Hoogtepunten van Kroatië

Redactie - 29 december 2011

Hoogtepunten van Kroatië

Redactie - 29 december 2011

Dat Kroatië een populair vakantieland is weet inmiddels iedereen. Maar waarom? Wat is het dat Kroatië zo geliefd maakt bij ons, zijn het de Dalmatische eilanden, de cultuur en historie, de heldere Adriatische zee of de prachtige natuur die dit land rijk is? Om het antwoord te vinden hebben we de 5 op Zoover best gewaardeerde bestemmingen in Kroatië van dit moment voor je op een rij gezet. Opvallend is dat de hoofdstad Zagreb (7.5) en het popualaire Porec (8.4) niet in de top 5 voor komen.

 

De best beoordeelde plaatsen in Kroatië:

Makarska 9.2
Plitvicka Jezera 9.1
Cavtat 9.0
Trogir 9.0
Rab 8.8

Makarska

Dit gezellige en drukke plaatsje is zeer mooi gelegen met het Biokovo gebergte op de achtergrond. Je vind er prachtige natuur, zo schrijft Ella op Zoover dat de Krk watervallen een aanrader zijn. Je verveelt je er niet snel in Makarska, je kan een bootje huren om te dobberen op de heldere blauwe zee, mountainbiken door de bergen of een excursie doen. Wandelmogelijkheden zijn er genoeg, door de natuur of langs de kust. Voor jongeren is het ook een leuke strandplaats, er zijn discotheken en zogeheten strandhutjes. Op de leuke pleintjes zitten restaurantjes waar je erg lekker kan eten, ‘vraag naar de specialeiten’ tipt Imdonker op Zoover. Tot slot is Makarska ook een uitstekende uitvalsbasis voor uitstapjes naar omliggende plaatsen zoals Dubrovnik en Mostar (Bosnië).

Plitvicka Jezera

Dit plaatsje ligt vlakbij het Nationaal park Plitvicemeren. Dit park behoort tot een van de beschermde natuurgebieden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Door het stromende water van de Koranariviers zijn er door een natuurlijk afzettingsproces in duizende jaren tijd dammen, 16 meren, grotten en zo’n 90 watervallen ontstaan. Het bos dat de meren omringt is het leefgebied van onder andere beren, wolven en zeldzame vogels. Je kan er prachtige wandelingen maken. ‘Mocht je wat slechter ter been zijn dan is het ook mogelijk om met een elektrische bus de meren te bezoeken en met een boot een overtocht over een van de meren te maken’, tipt Jelte op Zoover.

Cavtat

Menno noemt Cavtat op Zoover een culinair en cultuurrijk paradijsje. Veel mensen zien Cavtat als een gezellig en rustig plaatsje van waaruit je gemakkelijk de luchthaven en het drukke Dubrovnik bereikt. Maar duik je dieper in dit dorpje aan de Dalmatische kust dan ontdek je kleine schatten zoals het kerkje van het Franciscanenklooster. Je kan er genieten van mooie wandelingen bijvoorbeeld langs de kleine baai waar volgens Detje ‘altijd super mooie boten te bewonderen zijn’.   En Lilian schrijft: ‘Cavtat heeft geen (zand)stranden maar op de ligbedden is het prima relaxen aan het water’.

Trogir

‘Voor cultuur moet je in Trogir zijn’, aldus Heleen. Trogir staat inderdaad bekend om haar verscheidenheid aan historie, verschillende periodes in de geschiedenis hebben in Trogir hun sporen achtergelaten zoals de Middeleeuwse stadsmuur en het bewaard gebleven kasteel en paleizen daarbinnen in. Het centrum, dat gelegen is op een eiland, is dan ook op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Daarnaast vind je in Trogir gemoedelijkheid, een mooie boulevard, verschillende baaitjes, rots- en kiezelstranden en activiteiten zoals de levendige vissersnachten en folkloreshows.

Rab

Rab is een gezellig stadje op het gelijknamige eilandje Rab. Het is een aanrader voor mensen die van rust houden, met name de omliggende dorpjes zijn rustig. Want, ‘In het hoofdseizoen schijnt het plaatsje Rab zo druk te zijn dat je over de hoofden kan lopen’, schrijven Sjeng en Trees op Zoover. Je kunt dit eilandje met prachtige natuur verkennen met de auto of op de fiets. Ben je uitgekeken dan huur je een bootje om de mooiste plekjes en snorkel- en duiklocaties vanaf zee te ontdekken. Maar ‘Verwacht geen bruisend avondleven’ waarschuwt Liesbeth op Zoover.