen uit de tijd waarin Alghero onder het Spaanse bewind viel. Je ziet dit ook terug in de straatnaambordjes, waarop de straatnamen zowel in het Italiaans als in het Catalaans geschreven zijn.

Bij een middeleeuwse stad hoort architectuur, zo ook hier. In het historische centrum van Alghero wandel je langs monumenten, stadsmuren en kathedralen. Peter vond in Alghero; ‘Een mooi historisch centrum met veel leuke steegjes, pleintjes en terrasjes. En goed eten tegen (nu nog) betaalbare prijzen.’, aldus Peter op Zoover.

Sant’antioco

‘Met recht ‘La Dolce Vita’!’, noemt Corry Hartjes het schiereiland Sant’Antioco. Deze bestemming is bij uitstek een plek om de rust op te zoeken. Goed eten, goed weer en een gemoedelijke sfeer vind je hier. Sant’antioco kenmerkt zich door de vele pastelkleurige huizen. Henny schrijft op Zoover dat ze in Sant’antioco een echt authentiek vakantie oord heeft gevonden. ‘Wat een heerlijk en nog puur gebied. Weinig toerisme, leuke trips ondernomen en veel gezien, heerlijk gewandeld en gefietst.’, Henny vindt het voor herhaling vatbaar.

Castelsardo

Vraag je iemand die net in Castelsardo is geweest naar zijn mening, dan krijg je veelal te horen dat het oude centrum en het kasteel heel mooi zijn. Het hoog gelegen oude centrum is sfeervol, met veel terrasjes en een prachtig uitzicht op de baai. De naam Castelsardo doet al vermoeden dat een ‘Castel’ de trekpleister zal zijn. Het kasteel is een bezoek waard om zijn geschiedenis en architectuur, maar zeker ook vanwege het prachtige uitzicht over de baai dat je vanaf het kasteel hebt. G. Benjamins is op Zoover erg te spreken over het kasteel, het uitgaansleven, de winkels, de kindvriendelijkheid en de terrasjes. Bij dit laatste punt geeft hij graag nog een tip mee: ‘Het plaatselijke bier is erg lekker en meer dan de helft goedkoper’

Baja Sardinia/Costa Smeralda

De kust van de Costa Smeralda heeft zich ontwikkeld tot ‘luxe toeristengebied’. Hier vind je de stranden die vaak als ‘typisch Sardinisch’ worden bestempeld, parelwit zand en een helder blauwe zee. Sandra vond er alles wat ze zocht op haar vakantie: ‘Een Caribisch ogende zee (zo azuurblauw & helder) met een mooi strand, een gezellige plaats en heerlijk eten, wat wil je nog meer?!’, schrijft ze op Zoover. Costa Smeralda is een echte jetset-bestemming. Tina vond het heerlijk om ‘aan de haven te wandelen en te genieten van andermans rijkdom’, schrijft ze op Zoover.

Cagliari

Waar je in de rest van Sardinië vooral voor zon, zee en strand komt, kun je in de hoofdstad Cagliari juist veel cultuur snuiven. Het Romeinse amfittheater, de oude stadsmuren met haar twee torens,de Sant’Anna kerk en de kathedraal zijn slechts enkelen van de vele bezienswaaridgheden. Na een dag cultuursnuiven is ook het strand bij Cagliari een fijne plek om even tot rust te komen. Cagliari is een hoofdstad, maar nog niet massaal. ‘Wij ondervonden Cagliari als kleinschalig en provinciaal, en voelden ons perfect op ons gemak.’, zegt Marino Niemegeers op Zoover.